Jimmy Butler in Nikola Jokić bosta v naslednjih dveh tednih v središču pozornosti. V letošnji končnici sta neustavljiva. Foto: AP
Jimmy Butler in Nikola Jokić bosta v naslednjih dveh tednih v središču pozornosti. V letošnji končnici sta neustavljiva. Foto: AP

Vlatko Čančar lahko postane četrti Slovenec z naslovom prvaka. V finalu Zahoda proti LA Lakersom ni stopil na parket, saj so Nuggetsi vsa štiri srečanja dobili v končnici. Morda bo dobil priložnost v velikem finalu, če bo kakšna tekma odločena že precej pred koncem.

V rednem delu je odigral 60 tekem in imel v slabih 15 minutah povprečje pet točk in dobra dva skoka. V končnici je Čančar na parket stopil na štirih tekmah, povprečno je na njem ostal 2,4 minute in še ni dosegel koša.

Jokić in Vlatko Čančar sta bila sproščena na zadnjem treningu. Samozavest je velika pri Nuggetsih, ki so na domačem parketu v končnici še neporaženi. Foto: Reuters
Jokić in Vlatko Čančar sta bila sproščena na zadnjem treningu. Samozavest je velika pri Nuggetsih, ki so na domačem parketu v končnici še neporaženi. Foto: Reuters

Trnova pot Miamija do finala, Denver izgubil le tri tekme
Denver je v rednem delu dobil 53 tekem in osvojil prvo mesto na Zahodu. Izbranci Michaela Malona so v končnici izgubili le tri tekme. V prvem krogu je Denver odpravil Minnesoto s 4:1 v zmagah, v drugem je bil s 4:2 boljši od Phoenixa, v finalu Zahoda pa je s 4:0 pometel z LA Lakersi.

Miami je redni del končal na osmem mestu s 44 zmagami in 38 porazi. V prvem krogu kvalifikacij za končnico je izgubil proti Atlanti na domačem parketu. Trener Erik Spoelstra je nato sklical sestanek in sledil je popoln preobrat. Vročica je v tekmi za osmo mesto premagala Chicago. V uvodnem krogu končnice je izločila najboljšo ekipo rednega dela in prvake izpred dveh sezon Milwaukee s 4:1 v zmagah, nato je bila s 4:2 boljša od New Yorka. V finalu Vzhoda je Miami najprej povedel proti Bostonu s 3:0 v zmagah, vozovnico v finale pa je dobil šele na odločilni sedmi tekmi v TD Gardnu. Jimmy Butler je preprečil, da bi Miami postal prva ekipa v 77-letni zgodovini Lige NBA, ki bi po vodstvu s 3:0 izpadla.

Monty Williams podpisal rekordno pogodbo

Monty Williams bo novi trener moštva Detroit Pistons. Po pisanju ameriških medijev bo Williams, v zadnjih štirih sezonah strateg Phoenixa, podpisal izjemno donosno pogodbo, ki mu bo v naslednjih šestih sezonah prinesla 78,5 milijona dolarjev, kar je rekord med trenerji v Ligi NBA.

Nuggetsi veliki favoriti na stavnicah
Ekipa iz Kolorada je velik favorit za naslov. Na stavnicah ima kvoto 1,25, Miami pa nekaj čez 4.

Denver je s 119,7 točke na 100 posesti najučinkovitejša ekipa v zadnjih šestih končnicah. Višje povprečje je imel nazadnje Cleveland leta 2017 – 122,1 točke. Nuggetsi so tretja najbolj natančna napadalna ekipa v letošnji končnici (55,9-odstotna), so najboljši po najnižjem številu izgubljenih žog in ob tem še druga ekipa z največ podajami v končnicah v zadnjih 25 letih.

Michael Malone je od 15. junija 2015 trener Denverja. Predtem je bil neuspešen v Sacramentu, kjer so ga odpustili decembra 2014. Foto: Reuters
Michael Malone je od 15. junija 2015 trener Denverja. Predtem je bil neuspešen v Sacramentu, kjer so ga odpustili decembra 2014. Foto: Reuters

Malone: Kdor misli, da bo to lahka serija, se močno moti
"Vsem igralcem sem povedal, da lahko pozabijo, da igrajo proti osmemu nosilcu. Miami je premagal Milwaukee s 4:1 v zmagah, potem ko so Bucksi dobili največ tekem v rednem delu sezone. Boston so izločili s 4:3, potem ko so vodili s 3:0 v zmagah. Celticsi so bili drugi po rednem delu sezone. V velikem finalu niso pomembni nosilci. Kdor misli, da bo to lahka serija, se močno moti. To bo največji izziv naših življenj. Skušali bomo osvojiti prvi naslov za franšizo, kar je najtežja stvar, ki smo jo skušali uresničiti do zdaj. Tako tudi mora biti, finale Lige NBA mora biti največji izziv. Miami je najboljša ekipa v končnici v točkah, doseženih po izgubljenih točkah tekmeca. To bo ključno tudi v finalu," je na novinarski konferenci poudaril 51-letni trener Michael Malone.

