V februarju je Dončić zbral 367 točk, 106 skokov in 113 podaj, s čimer je postal prvi igralec, ki je v vseh treh osnovnih statistikah dosegel trištevilčno vsoto v enem mesecu po Russllu Westbrooku v sezoni 2014/15. Foto: Reuters
V februarju je Dončić zbral 367 točk, 106 skokov in 113 podaj, s čimer je postal prvi igralec, ki je v vseh treh osnovnih statistikah dosegel trištevilčno vsoto v enem mesecu po Russllu Westbrooku v sezoni 2014/15. Foto: Reuters

Luka Dončić, ki je letos dvakrat prejel tudi priznanje za igralca tedna v Zahodni konferenci, je Dallas februarja popeljal do osmih zmag, od tega sedmih zaporednih, Mavericksi pa so v minulem mesecu doživeli tri poraze.

Na 11 februarskih tekmah je Dončić osemkrat presegel mejo 30 točk, na treh tekmah je presegel 40 točk, prav tako pa je vpisal dva trojna dvojčka.

Jayson Tatum je vodja vodilnega Bostona, ki je razred zase v Vzhodni konferenci in celotni Ligi NBA in bo bržkone šel v končnico kot prvi nosilec. V minulem mesecu je zelena številka 0 v povprečju prispevala 27,2 točke, 8,9 skoka in 6,7 podaje, tudi po Tatumovi zaslugi pa so Kelti dobili 9 od 10 februarskih tekem.

Četrtič najigralec meseca

Za slovenskega košarkarja je to četrto priznanje za igralca meseca v karieri po novembru 2019, februarju 2022 in decembru 2022. Le legendarni Dirk Nowitzki (6) ima od košarkarjev Dallasa več tovrstnih nazivov.

Petkratni udeleženec tekme zvezd je med 5. in 22. februarjem ekipo popeljal do sedmih zaporednih zmag, kar je izenačen Dallasov najdaljši zmagoviti niz od šampionske sezone 2010/11. Prav tako je bil med 5. in 11. februarjem izbran za igralca tedna na zahodu, potem ko je Dallas na štirih tekmah popeljal do štirih zmag.

Novinca meseca sta postala Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) na Zahodu in Brandon Miller (Charlotte Hornets) na Vzhodu, trenerja meseca pa Steve Kerr (Golden State Warriors) in Erik Spoelstra (Miami Heat).

V neizprosnem boju za prvo šesterico Zahoda

Dončićev Dallas je sicer del ostrega boja za neposredni vstop v končnico, kar prinaša uvrstitev med prvo šesterico konference. Trenutno so Mavericksi na 8. mestu, med 10. Golden Statom in petim New Orleansom pa je zgolj 3,5 zmage razlike. Dallas zdaj igra dve tekmi doma proti Indiani in Miamiju, nato skoči na kratko gostovanje k Detroitu in Chicagu, nakar sledi niz treh izjemno pomembnih tekem proti Golden Statu doma, Oklahoma Cityju v gosteh in z Denverjem doma.