Kdo dogaja – Goran Dragić

Liga NBA trenutno tako kot večina športnih tekmovanj po vsem svetu zaradi pandemije novega koronavirusa miruje. V ZDA je stanje iz dneva v dan slabše, po zadnjih podatkih imajo tam več kot 123.000 okuženih, umrlo je 2114 ljudi. Skoraj polovica vseh okuženih je v zvezni državi New York, medtem ko je na Floridi nekaj več kot 4000 potrjenih primerov okužbe.

Goran Dragić se je oglasil iz Miamija. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragić se je oglasil iz Miamija. Foto: MMC RTV SLO

"V Miamiju se ljudje še vedno sprehajajo po cestah, plaže so polne. Sprejeli so sicer ukrep, da se ljudje ne smejo zadrževati na cestah in kakor poročajo, je na ulicah že manj ljudi. Ampak nekateri še vedno ne spoštujejo tega. Predvsem mlade je videti na plažah, kar ni dobro. Mislim, da se še ne zavedajo, za kaj gre. Prej ko slej bo huje. Videl sem posnetek, na katerem je nekdo razlagal, češ da je mlad in če dobi ta virus, ga bo prebolel. Ampak mislim, da je to neodgovorno, predvsem do starejših ljudi. Doma ima ta mladina dedke, babice in starše," pravi Dragić.

Ima dovolj aktivnosti
Kako sam zapolnjuje dneve v samoizolaciji? "Zjutraj imam trening, pa tudi delam okoli hiše, barval sem jo noter in zunaj. Seveda se zabavam s svojimi otroki, delamo za šolo. Veliko stvari je, dovolj aktivnosti je. Pred hišo imamo tudi koš in malo mečem. Velikokrat igram tudi nogomet na vrtu s sinom Mateom."

"Dončić? Samo tako naprej"
Se je kaj slišal z Luko Dončićem? "Da, bežno, nekajkrat sva si poslala SMS. Vprašal sem ga, ali so vsi v redu. Tudi on je v karanteni. Vsi igralci smo dobili navodila, da se moramo zadrževati doma."

Dragić zjutraj trenira, nato pa se posveča tudi hišnim opravilom

Kakšen je sicer njegov odnos z Dončićem, je med njima prisotno tudi rivalstvo? "Ko igrava eden proti drugemu, gotovo je rivalstvo. Sicer pa ne. O njem lahko povem samo pozitivne stvari. Luko poznam že zelo dolgo, od njegovega šestega leta, ko je čistil parket na Kodeljevem, ko sem igral za Slovan. Želim mu vse najboljše. V NBA-ju fenomenalno igra že drugo sezono, samo tako naprej."

Sam si želi, da bi bil del ameriške košarkarske druščine še kar nekaj let. "Po operaciji kolena mi gre letos super. Upam še na kakšne tri, štiri sezone. Zelo zadovoljen bi bil, če bi v NBA-ju odigral 16 sezon, potem bi šel vesel v pokoj."

"Ne počutim se Američana"
Kaj bo počel, ko se bo upokojil? "Še ne vem, kaj in kako. Finančno smo seveda preskrbljeni, malo pa me skrbi, saj bo treba najti nekaj, da si zapolnim čas. Gotovo bom imel veliko več časa za družino. Ne počutim se Američana. Ko bom končal kariero, se nameravam vrniti domov. Tu sem samo zaradi službe, potem bom odšel lepo nazaj domov."

Je mogoče, da bi se zaradi novega koronavirusa odločil za predčasno vrnitev v domovino? "Za zdaj ne razmišljam o tem. Vsi klubi so igralcem naročili, da moramo ostati v mestih, kjer igramo. Mislim, da zame in za mojo družino to niti ne bi imelo smisla, ker imamo zdravstveno zavarovanje urejeno tu. Če bi se vrnili v Slovenijo, pa ga ne bi imeli."

In za konec še njegovo sporočilo vsem Slovencem: "Želim vam veliko zdravja. Ostanite doma, skupaj bomo to premagali!"

Kaj dogaja? Z Jonasom doma: gost Goran Dragić (od 16:40 dalje)