Danilo Gallinari se je hitro znašel v Oklahomi, ki je presenetila z odličnimi predstavami v tej sezoni.Foto: AP
Danilo Gallinari se je hitro znašel v Oklahomi, ki je presenetila z odličnimi predstavami v tej sezoni.Foto: AP

Z 31-letnim Italijanom se je pogovarjal novinar Vala 202 Klemen Verlič.

"Gallo" se je v sezoni 2007/08 pojavil v dresu Milana, ko je postal vzhajajoča zvezda Evrolige in pri 19 letih tudi MVP italijanskega prvenstva.

Pričakoval je žvižge navijačev New Yorka
Takoj je odšel na nabor Lige NBA in kot šestega so ga leta 2008 izbrali Knicksi. Neizprosni navijači so mu namenili žvižge, podobno, kot jih je sedem let zatem prejel Kristaps Porzingis. V Madison Square Gardnu je v drugi in tretji sezoni redno igral v začetni peterki, a Knicksi so že dve desetletji v krizi. Zadnjič so v finalu Vzhoda igrali leta 2000 in v zadnjih 20 letih so v končnici dobili le eno serijo (leta 2013 so izločili Boston s 4:2 v zmagah).

"V New Yorku sem bil res še zelo mlad. Prihod v New York ni bil lahek. Spominjam se, da so mi navijači Knicksov na naboru žvižgali. Celotna dvorana je bila nezadovoljna, da me je ekipa izbrala. To sem tudi pričakoval, saj me je agent opozoril na zahtevne navijače. Vedno žvižgajo, če nisi izbran prvi. Velika motivacija je bilo žvižge spremeniti v aplavz. Mislim, da mi je v New Yorku to uspelo, čeprav ni bilo lahko. Evropejcem v Ligi NBA ni nič poklonjeno. Moramo si prislužiti spoštovanje soigralcev, tekmecev in tudi vodstva lige," je pojasnil 208 cm visoki Gallinari.

Italijansko prvenstvo in Evroliga sta popolnoma drugačni tekmovanji. Prihod v Ligo NBA je za številne Evropejce šok, mnogi so se tudi popolnoma izgubili.

"Ob vstopu v Ligo NBA me je najbolj presenetila poslovna usmerjenost tekmovanja. Košarkar je v tej ligi številka, in ne osebnost. Ko prideš v svet Lige NBA, postaneš le statistika, ki je povezana s tvojim imenom. Povprečja odločajo o tem, za katero moštvo lahko igraš. Ustvari se zelo sebično okolje, kjer posamezniki skrbijo le zase in za svojo statistiko," je razmišljal Gallinari.

Začetki v New Yorku so bili težki. Trener Mike D'Antoni se je večkrat jezil nanj. Foto: EPA
Začetki v New Yorku so bili težki. Trener Mike D'Antoni se je večkrat jezil nanj. Foto: EPA

Odgovoril je tudi na umazano igro Kevina Garnetta
Tujce najprej gledajo zviška: "V ZDA je veliko stereotipov. Na začetku so me imeli za mehkužca. Spomnim se, da me je v prvi sezoni Kevin Garnett udaril s komolcem. V moji naravi je, da vedno odgovorim z enako mero. Nič posebnega se mi ni zdelo, občinstvo pa je bilo šokirano, da se je novinec iz Evrope postavil zoper enega največjih zvezdnikov lige in hkrati tudi enega najbolj umazanih igralcev. Niso razumeli, zakaj sem to storil. Odločil sem se, da bom vsakemu igralcu za udarec s komolcem vrnil z dvojno mero."

Oklahoma veliko presenečenje sezone
V letošnji sezoni je prvič igral za Oklahomo City, ki je poleti ostala brez Paula Georgea in Russlla Westbrooka. Po skromnih napovedih pred sezono je Oklahoma eno največjih presenečenj, saj je izenačena na petem mestu Zahoda s 40 zmagami in 24 porazi.

"Naš uspeh je bila izjemna zgodba za Ligo NBA. Nihče ni pričakoval, da nam bo šlo tako dobro. Navijači niso pričakovali preboja v končnico, s soigralci smo bili prepričani, da nam lahko uspe, a boja za tretje oz. četrto mesto pa res nismo pričakovali. Naša skrivnost je odlična kemija v ekipi, imamo pravo mešanico veteranov in mladih igralcev, ki so kakovostni in poslušljivi. Naš vodja je izjemni Chris Paul, ki bi si ga v svojih vrstah želela imeti vsaka franšiza. Pri 35 letih je odlično telesno pripravljen. Vsi se dobro razumemo s trenerjem. Na žalost se je sezona prekinila ravno, ko smo bili na vrhuncu moči in živeli svoje sanje," je opisal letošnjo sezono, ki se je prekinila 11. marca.

Odločitev za prekinitev popolnoma pravilna
Usodna je bila prav tekma Oklahoma – Utah v Cheapeake Energy Areni. Francoski center Rudy Gobert je bil prvi v Ligi NBA, ki je bil okužen s koronavirusom. Predvsem je dvignila veliko prahu njegova poteza, ko se je, ne vedoč, da je okužen z virusom, na eni izmed novinarskih konferenc namenoma dotikal mikrofonov in mize.

"Tistega večera sem se počutil majhnega in nemočnega. Dejstvo, da je en virus ustavil košarko, mi je dalo vedeti, da gre za težavo celotnega človeštva. Košarkarji razumemo, da naš šport ni najpomembnejša stvar na svetu. Zelo spoštujem komisarja Adama Silverja, ki je takoj prekinil ligo. To je bila popolnoma pravilna odločitev, ki je niso sprejeli vsi v drugih tekmovanjih. Mislim, da je ravnal ustrezno," je še dodal Gallinari, ki seveda komaj čaka nadaljevanje.

Naval na šport ob 9.15