Luka Dončić je na pragu prvega velikega finale Lige NBA. Foto: Reuters
Luka Dončić je na pragu prvega velikega finale Lige NBA. Foto: Reuters

Že tako uspešno končnico sta Dončić in Irving še nadgradila na tretji tekmi finala Zahoda proti Minnesoti, ko sta v zadnji četrtini skupaj dosegla 21 točk, eno več od celotne postave Volkov. Sodelovala nista le pri treh od 29 točk Mavericksov.

V zadnjih četrtinah tega konferenčnega finala je Minnesota skupaj dosegla 64 točk ob metu 53,5 odstotka, Dončić in Irving pa 58 točk ob metu 72,7 odstotka.

"Neverjetno. Kako ga že kličejo, gospod Zadnja četrtina? Dosegel je 33 točk. Koliko jih je dal v zadnji četrtini? Meni se je zdelo več kot 20. Čudovito. Rojen je za ključne trenutke. Blagoslov je, da ga imamo v ekipi," je Dončić hvalil Irvinga, ki je iz igre metal 12/20.

Irving je komplimente vrnil nemudoma. "Luka je zabaven fant. Oba sva rojena za take trenutke. V zadnji četrtini smo igrali dobro košarko. Ko se je tekma lomila, smo bili najboljši. Po tekmi All Star se v ključnih trenutkih lahko kosamo z vsako ekipo. To kažejo izidi. Mislim, da imamo to ravnotežje in ekipe se težko spopadajo z globino, ki jo imamo,” je povedal Irving.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>. Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja sofascore.com. Foto: Sofascore

Trener Jason Kidd si je vzel čas, da pohvali oba. "Govorimo o zrelosti in znanju. Odlično se dopolnjujeta. Kai je že bil v ekipah z dobrimi košarkarji. Zdaj mu je vseeno, ali je drugi igralec ekipe. Izstopil bo, ko bo začutil, da je treba. To počneta z Luko že vso sezono. Je potrpežljiv, miren, vseskozi pozitiven. Rad ima Dallas in to ekipo. Je mentor mlajšim igralcem, točno ve, kaj mora povedati. Debata je, ali sta najboljši branilski par v zgodovino? Že te besede povedo veliko. Ne dogaja se pogosto. Ta naveza preprosto deluje," je povedal Kidd.

Številke, ki te pustijo odprtih ust

O veličini obeh pričajo tudi številke. Oba sta v končnici na eni tekmi že trikrat presegla 30 točk, kar se v branilskem paru ni zgodilo v zadnjih 50 letih. Dončićev učinek 33 točk, sedmih skokov, petih podaj, petih ukradenih žog in petih trojk je šele drugi tak v zgodovini končnice po Khrisu Middletonu leta 2021. Povprečje 31 skokov, 9 skokov in 8 podaj v končnici je najboljše v zgodovini pri košarkarju, starem 25 let. Prvi zasledovalec? LeBron James z 28-7-7.

Sorodna novica Dallas po novem šovu Dončića in Irvinga na pragu velikega finala

Dončić v tej končnici vodi Dallas praktično v vseh kategorijah. Je najboljši strelec, podajalec, skakalec in prav tako prvi pri ukradenih žogah, zadetih trojkah, prostih metih in po minutaži.

Na 43 tekmah končnice je dosegel 1336 točk, 400 skokov in 355 podaj. V vseh treh kategorijah je po 43 tekmah na prvem mestu. Če merilo spustimo na 1100, 300 in 300, sta ob njem le LeBron James in Oscar Robertson.

Čudi se tudi Ginobili

A Luka ni samo kralj številk. "Luka ni s tega planeta. Popolna podaja na koš za zabijanje Gafforda v zadnji minuti, medtem ko je padal, in to z levo roko," je čivknil Manu Ginobili na omrežju X, kjer so hvale deževale z vseh strani.

Irving ima na drugi strani v končnici višji odstotek zmag od Michaela Jordana, Billa Russlla, Magica Johnsona, LeBrona Jamesa in Stephena Curryja.

"Ne vem, kaj naj rečem, toda počutim se izvrstno. A ni še konec. Moramo misliti na prihodnjo tekmo in vstopiti vanjo z enako mentaliteto," je povedal Dončić.

Reid še verjame v vrnitev

Medtem ko navijači Dallasa že kričijo "prinesite metle", se pri Minnesoti še ne predajajo. "Če lahko kdo dobi štiri zaporedne tekme, smo to mi," pravi košarkar Volkov Naz Reid.

Zgodovina je na strani Dallasa. Še nobeni ekipi v zgodovini ni uspelo spreobrniti zaostanka 0:3 v končnici Lige NBA. Takih primerov je bilo 154.

Mavericksi so v nizu petih zaporednih zmag, zadnje tri so nanizali po zaostanku v zadnji četrtini. Sedem zapored so jih dosegli leta 2011, ko so osvojili naslov.

Dallas le še zmago oddaljen od velikega finala