Luka Dončić je bil znova prvo ime Dallasa, ki trenutno zaseda tretje mesto na Zahodu. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil znova prvo ime Dallasa, ki trenutno zaseda tretje mesto na Zahodu. Foto: Reuters

24-letni Ljubljančan je blestel z 41 točkami, le podaja in skok pa sta mu zmanjkala do 59. trojnega dvojčka, s čimer bi na večni lestvici ujel Larryja Birda. V 38 minutah kapetan slovenske reprezentance ni izgubil nobene žoge. Skupaj s Kyriejem Irvingom, ki se je razigral ob koncu tretje četrtine, sta vodila preobrat Mavsov in v zadnji četrtini tudi poskrbela za prednost ob vstopu v končnico obračuna.

Ko je Houston poskušal z zadnjim naletom, je na začetku zadnje četrtine Luka poskusil s polrazdalje s strani. Jalen Green je blokiral njegov met, toda slovenski virtuoz je znova prišel do žoge, ki jo je neuspešno iz avta reševal Aaron Holiday. Dončić je nadaljeval akcijo in zadel z elegantnim metom čez glavo, t. i. "horokom". V takšnem slogu je nekoč blestel legendarni Ivo Daneu, v Ligi NBA pa ga je do popolnosti izpilil nepozabni Kareem Abdul-Jabbar.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Vrgel sem tako zato, da bom zadel," je na vprašanje, kaj mu je šlo po glavi, ko je tako vrgel, na novinarski konferenci odgovoril Dončić in se takoj spomnil, da je tako že zadel: "2/2 je moj horok v karieri. Drugi je bil z reprezentanco proti Švedski, toda ta je bil boljši." V Stockholmu je julija lani v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko je Slovenija slavila s 84:81, prispeval 31 točk, imenitno pa s "horokom" zaključil prodor prek Mattiasa Markussona, ki ga je prevzel, potem ko je Žiga Dimec napravil blok Melwinu Pantzarju.

Predstavniki sedme sile so ga opomnili, da je bil podoben tudi met izza črte na prvi tekmi domače sezone proti Brooklynu. "Tisto je bilo malce težje," je na poskus izza črte, ki je spominjal na "horok", še dodal Dončić, ki je torej v široko paletno košarkarskih veščin dodal novo mojstrovino.