Luka Dončić in Nikola Jokić Foto: EPA
Luka Dončić in Nikola Jokić Foto: EPA

Favorit je Jokić, ki je nagrado osvojil dvakrat v zadnjih treh letih. V ožji izbor za MVP-ja je prišel četrtič, lani je več glasov dobil Joel Embiid (Phialdelphia). Srbski zvezdnik ima povprečje 26,4 točke, 12,4 skoka in devet podaj za Denver, ki je redni del lige končal na drugem mestu na Zahodu. Oklahoma je bila prva. Zanjo je Gilgeous-Alexander v povprečju nanizal 30,1 30,1 točke, 5,5 skoka, 6,2 podaje in dve blokadi.

Dončić je bil najboljši strelec rednega dela lige s povprečjem 33,9 točke na tekmo, temu je dodal 9,2 skoka in 9,8 podaje. V sezoni 2018/19 je bil izbran za najboljšega novinca Lige NBA, nato pa vsako sezono končal med deseterico v glasovanju za MVP-ja. V vseh naslednjih štirih sezonah je bil prav tako izbran na tekme vseh zvezd in v prvo postavo lige.

Dončić je do zdaj najvišje v glasovanju za najkoristnejšega igralca končal v sezoni 2019/20, ko je bil četrti. Sezono pozneje je bil šesti, nato peti, lani pa je ob neuvrstitvi Dallasa v končnico zasedel osmo mesto. Prvič se je uvrstil med tri finaliste za MVP-ja.

Francoz Victor Wembanyama je glavni favorit v igri za novinca leta in je tudi v širšem krogu tekmecev za najboljšega obrambnega igralca. Za novinca sta kandidata še soigralec Gilgeous-Alexandra Chet Holmgren in igralec Charlotta Brandon Miller.

Za najboljšega obrambnega igralca se potegujeta še francoski center Minnesote Rudy Gobert, dobil jo je že trikrat, in član Miamija Bam Adebayo.

Med tremi igralci, ki so najbolj napredovali, so Tyrese Maxey, Coby White in Alperen Sengun.

Za trenerja leta so ostali v igri Mark Daigneault (Oklahoma City), Chris Finch (Minnesota) in Jamahl Mosley (Orlando).

Nagrade bodo podeljene v naslednjih dveh tednih.