Njegov oče Brendan Malone že ima dva šampionska prstana. Leta 1989 in 1990 je bil pomočnik Chucka Daleyja v Detroitu.

Malone se zaveda, da bo največji izziv ustaviti Butlerja, ki je v končnici v življenjski formi. Največ časa ga bo pokrival Aaron Gordon, tudi Kentavious Caldwell-Pope in Bruce Brown bosta imela težka nalogo.

Jokić ga spominja na Duncana
"Nikola Jokić me spominja na Tima Duncana. Nobeden od njiju ne želi biti v središču pozornosti. Nikola je zelo sramežljiv, če mora biti v središču. Želi biti le eden od mnogih, ima pa ogromno željo - želi si osvojiti prvi naslov prvaka. Ko je bil prvo sezono v Ligi NBA, je takoj opazil, da mora shujšati. Takoj se je lotil dela in hitro mu je uspelo priti v odlično telesno kondicijo. V prvi sezoni je v San Antoniu blestel proti Timu Duncanu. Te tekme ne bom nikoli pozabil. Takrat sem videl, da bo to prav poseben igralec," je dodal Malone.

"Butler je zaradi različnih razlogov eden izmed tistih igralcev ligi, ki jih je najtežje ustaviti. Pokrival sem Duranta, Jamesa in Townsa, nikoli ni bilo lahko. Butler je vsestranski igralec. V letošnji končnici je igral neverjetno," je poudaril Gordon.

V Srbiji gledal Evroligo, ne pa Lige NBA
Nikola Jokić je tako v seriji s Phoenixom kot Lakersi v povprečju dosegal trojni dvojček. V finale vstopa z 29,9 točke, 13,3 skoka in 10,3 podaje na tekmo.

"Ko sem odraščal v Srbiji, nisem spremljal Lige NBA. Takrat sem gledal tekme Evrolige, zanimala me je predvsem evropska košarka. Spomnim se finala med Miamijem in Dallasom in nato med Miamijem in San Antoniem, ko je Ray Allen zadel tisto trojko."

"Tim Duncan je eden najboljših krilnih centrov v zgodovini. Ko je bil že tik pred koncem kariere, sem igral proti njemu in na lahek način mi je nasul 20 točk. Seveda sem se zgledoval po njegovem načinu igre," je razlagal dvakratni MVP rednega dela, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca finala Zahoda. Prejel je nagrado Magica Johnsona.

Jokić govori predvsem na parketu, pred mikrofoni je zelo zadržan. Številne novinarske konference v končnici so mu odveč, a jih vseeno profesionalno opravi. O stavnicah in vlogi favorita ni želel slišati: "Kdo je rekel, da smo favoriti za naslov? Mislim, da v finalu ni favorita. Pripravljamo se za najtežje tekme v življenju. Miami je z razlogom v finalu. V obrambi imajo številne različice, zelo nepredvidljivi so."

Butler je v ponedeljek prejel pokal Larryja Birda za najboljšega igralca finala Vzhoda, a zanima ga predvsem lovorika Larryja O'Briena, ki jo prejme prvak. Foto: Reuters
Butler je v ponedeljek prejel pokal Larryja Birda za najboljšega igralca finala Vzhoda, a zanima ga predvsem lovorika Larryja O'Briena, ki jo prejme prvak. Foto: Reuters

Miami šele drugi osmi nosilec, ki se je prebil v finale
Miami se lahko v finalu zanaša na izkušnje. Denverja ima le enega igralca, ki je že osvojil naslov (Kentavious Caldwell-Pope je blestel v finalni seriji oktobra 2020 v dresu Lakersov). Miami tri igralce s prstani (Udonis Haslem, Kevin Love in Kyle Lowry), trener Erik Spoelstra pa se bo potegoval za svojega tretjega.

