Dorrian Finney Smith je zadel osem trojk, eno manj od klubskega rekorda v končnici, ki je v lasti Jasona Terryja iz leta 2011. Foto: Reuters
Dorrian Finney Smith je zadel osem trojk, eno manj od klubskega rekorda v končnici, ki je v lasti Jasona Terryja iz leta 2011. Foto: Reuters

Če je na prvih dveh tekmah Dončić v porazih vknjižil 45 in 35 točk, se je na domačih dvobojih ustavil pri 26 oziroma 28 točkah. Njegov met 9/25 na četrti tekmi je bil daleč od vzornega, vendar so njegove podaje nadomestile slabšo strelsko predstavo. Zbral jih je enajst, največ na štirih obračunih s Phoenixom. Z Dončićem na parketu je bil Dallas boljši od Sunsov za +14.

Dallas je skupaj zadel 20 od 44 metov za tri točke. V oko je padlo veliko zadetih trojk iz kota. Statistiki so izračunali, da je bilo zadetih 10 od 16 poskusov takih metov, ki jih Dallas prakticira največ med vsemi ekipami v končnici. Zadenejo jih kar 47 odstotkov.

Met s pol razdalje se je ustavil
Na prvih dveh tekmah je Phoenix s pol razdalje zadel 27 od 44 metov (61,4 %), na tekmah v Dallasu zgolj 10 od 32 (31,3 %). Ogromna razlika, ki je prinesla tudi spremembo v razpoloženju tako med igralci kot javnostjo. "Menim, da bo napredovalo tisto moštvo, ki bo prvo zmagalo v gosteh," pravi Dončić in poudarja: "Tudi, če bomo imeli le en odstotek možnosti, bomo verjeli. Ta ekipa je posebna in ima posebno vez."

Po prvih tekmah proti Phoenixu tako kritizirani Dončićevi soigralci so pred bučnimi domačimi navijači pokazali popolnoma drug obraz. Sunse so na tretji tekmi ustavili pri 94 točkah, tokrat pri 101. Spet so dodobra limitirali Chrisa Paula, ki so ga zgodaj spravili v težave z osebnimi napakami. Paul je moral dokončno na klop devet minut pred koncem srečanja. V drugem polčasu je Phoenix ob njegovi večinski odsotnosti dosegel le 45 točk.

Sorodna novica Mavericksi leteli po parketu in z 20 trojkami izenačili na 2:2

Finney Smith garal na obeh koncih parketa
Šest igralcev Dallasa je dvoboj končalo v dvomestnih številkah. Prvo ime je bil Dorian Finney Smith, ki je zadel 8 od 12 trojk in tekmo končal pri 24 točkah. "Ko igra tako, ko ne dvomi o svojem metu, je dober kot kdor koli v ligi," je nedeljskega ostrostrelca pohvalil trener Jason Kidd. Doe-Doe je ogromno dela opravil tudi v obrambi s pokrivanjem Paula in Devina Bookerja. "Ko sem zadel peto trojko, mi je Luka rekel, da jih bom še nekaj. Ko ti to reče Luka, veš, da bo to tvoj večer," je povedal Finney Smith.

18 točk in 4 podaje je dodal Jalen Brunson, še bolj je navdušil Davis Bertans s štirimi trojkami iz petih poskusov in 12 točkami v 13 minutah. "Imel sem dober pogled na obroč in zadel sem jih. Vsi vedo, zakaj so me pripeljali," je povedal Latvijec. Pod košem se je z boljšimi tekmeci odlično ruval Maxi Kleber, ki je v 34 minutah prispeval 11 točk in 7 skokov.

Sunsi tudi lani v finalu zapravili vodstvo 2:0
Phoenix je tudi v lanskem finalu proti Milwaukeeju izgubil naslednji dve tekmi, potem ko je vodil 2:0. Sunsi so finalno serijo izgubili s 4:2. "Lani je bila za nas učna ura. Igrali smo šest tekem z Lakersi, šest s Clippersi, šest z Milwaukeejem, letos spet šest z New Orelansom. Zavedamo se, da gre za serijo. Z razlogom se to imenuje končnica," je bil pred selitvijo serije v Phoenix miren Booker.

Trener Phoenixa priznal napako
Paul ni komentiral nekaj sumljivih sodniških odločitev, ki so pripomogle k njegovemu predčasnemu odhodu s parketa. "Moram se ozreti nazaj. Ne smem priti v situacijo, ki jim omogoča, da to storijo," je povedal Paul, ki je dosegel zgolj pet točk.

"Vsi moramo prevzeti odgovornost in začel bom kar s seboj. Nekaj mojih odločitev nam je otežilo delo. Moral bi pustiti Paula na klopi še posebej ob koncu prvega polčasa, ko je dobil četrto osebno napako," je povedal trener gostov Monty Williams.

Incident na tribunah
Med tekmo je prišlo tudi do incidenta na tribunah, ko je eden izmed navijačev napadel in se celo fizično dotaknil družine Chrisa Paula, ki je sedela za klopjo Phoenixa. Privrženec Dallasa se je dotaknil mame Robin in porinil ženo Jade v prisotnosti njenih otrok, poroča ESPN in dodaja, da so se vsi počutili zelo ogroženo. Navijača so takoj odstranili, vodstvo Dallasa pa se je že opravičilo Paulu.

Peta tekma bo v sredo ob 4.00 v Phoenixu, šesta pa v petek ob 3.30 v Dallasu. Morebitna sedma tekma bo v nedeljo, termin še ni določen.