Luka Dončić in Nikola Jokić Foto: EPA
Luka Dončić in Nikola Jokić Foto: EPA

25-letni Ljubljančan je izjemen marec zaključil s 47 točkami in zmago nad Houstonom, ki je bil v nizu enajstih zmag. Z devetimi trojkami je Luka izenačil svoj rekordni izkupiček iz oktobra lani, ko je prav tolikokrat izza črte zadel proti Brooklynu.

Dallas je s tem od Raket prevzel status najbolj vročega moštva lige. Mavericksi so dobili enajst od zadnjih 12 tekem, edini poraz so doživeli proti Oklahomi, ko Dončić ni igral. Marec, ki se je začel s tremi zaporednimi porazi, se je za Dallas tako končal na najboljši mogoči način.

Dončićev presežni marec potrjujejo tudi številke. V povprečju je v tem mesecu dosegel 32,5 točke, 10,1 skoka in 10,1 podaje na tekmo. Povprečni trojni dvojček s +30 točkami je po novembru leta 2019 dosegel drugič v karieri. To je v zgodovini lige uspelo le še Oscarju Robertsonu in Russllu Westbrooku.

Sorodna novica Dončić s 47 točkami in devetimi trojkami končal zmagoviti niz Houstona

Dončić je na dvoboju s Houstonom vpisal tudi 65. odigrano tekmo in s tem izpolnil kriterij v glasovanju za MVP-ja (najboljšega košarkarja) rednega dela in prvih peterk Lige NBA. Zadnja postavka je predvsem pomembna za njegovo novo pogodbo, ki jo lahko podpiše junija naslednje leto.

Če ga bodo izbrali v eno izmed prvih treh peterk lige, o čemer ne gre dvomiti, bo julija 2025 upravičen do t. i. supermaks pogodbe vredne 346 milijonov za pet let. S tem bi postal košarkar z najbogatejšo pogodbo v Ligi NBA.

Na prejšnji teden objavljeni lestvici za MVP-ja rednega dela je Dončić prehitel Shaia Gilgeousa Alexandra (Oklahoma) in zaostaja le še za Nikolo Jokićem. Srb je sicer odigral še eno izjemno tekmo. V zmagi Denverja nad Clevelandom (130:101) je vknjižil 26 točk (met 11/18), 18 skokov in 16 podaj.

Gilgeous Alexander je bil mož odločitve v zmagi vodilne ekipe Zahoda Oklahome na gostovanju v New Yorku (113:112). Knickse je pokopal z zadetim metom 2,6 sekunde pred koncem. Dosegel je 19 točk.

Dončić je na ogrevanju v Houstonu navdušil s tem metom ...

... med tekmo pa s tem: