Domantas Sabonis je v zadnjih sezonah eden najboljših skakalcev v ligi, nasploh pa velja za enega najkakovostnejših visokih košarkarjev na svetu. Foto: AP
Domantas Sabonis je v zadnjih sezonah eden najboljših skakalcev v ligi, nasploh pa velja za enega najkakovostnejših visokih košarkarjev na svetu. Foto: AP

Kot piše HoopsHype, usoda sina enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Arvydasa Sabonisa še ni popolnoma jasna, a lahko se zgodi, da bi v prihodnjem mesecu in pol menjal klub. V zadnjih dveh sezonah Dallas neuspešno išče še kakšno zvenečo okrepitev, do zdaj se je naštevalo že številna imena, a realizacije posla ni bilo. Pred časom se je v povezavi z Mavsi omenjal že en visoki igralec Pacersov, Miles Turner, ki prihaja iz okolice Dallasa, toda v primeru Sabonisa gre za kakovostnejšega posameznika, ki predstavlja zanimivo ime za marsikatero moštvo NBA.

Novo vodstvo Dallasove pisarne hoče narediti korak naprej v primerjavi z zadnjimi sezonami in pripeljati tretjega zvezdnika v ekipo. Želja je okrepiti moštvo in razbremeniti Luko Dončića oziroma mu dodati še kakšnega kakovostnega igralca. Obenem želi zadržati drugega strelca ekipe Kristapsa Porzingisa, toda vprašanje je, ali lahko dobi Sabonisa, ne da bi se odrekla visokoraslemu Latvijcu. Da posel ne bi zahteval baltske menjave, HoopsHype možnost vidi le, če Indiani ponudi Maxija Kleberja, Reggieja Bullocka in Josha Greena, hkrati pa še dva izbora prvega kroga nabora. Če bi v menjavo vključili Porzingisa, dodaja portal, bi lahko ob Sabonisu dobili še Jeremyja Lamba.

HoopsHype je izpostavil štiri morebitne destinacije za 211 centimetrov visokega Litovca, ki lahko igra na obeh položajih pod obročem. Kot glavni tekmeci Mavsov v morebitnem boju za Sabonisa se omenjajo New York, Boston in Charlotte. Dallasu manjka košarkar, ki bi bil dominanten in tako agresiven kot Sabonis v bližini obroča, hkrati pa lahko Litovec kreira tudi za druge. Najmlajši in daleč najboljši od treh Arvydasovih sinov je tako kot Dončić zaigral na zadnjih dveh All Star tekmah. Po šolanju na univerzi Gonzaga je bil leta 2016 izbran na naboru kot 11. Orlando ga je nemudoma poslal v Oklahoma City, kjer je odigral eno sezono.

Letos je v povprečju dosegal dobrih 18 točk na tekmo, z 11,6 skoka pa je peti skakalec lige. Ob tem dodaja tudi več kot štiri podaje na tekmo in je najučinkovitejši košarkar Indiane. Levoroki litovski reprezentant je za svojo višino zelo gibljiv. Nevaren je v igri s hrbtom proti obroču, sposoben pa je zadeti tudi z razdalje. Trojke v karieri meče z 31-odstotno uspešnostjo, sicer pa je njegov met iz igre 53-odstoten. Letos zadeva skoraj 60 odstotkov poskusov iz igre, s čimer je med desetimi najboljšimi v ligi.