Zadnji dve sezoni je bil Joel Embiid v glasovanju za MVP-ja lige vselej drugi za Nikolo Jokićem, letos pa je Srba le premagal. Foto: Reuters
Zadnji dve sezoni je bil Joel Embiid v glasovanju za MVP-ja lige vselej drugi za Nikolo Jokićem, letos pa je Srba le premagal. Foto: Reuters

Center Philadelphie je v glasovanju zasedel 73 od 100 prvih mest in skupno prejel 915 točk. Srb, ki tudi letos blesti v dresu Denverja, sicer pa je nagrado prejel v zadnjih dveh sezonah, je bil na vrhu glasovnic 15-krat. Skupaj je zbral 674 točk. Grški košarkar Milwaukeeja – ta je bil MVP sezoni pred Jokićem – je bil prvi 12-krat, imel pa je 606 točk. Na osmem mestu je bil Luka Dončić z desetimi točkami. Pred njim so bili še Jayson Tatum, Shai Gilgeous-Alexander, Donovan Mitchell in Domantas Sabonis.

Dvakrat zapored najboljši strelec lige

29-letni Embiid, ki košarko igra šele od leta 2010, predtem pa se je ukvarjal z nogometom, je Sixerse vodil do tretjega mesta na Vzhodu. Drugič zapored je bil prvi strelec lige. Na 66 tekmah je v povprečju dosegal 33,1 točke, ob tem pa statistiko polnil še z 10,2 skoka in 4,2 podaje. "Ne vem niti, kje bi začel. Dolgo je trajalo. V to sem vložil ogromno dela, prestal sem veliko težkih trenutkov. Ne govorim le o košarki, temveč nasploh o življenju, od koder sem prišel in kaj vse sem moral preživeti, da sem zdaj tukaj," je dejal Kamerunec, ki pa je lani dobil francosko državljanstvo in naj bi kmalu tudi zaigral za les blues.

Embiid premagal Jokića in Andetokumba

"Brez podpore moštvenih kolegov mi ne bi uspelo. Veliko smo zmagovali in trdo garali. Soigralci so mi zaupali in postavili v položaj, da mi lahko uspe. Veliko so žrtvovali zame, zato sem jim neizmerno hvaležen. Zdaj pa nazaj k delu, zmagovati moramo tudi v končnici," je dodal Embiid, ki je v tej sezoni trikrat presegel mejo 50 točk. Največ, 59, jih je dosegel novembra proti Utahu, 52 točk in 13 skokov pa je dosegel aprila tik pred začetkom končnice prav proti Bostonu. Še 13-krat v sezoni je presegel mejo 40 točk.

Po 28 letih nagrada znova afriškemu košarkarju

Po Allenu Iversonu leta 2001 ima Philadelphia znova MVP-ja. Predtem so nagrado prejeli še trije košarkarji Sixersov. Julius Erving leta 1981, Moses Malone 1983 in Wilt Chamberlain trikrat med leti 1966 in 1968. Embiid je postal drugi Afričan s prestižnim nazivom. Leta 1995 ga je dobil Hakeem Olajuwon, ki je bil tudi prvi neameriški košarkar s to nagrado. Zatem so jo dobili še Kanadčan Steve Nash, Nemec Dirk Nowitzki in Andetokumbo ter Jokić. Zdaj je torej Američan ni dobil že pet let.

Olajuwon je bil tudi vzornik Embiida, ko je začel igrati košarko. Hitro je njegov talent odkril nekdanji kamerunski NBA-jevec Luc Mbah a Moute, ki mu je omogočil odhod v ZDA. Na Floridi je nato obiskoval srednjo šolo, zatem pa je bil eno leto še na univerzi Kansas. Philadelphia ga je leta 2014 izbrala na naboru kot tretjega. Prvi dve sezoni je izpustil zaradi poškodb, s katerimi ima sicer že ves čas kar precej težav, zdaj pa je postal eden najbolj dominantnih centrov v NBA-ju.