Arturas Karnišovas (levo) in Šarunas Marčiulionis (med letoma 1987 in 1997 je igral za Golden State, Seattle, Sacramento in Denver) sta ostala velika prijatelja tudi po koncu kariere. Foto: AP
Arturas Karnišovas (levo) in Šarunas Marčiulionis (med letoma 1987 in 1997 je igral za Golden State, Seattle, Sacramento in Denver) sta ostala velika prijatelja tudi po koncu kariere. Foto: AP

48-letni Litovec ima že precej izkušenj v Ligi NBA, čeprav nikoli ni igral v njej. Od 15. junija 2017 je bil generalni menedžer Denverja. Nuggetsi so ena izmed najboljših ekip na Zahodu.

Čaka ga zahtevna naloga, saj je Chicago v letošnji sezoni zbral 22 zmag in 43 porazov in znova ne bo zaigral v končnici. Biki so bili zadnjič med osmerico na Vzhodu leta 2017, ko so izpadli v uvodnem krogu proti Bostonu z 2:4 v zmagah.

"Najprej moramo zgraditi močno okostje. Vsak si želi zmagovati v Ligi NBA. Pogovarjal sem se že s trenerjem Jimom Boylenom in njegovimi pomočniki. Seveda jim moramo najprej dati nekaj časa. Opravil bom analizo vseh športnih delov kluba," je poudaril Karnišovas.

"Seveda je naš dolgoročni cilj naslov prvaka. Vsaka ekipa v Ligi NBA si ga želi. Postaviti je treba trdne temelje in ne smemo izpustiti nobene stopnice na poti do vrha," je odločen nekdanji sijajni košarkar iz Klajpede.

Forman se poslavlja, Paxson v vlogi svetovalca
Vodstvo Chicaga se je odločilo, da odpusti generalnega menedžerja Gara Formana, ki je to zahtevno delo opravljal celotno desetletje. V klubu je že od leta 1998, pred tem je bil skavt. John Paxson, ki je zadel odločilno trojko v finalu leta 1993 proti Phoenixu, je bil direktor vseh košarkarskih operacij vse od leta 2003. Zdaj bo to mesto zasedel Karnišovas, Paxson pa bo njegov svetovalec.

Dolgoletni lastnik Jerry Reinsdorf se je zahvalil Formanu za opravljeno delo. Derrick Rose, Joakim Noah, Taj Gibson, Jimmy Butler in Coby White so postali člani kluba, ko je bil generalni menedžer.

Forman je bil celo izbran za operativca leta 2011 v Ligi NBA, ko so Biki zadnjič igrali v finalu Vzhoda. V rednem delu so zbrali kar 62 zmag, kar je bilo največ med vsemi moštvi v ligi, Rose je bil MVP rednega dela. V končnici so izločili Indiano s 4:1 in Atlanto s 4:2 v zmagah, nato pa so izgubili proti Miamiju z 1:4 v zmagah. Takrat je za Vročico prvo sezono odigral LeBron James.

Najboljši evropski košarkar leta 1996
Karnišovas je bil leta 1996 izbran za najboljšega košarkarja v Evropi. Z Barcelono je takrat tudi zaigral v finalu Evrolige, kjer pa je bil v dramatični končnici boljši Panathinaikos. S Katalonci je osvojil tri naslove španskega prvaka (1996, 1997 in 2001). Med letoma 1998 in 2000 je nosil dres Fortituda iz Bologne in se leta 2000 veselil naslova italijanskega prvaka.

Z reprezentanco Litve je na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni in leta 1996 v Atlanti osvojil bron. Na evropskem prvenstvu leta 1995 v Atenah so bili Litovci srebrni.