LeBron James je izpolnil misijo v drugi sezoni v Los Angelesu. Po desetih letih je prestižni pokal Larryja O'Briena znova v vitrini Lakersov. Foto: Reuters
LeBron James je izpolnil misijo v drugi sezoni v Los Angelesu. Po desetih letih je prestižni pokal Larryja O'Briena znova v vitrini Lakersov. Foto: Reuters

35-letni zvezdnik je na šesti finalni tekmi odigral že 260. tekmo v končnici. S tem je postavil nov rekord Lige NBA, prehitel je Dereka Fisherja, ki je med letoma 1997 in 2014 odigral 259 tekem. Z 28 točkami, 14 skoki in 10 podajami je dosegel že enajsti trojni dvojček v finalnih serijah, kar je prav tako rekord.

Postal je tudi prvi košarkar, ki je osvojil naziv MVP finala s tremi različnimi ekipami. Miami je popeljal do naslovov v letih 2012 in 2013, tokrat pa je pokopal Vročico. V finalni seriji je na šestih tekmah prispeval kar 179 točk, v povprečju torej skoraj 30 na srečanje.

Po poškodbi podvomil o svojih sposobnostih
"Po poškodbi pred letom in pol sem malce podvomil, če lahko še kdaj osvojim naslov prvaka. Vsak naslov prvaka ima poseben sijaj. Vedno je bilo potrebno vložiti ogromno dela. V mehurček sem prišel z misijo, da osvojimo naslov. Vodstvo Lige NBA se je zares izkazalo in nam omogočilo tekmovanje za naslov. V Orlandu ni bilo nobenega pozitivnega testa. To je velik uspeh za vse. Velik izziv je bil od 9. julija zdržati vse skupaj. Zamudil sem 16. rojstni dan sina, pogrešal sem vse tri otroke. Seveda smo se videli prek videopovezave, a to ni isto," je vtise po četrtem naslovu prvaka strnil največji zvezdnik Lige NBA v zadnjem desetletju.

"Generalni menedžer Rob Pelinka mi je zagotovil, da bo zgradil šampionsko ekipo. Na vsak način je želel priti do naslova to sezono. Naslov z Lakersi je prav poseben, saj je to zgodovinsko uspešna ekipa," je bil odlično razpoložen James.

S četrtim osvojenim naslovom je morda znova čas za debato o največjem vseh časov. "O tem boste spregovorili vi. Najbolje, kar lahko storim sam, je, da sem v položaju, da pomagam svojim soigralcem. Nikoli nisem izpustil tekme v končnici. Trdo garam za te trenutke in upam, da so soigralci ponosni name. To mi je pomembno. Da so fantje, navijači in moja družina ponosni," je dodal 35-letnik.

Pred letošnjo sezono je v moštvo prišel Anthony Davis, s katerim sta tvorila izjemen dvojec na poti do prvega skupnega naslova v Ligi NBA. "Poznam občutek, ko sedem let ne moreš storiti koraka prek ovire, tudi sam sem imel podobne težave v Clevelandu. Imel sem občutek, da potrebujem pomoč in nekoga, ki me bo prisilil, da postanem boljši. Zato sem šel v Miami, da sta me prek ovire potisnila Dwyane Wade in Chris Bosh. Zdaj je Anthony potreboval nas, da mu pokažemo, kako velik košarkar je," je James sporočil Davisu.

Center Dwight Howard je oblekel šampionske spodnjice in z zaročenko poziral fotografom na parketu. Foto: Reuters
Center Dwight Howard je oblekel šampionske spodnjice in z zaročenko poziral fotografom na parketu. Foto: Reuters

Davis: Kobe nam je povedal, da bo to naša sezona
27-letnik mu ni ostal dolžan. "Spoznal sem, da moramo tekmovati, garati. Vsi so me spodbujali in potiskali, da bi postal boljši. Še posebej LeBron. Dobil sem priložnost, da popravim napake in spoznam, da je to moje delo. Spoznal sem, kako težko je priti do naslova in kako izjemen občutek je, ko ga osvojiš. Zato si želim to občutiti znova," je dejal Davis.

Spomnil se je tudi v helikopterski nesreči tragično preminulega Kobeja Bryanta, ki so mu vsi igralci in strokovni štab posvetili naslov prvaka. Šok ob njegovi smrti v helikopterski nesreči 26. januarja je še pred pandemijo močno zaznamovalo dogajanje v ligi.

"To smo želeli storiti zanj. Nismo ga smeli pustiti na cedilu. Zaradi njega smo igrali še bolj agresivno na obeh straneh parketa. Vemo, da bi bil Kobe ponosen na nas. Bil nam je kot veliki brat. Ko je bil na naših tekmah decembra, nam je večkrat povedal, da bo to naša sezona," je razlagal Davis, ki je lani poleti prišel iz New Orleansa.

"Ko sem lani prišel v Los Angeles, sva se z LeBronom pogovarjala, katere igralce imava ob sebi. Po odličnem začetku sezone, ko smo blesteli v obrambi, sem prvič pomislil na naslov. James je bil v finalu že desetkrat in verjel sem, da nas bo popeljal do naslova. Ko smo izgubili, nas je znal povezati," je še dodal Davis, ki bo po sezoni prost igralec.

Kuzma: Pri 35 letih je James največji garač v telovadnici
Kyle Kuzma je prišel na novinarsko konferenco kar brez majice. "V garderobi je tekla penina in zdi se mi, da sem kar malce pijan. Priprave na sezono so se začele že pred več kot letom dni. Najtežji trenutek je bil seveda, ko je moj brat Kobe Bryant umrl. James je pravi vodja te ekipe. Vsi smo mu sledili. Pri 35 letih je največji garač v telovadnici. Na današnji tekmi smo bili najbolj zagrizeni v obrambi v celotni sezoni. Miami do odmora ni zmogel niti 40 točk, pa vsi vemo, da so izjemna ekipa v napadu."

Sin že spraševal Ronda, kdaj bo domov prinesel prstan
Rajon Rondo je osvojil drugi naslov, junija 2008 je bil z Bostonom boljši od Lakersov s 4:2 v zmagah.

"Končno nam je uspela popolna tekma. Na peti tekmi smo naredili preveč napak, tokrat pa smo bili zbrani od prve minute. Pred začetkom letošnje sezone sem se dobro zavedal, da imamo ekipo za naslov. Po dolgih 12 letih mi je znova uspelo. Zdaj imam tudi sina, ki je star že devet let in tudi razume, da je oče postal prvak. V petek je bil zelo razočaran, ker nismo zmagali. Zdaj ga že zanima, kdaj bom domov prinesel prstan. Ni nam bilo lahko, saj smo bili tri mesece v mehurčku. Zelo sem pogrešal družinske člane. Upam, da nikoli več ne bomo igrali v takih razmerah. Seveda bodo ostali izjemni spomini, naslova nam ne bo vzel nihče," je povedal Rondo, ki v prvem krogu končnice proti Portlandu sploh ni igral zaradi poškodbe prsta na roki.

Vogel pohvalil Jamesa: Takega igralca svet še ni videl
Navdušen je bil tudi trener Frank Vogel, ki je na klopi Indiane trikrat zapored izgubil proti Miamiju, ki ga je takrat na parketu vodil James.

"Marsikaj smo preživeli v tej sezoni. Od prvega dne sem zagovarjal obrambo in postali smo pravi specialisti za obrambo. Tik pred zaustavitvijo sezone sredi marca smo premagali Milwaukee in Clipperse in takrat smo vsi skupaj začeli verjeti v naslov. Ko sem prišel v Los Angeles, sem bil optimist, saj sem imel Jamesa. Takega igralca svet še ni videl. Skupaj sva gledala videoposnetke in pripravljala taktiko. Čez noč smo sestavili ekipo okoli njega in popeljal nas je v košarkarska nebesa," je pojasnil 47-letni strateg, ki je še dodal, da je bilo v končnici najtežje premagati Portland, ki je v mehurčku prikazal sijajne predstave.

Jamesa po četrtem naslovu že primerjajo z največjimi vseh časov

Zelo je bil razočaran po porazih na tretji in peti finalni tekmi. Lakersi res niso prikazali najboljše igre prejšnjo nedeljo in tudi v petek so odpovedali v ključnih trenutkih.

"Po porazih na tretji in peti tekmi nisem zatisnil očesa. Že vso sezono smo bili odlični po porazih, na naslednji tekmi smo vedno zmagali. Tudi v končnici nikoli nismo doživeli dveh zaporednih porazov."

Barkley se je (znova) osmešil
Lakersi so 18. avgusta izgubili prvo tekmo uvodnega kroga končnice proti Portlandu s 93:100. Strokovni komentator televizijske postaje TNT Charles Barkley je že po koncu rednega dela v studiu napovedal zmago Portlanda v seriji in celo presegel samega sebe, ko je glasno napovedal, da bodo Blazersi pometli z Lakersi (4:0 v zmagah). Shaquille O'Neal in Kenny Smith sta mu takoj odvrnila, da se mu je popolnoma zmešalo.

Posnetek njegove napovedi si je seveda ogledal tudi James ... Portland nato ni dobil nobene tekme več, Houston in Denver sta zmagala le enkrat, oslabljeni Miami pa je pustil zelo dober vtis z dvema zmagama proti Lakersom.