Odločilna akcija tekme. Foto: EPA
Odločilna akcija tekme. Foto: EPA

Dallas je namreč obe tekmi dobil s skupno razliko le štirih točk, prvo za tri, tokrat pa je slavil s 109:108. V tej sezoni se je že izkazal z ogromnim napredkom v obrambi, naslednja opazna nadgradnja pa je, da v primeru slabe igre ne postajajo panični, zaradi česar se znajo izkopati iz rezultatske luknje. Odlično pa igrajo tudi v napetih končnicah in tako je bilo tudi tokrat. "Smo samozavestni, to velja tudi za primere, ko smo v velikem zaostanku, takrat ne postajamo panični, saj vemo, da je tekma dolga in se lahko do zadnje sirene zgodi marsikaj," je razložil junak tekme Luka Dončić.

Sorodna novica Dončić s trojko prek Goberta zagotovil Dallasu drugo zmago v Minnesoti

Minnesota je v zaključku prvega polčasa vodila že z 18 točkami razlike (58:40). Dallas je nato v slabi minuti dosegel šest točk, Dončić je dvakrat natančno podal Derecku Livelyju, ki je obakrat zabil, nato pa je Dončić še sam zaključil akcijo. Gostitelji so sicer še v tretji četrtini vodili za 16 točk (68:52), a Dallas se je spet vrnil. Počasi in metodično.

Irving se je razigral v zadnji četrtini
V prvih treh četrtinah je voz vlekel prav Dončić, v zadnji pa se je razigral Kyrie Irving, ki je samo v tem delu igre dosegel 13 od svojih 20 točk. Irving je v predzadnji minuti sicer zgrešil dva zaporedna prosta meta, na drugi strani je Anthony Edwards povišal na 108:103, a Irving se je hitro odkupil, ko je po podaji Dončića zadel trojko.

Zadnja poteza pa je pripadla Dončiću, ki je pokazal svoj ubijalski obraz. Najboljši slovenski košarkar je 12 sekund pred koncem dobil žogo, poiskal Rudyja Goberta in prek obrambnega igralca leta zadel trojko, postavil izid tekme in Dallasu prinesel drugo zmago v seriji. Ljubljančan si je dal duška, saj je nato pogledal Francoza in čustveno zakričal: "Ne moreš me ustaviti." Temu je dodal še nekaj sočnih kletvic.

Statistika Dončića na drugi tekmi finala Zahoda. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>. Foto: Sofascore
Statistika Dončića na drugi tekmi finala Zahoda. Grafiko zagotavlja sofascore.com. Foto: Sofascore

"Nisem hiter, a sem hitrejši od Goberta"
Večkrat po tekmi je moral podoživeti svojo zadnjo akcijo tekme, ki jo je v svojem slogu opisal: "Malo sem bil presenečen, da me je pokril Gobert. Vem, da nisem ravno hiter igralec, a lahko se premikam hitreje kot on. Izkoristil sem dano obrambo in poiskal svojo točko." Klasičen korak nazaj in trojka, peta v večeru, ki je dokazala, da je slabše obdobje meta za tri točke vendarle za njim. Dallas sicer ni imel točno določenega zadnjega napada, Dončić bi v primeru drugačne obrambe žogo podal Irvingu, a razpletlo se je drugače.

Dončić je tekmo končal z 32 točkami, 10 skoki in 13 podajami. V tej končnici ima že pet trojnih dvojčkov, skupaj pa osem na le 42 tekmah končnice, s čimer je na večni lestvici splezal na deseto mesto.

KošarkarTrojni dvojčki
Magic Johnson30
LeBron James28
Nikola Jokić18
Russell Westbrook12
Jason Kidd11
Larry Bird10
Draymond Green10
Rajon Rondo10
Wilt Chamberlain9
Oscar Robertson8
Luka Dončić8

Dončić je v svojem slogu pohvalil prav vse soigralce, navdušen je bil nad igro v obrambi, spet pa je dodatno omenil Livelyja: "Nikoli si ne bi mislil, da je novinec. Njegova vloga je neizmerna, sploh si ne upam pomisliti, kakšen potencial ima." Lively v tej seriji še ni zgrešil meta iz igre (10/10).

Anthony Edwards oziroma 'naslednji Michael Jordan' ni imel svojega večera. Foto: Reuters
Anthony Edwards oziroma 'naslednji Michael Jordan' ni imel svojega večera. Foto: Reuters

Reid blestel, a Edwards spet zatajil
Pri gostiteljih je bil izjemen Naz Reid, ki je v devetih poskusih zadel kar sedem trojk, zgrešil pa je tisto s sireno, ki bi pomenila izenačitev izida v seriji. A Reid je rezervist, ki je naredil precej več od pričakovanj, spet sta zatajila prva zvezdnika, Anthony Edwards in Karl Anthony Towns sta namreč iz igre metala le 9/33. Neprepričljivo igra predvsem prvi zvezdnik Edwards. Še pred nekaj tedni so mu ameriški mediji peli hvalnice, da je naslednji Jordan, na zadnjih petih tekmah pa iz igre meče zgolj tretjinsko uspešno (30/90). Med drugim je pri vodstvu s 108:106 žogo poslal v avt, kar je Dončiću omogočilo, da je s trojko dokončno obrnil razplet tekme.

Na prvi tekmi je Minnesota zadela kar 12 trojk več, tokrat sta imeli obe ekipi popolnoma enak met za tri točke (12/31).

Zdaj se ekipi selita v Dallas, tretja tekma bo v noči na ponedeljek, četrta pa na sredo.