Goran Dragić je pred tremi leti popeljal Slovenijo do zlate medalje v Carigradu, zdaj pa je najzaslužnejši za pohod Miamija proti finalu Lige NBA. Vročica ima v končnici že 10 zmag, izgubila pa je le enkrat. Foto: Reuters
Goran Dragić je pred tremi leti popeljal Slovenijo do zlate medalje v Carigradu, zdaj pa je najzaslužnejši za pohod Miamija proti finalu Lige NBA. Vročica ima v končnici že 10 zmag, izgubila pa je le enkrat. Foto: Reuters

34-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec tekme. Prispeval je 25 točk, pet podaj in tri skoke v 34 minutah. Sijajno je vodil igro Miamija, še posebej pa se je izkazal v zadnjih dveh minutah. Najprej je zadel izjemno trojko čez visokega Daniela Theisa ob izteku napada za vodstvo s 100:95 minuto in 42 sekund pred koncem. Sledil je še koš po koraku nazaj 57 sekund pred zadnjim piskom sirene za 104:98. Jaylen Brown je zadel dve trojki v končnici tekme, a je zgrešil odprti met iz levega kota 15 sekund pred koncem, ki bi pomenil izenačenje.

Goran Dragić blesti v končnici Lige NBA

ESPN je poročal, da je bilo po porazu burno v garderobi Bostona. Marcus Smart naj bi kričal na svoje soigralce, ko je zapuščal slačilnico pa glasno preklinjal. "Fantje so bili po tekmi čustveni. To je bil težak poraz," je dejal trener Bostona Brad Stevens.

Boston je na prvi tekmi v torek zapravil 14 točk naskoka, tokrat je vodil celo s 17 točkami prednosti v drugi četrtini. Razigrani Kemba Walker je štiri minute in pol pred koncem zadel trojko za 94:89, a je nato Miami končal srečanje z delnim izidom 17:7. Vročica je v finalu Lige NBA zadnjič igrala junija 2014, ko je bil San Antonio boljši s 4:1 v zmagah.

Boston odbil začetni nalet Vročice
Miami je bil zares vroč pri metih izza črte na začetku tekme. Duncan Robinson je zadel tri trojke, Jae Crowder in Dragić pa po eno za vodstvo s 17:14 po petih minutah. Boston je končal uvodno četrtino z delnim izidom 8:2 in s tem tudi prevzel vodstvo po 12 minutah (31:28).

Šov Walkerja v drugi četrtini
Celticsi so se razigrali v drugi četrtini. Brad Wanamaker je z dvema zaporednima trojkama povišal na 43:33. Walker, ki je bil zelo slab na prvi tekmi, je nanizal osem zaporednih točk. Ni se odločal za neracionalne mete z osmih metrov, ampak je s petih metrov ali manj zadeval. Boston je tri minute pred odmorom povedel z 58:41. V zadnji minuti sta Dragić in Butler znižala razliko, in Miami je bil lahko zadovoljen, da je na glavni odmor odšel z zaostankom 12 točk, Boston je vodil s 60:47.

Izjemni dvojec Miamija: Goran Dragić – Jimmy Butler

Miami do preobrata s consko obrambo
Na začetku drugega polčasa se je Spoelstra odločil za consko obrambo in precej hitrejšo igro v napadu. Dragić je s trojko znižal na 64:52 in prednost Celticsov je počasi začela kopneti. Sredi tretje četrtine je Miami z delnim izidom 11:0 prevzel vodstvo. Bam Adebayo je bil neustavljiv v raketi in Vročica je povedla z 72:71. Kelly Olynyk je zadel trojko ob izteku napada od table, tretjo četrtino pa je Dragić končal s polaganjem in Miami je povedel s 84:77.

Zmaj iz Kosez je imel zadnjo besedo
V zadnji četrtini je Boston odgovoril z delnim izidom 15:2. Walker je zadel dve trojki in štiri minute pred koncem so Celticsi povedli s 94:89. Miamiju je uspelo znova strniti obrambo v odločilnih trenutkih. Dragić je z dvema prostima metoma poskrbel za vodstvo Miamija s 97:95, spektakularna pa je bila njegova trojka po koraku nazaj ob izteku nazaj v naslednji akciji. S potezo tekme je povišal naskok na 100:95. Po trojki Browna je znova na sceno stopil Dragić za 104:98. Brown je zadel še drugo trojko in imel je priložnost tudi za tretjo po izgubljeni žogi Butlerja. Z levega kota je imel odprt met, vendar ni bil natančen. Butler je z dvema prostima metoma sedem sekund pred koncem potrdil zmago Miamija.

Dragić: Ob odmoru je bila edina tema obramba
"Odlično obvladamo consko obrambo. Veliko tečemo in zapiramo prostor. Erik Spoelstra je pravi mojster za menjavanje obrambnih postavitev. Ob odmoru nismo bili panični. O napadu sploh nismo govorili, edina tema je bila obramba. Ko nam je uspelo ustaviti nekaj napadov Bostona v tretji četrtini, se nam je odprlo. Na tako pommebnih tekmah moraš igrati z nasmehom na obrazu. Imamo zares lepo možnost, da se prebijemo v finale," je povedal Gogi, ki je v konferenčnem finalu igral že pred desetimi leti, ko je s Phoenixom izgubil proti LA Lakersom z 2:4 v zmagah.

Bam Adebayo je kraljeval v raketi. Foto: Reuters
Bam Adebayo je kraljeval v raketi. Foto: Reuters

Zavrtel si je vrhunce finala EuroBasketa 2017
Spomnil se je seveda tudi nepozabnega finala evropskega prvenstva pred tremi leti: "Danes sem dobil veliko sporočil iz domovine. Vsi so me spominjali na tretjo obletnico zlate medalje. Zavrtel sem se tudi nekaj posnetkov finalne tekme. Vsem navijačem bi se še enkrat zahvalil za podporo. Upam, da bom lahko prinesel lovoriko tudi letos v Slovenijo."

Stevens jezen zaradi razpada sistema v tretji četrtini
"V tretji četrtini smo popolnoma razpadli. Na obeh straneh parketa je šlo vse narobe. Miami je trenutno boljša rekipa in čaka nas hud boj, če se želimo vrniti v to serijo. Dragić je zadel dva izjemno težka meta, v zadnji četrtini smo igrali dobro, a luknjo smo si skopali v tretji četrtini," je povedal trener Bostona Brad Stevens.

Finale, Vzhod, druga tekma:
BOSTON (3) – MIAMI (5) 0:2
101:106 (31:28, 29:19, 17:37, 24:22)
Walker 23 (9/19 iz igre, 4/11 za tri), Brown in Tatum po 21, Smart 14, Kanter 9, Wanamaker 7, Theis 6; Dragić 25 (10/19 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 2/2), 5 podaj in 3 skoki v 34 minutah, Adebayo 21 (10/16 iz igre) in 10 skokov, Robinson 18 (6/12 iz igre), Butler 14 (4/11 iz igre), Crowder 12, Herro 11, Olynyk 5.


Finale, Zahod, prva tekma, sobota ob 3.10:
LA LAKERS (1) – DENVER (3) 0:0

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.