Miami je prvi osmi nosilec, ki se je uvrstil v finale po juniju 1999, ko je to uspelo New Yorku. Knicksi so izgubili proti San Antoniu z 1:4 v zmagah.

Miami ima v svojih vrstah še pet igralcev, ki so igrali v finalu oktobra 2020 v mehurčku v Orlandu proti LA Lakersom. Jimmy Butler, Bam Adebayo, Duncan Robinson, Tyler Herro in Gabe Vincent so pred dvema letoma in pol izgubili z 2:4 v zmagah. Udonis Haslem je bil že takrat veteran, ni pa si mislil, da bo pri 43 letih znova lahko s klopi za rezervne igralce spremljal finalno serijo.

Butler: Jokića mora pokrivati vseh pet igralcev
Butler, ki je v ponedeljek na sedmi tekmi v Bostonu dosegel 28 točk, je najprej spregovoril o glavnem zvezdniku tekmecev: "Jokića mora pokrivati vseh pet igralcev. Nima slabih točk in je njihov ključni igralec."

"Nisem presenečen, da smo se uvrstili v finale. Dobro se zavedam, da so moji soigralci sposobni velikih stvari. Uživamo, ko smo skupaj na parketu. Tudi v težkih trenutkih ne popustimo pod pritiskom. V Miamiju moj slog igre pride do izraza in lahko sem pravi vodja ekipe. Vedno sem si želel zadeti v odločilni met v zadnji sekundi finalne tekme, kot je to počel Dwyane Wade," je pojasnil 33-letni zvezdnik, ki je igral tudi za Chicago, Minnesoto in Philadelphio.

Erik Spoelstra je v vlogi glavnega trenerja dobil dve finalni seriji (2012 in 2013), tri pa je izgubil (2011, 2014 in 2020). Foto: Reuters
Erik Spoelstra je v vlogi glavnega trenerja dobil dve finalni seriji (2012 in 2013), tri pa je izgubil (2011, 2014 in 2020). Foto: Reuters

Spoelstra pričakoval, da se bo Denver že prej uvrstil v finale
Erik Spoelstra je bil junija 2006 pomočnik Pata Rileyja, ko je Miami po zaostanku z 0:2 v zmagah zrežiral veliko vrnitev proti Dallasu. Glavni trener Vročice je postal aprila 2008 in med letoma 2011 in 2014 je vodil zvezdniško zasedbo, ki je štirikrat zapored igrala v finalu. LeBron James in soigralci so postali prvaki v letih 2012 in 2013.

"Vsi smo pripravljeni na finalno serijo. Če bi morali igrati na Mount Everestu, bi tudi to sprejeli. Vsi mi govorijo o prednosti Denverja na visoki nadomorski višini. Mi bi potem na domačih tekmah izklopili klimatske naprave v dvorani in v veliki vročini bi imeli prednost," se je na novinarski konferenci pošalil 52-letni Spoelstra.

"Doživeli smo številne padce. Lani smo izgubili sedmo tekmo konferenčnega finala na domačem parketu, v tej sezoni ni šlo po načrtih v rednem delu. Iz vseh teh lekcij smo se veliko naučili."

"Jokić je prav poseben igralec. Nima slabih točk. Na številne načine lahko pomaga ekipi do zmage. Že v mehurčku v Orlandu sem mislil, da bodo izjemno nevarni. Če se ne bi poškodoval Jamal Murray, bi verjetno že enkrat ali dvakrat igrali v finalu Lige NBA. Jokić in Murray se odlično dopolnjujeta. Ni jih lahko spraviti iz ritma. Sistem, ki je zgradil Michael Malone, odlično deluje," je dodal trener Vročice.

Herro ne bo igral na uvodni tekmi finala
Tyler Herro, ki si je 16. aprila na prvi tekmi proti Milwaukeeju zlomil desno roko, je že opravil nekaj lažjih treningov. "Herro ne bo igral na prvi tekmi. Mora normalno trenirati s kontaktom. Zelo hitro je napredoval, a trenutno še ni pripravljen za igro."


Finale, prva tekma, petek ob 2.30:
DENVER – MIAMI

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
DENVER – MIAMI

Tretja tekma, četrtek, 8. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Četrta tekma, sobota, 10. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER


Peta tekma, torek, 13. junija, ob 2.30:
DENVER – MIAMI

Šesta tekma, petek, 16. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Sedma tekma, ponedeljek, 19. junija, ob 2.00:
DENVER – MIAMI

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.