Zvedznika Miamija Jimmy Butler in Bam Adebayo se veselita zmage v Ball Areni. Foto: AP
Zvedznika Miamija Jimmy Butler in Bam Adebayo se veselita zmage v Ball Areni. Foto: AP

Nikola Jokić je nasul 41 točk in zbral še 11 skokov, a imel je premalo pomoči soigralcev. Jamal Murray se je prebudil šele v zadnjih treh minutah, ko je voda gostiteljem že pošteno tekla v grlo. Prispeval je 18 točk in 10 podaj. Aaron Gordon je dosegel 12 točk, Bruce Brown pa jih je dodal 11.

Trener Denverja Malone zelo razočaran po drugi tekmi finala Lige NBA

Vlatko Čančar tudi na drugi tekmi finala ni stopil na parket, trener Michael Malone je znova uporabil le osem igralcev. To je bil prvi poraz Nuggetsov na domačem igrišču po 30. marcu.

Vincent in Strus ujela strelsko formo
Gabe Vincent, ki pred petimi leti ni bil izbran na naboru, je bil najboljši strelec Vročice s 23 točkami. Zadel je štiri trojke. Zvezdnika Jimmy Butler in Bay Adebayo sta jih dodala po 21. Tudi Max Strus, ki je na prvi tekmi zgrešil vseh devet metov izza črte, je bil tokrat natančen štirikrat.

Tyler Herro si je 16. aprila na uvodni tekmi končnice v Milwaukeeju zlomil desno roko. Zelo hitro je okreval, a še ni pripravljen za igro s polnim kontaktom.

Nikola Jokić je bil znova neustavljiv. Na parketu je bil 42 minut, nasul 41 točk, a to ni bilo dovolj za drugo zmago Nuggetsov v finalu. Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil znova neustavljiv. Na parketu je bil 42 minut, nasul 41 točk, a to ni bilo dovolj za drugo zmago Nuggetsov v finalu. Foto: Reuters

Miami zadel skoraj polovico metov izza črte
Miami je zadel 17 trojk iz 35 poskusov. Na prvi tekmi so izbranci Erike Spoelstre izvajali le dva prosta meta, tokrat pa so jih zadeli 18 od 20. Od prve minute so bili agresivnejša ekipa. Zavedali so se, da ne smejo izgubiti tekme, saj se je zelo težko vrniti po zaostanku z 0:2 v zmagah.

Udaren start Vročice
Vročica je odlično odprla srečanje. Strus je zadel dve trojki in trener Malone je moral že po dveh minutah in 45 sekundah vzeti minuto odmora (2:10). Sredi prve četrtine so gostje povedli z enajstimi točkami naskoka po prodoru Butlerja (10:21). V zadnjih dveh minutah uvodne četrtine so se gostitelji prebudili in na krilih Jokića (11 točk v prvi četrtini) znižali na 23:26 po 12 minutah.

Max Strus je na prvi tekmi finala zgrešil vseh devet metov izza črte, tokrat pa je bil že v prvem polčasu natančen kar štirikrat. Foto: Reuters
Max Strus je na prvi tekmi finala zgrešil vseh devet metov izza črte, tokrat pa je bil že v prvem polčasu natančen kar štirikrat. Foto: Reuters

Nuggetsi s serijo trojk do preobrata v drugi četrtini
Na začetku druge četrtine je center iz Somborja sedel na klopi. Bruce Brown, Jeff Green, Murray in Gordon so v 70 sekundah zadeli štiri trojke in Denver je povedel z 39:29. Erik Spoelstra je skušal z dvema minutama odmora zaustaviti silovit nalet gostiteljev, a mu ni uspelo. Christian Braun je z zabijanjem po podaji Murrayja zagotovil najvišjo prednost Denverja na tekmi (50:35).

Sredi druge četrtine je kazalo, da se bo ponovil scenarij s prve tekme, ko si je Miami nabral previsok zaostanek v prvem polčasu. Tokrat se je gostom uspelo pobrati in Adebayo je znižal na 57:51 ob odmoru.

18 točk Jokića v tretji četrtini
Na začetku drugega polčasa je Vincent zadel dve trojki, Adebayo pa je s prostima metoma izenačil na 64:64. Jokić je v tretji četrtini dosegel kar 18 točk, zadeval je z vseh položajev, v zadnji minuti in pol je nanizal šest točk in poskrbel za vodstvo Denverja s 83:75 po 36 minutah.

Jamal Murray je zgrešil trojko tik pred zadnjim piskom sirene. Foto: Reuters
Jamal Murray je zgrešil trojko tik pred zadnjim piskom sirene. Foto: Reuters

Robinson zagotovil Miamiju lepo prednost
Ključen je bil začetek zadnje četrtine, ko je Miami z delnim izidom 15:2 prevzel vodstvo (85:90), Duncan Robinson je nanizal 10 točk. Butler tri četrtine ni blestel, v ključnih trenutkih pa je dosegel osem točk. Miami si je zagotovil 11 točk naskoka pet minut pred koncem (93:104).

Murray zadel dve trojki, a zgrešil ključno za podaljšek
V končnici so Nuggetsi stavili na trojke. Najprej je bil natančen Gordon, nato pa še dvakrat Murray, ki je minuto pred koncem znižal na 106:109. Kentavious Caldwell-Pope, ki je imel zelo slab večer, je nato naredil osebno napako nad Adebayom, ki je zadel oba prosta meta. Jokić je znižal na 108:111, nato pa Butler ni bil natančen izza črte. Do konca je ostalo še 13 sekund, a trener Malone se ni odločil za minuto odmora. Imel je na voljo še dve in mirno bi lahko narisal akcijo za izhod v podaljšek. Igra se je nadaljevala, Butler je zelo dobro pokril Murrayja, ki je zgrešil trojko z leve strani po koraku nazaj tik pred piskom sirene in gostje so se veselili zmage.

Spoelstra navdušen nad predstavo Adebaya
"V zadnji četrtini smo odlično igrali v obrambi. Na prvi tekmi smo nadaljevali s prvo peterko, ki nam je zagotovila zmago nad Bostonom. Martin je zbolel in ni treniral v soboto, zato sem tokrat računal na Lova, ki je večino tekem v letošnji končnici odigral v začetni peterki. Najbolj sem navdušen, da je Adebayo tako dobro odigral v napadu, potem ko ima najtežjo nalogo v obrambi, saj mora pokrivati najboljšega igralca na svetu," je razlagal Spoelstra, ki lovi tretji naslov v šestem finalu.

Erik Spoelstra se je veselil že 13. zmage v letošnji končnici. To je izenačen rekord osmega nosilca v končnici. Toliko zmag je dosegel tudi New York leta 1999. Foto: Reuters
Erik Spoelstra se je veselil že 13. zmage v letošnji končnici. To je izenačen rekord osmega nosilca v končnici. Toliko zmag je dosegel tudi New York leta 1999. Foto: Reuters

Butler: Ne zanimajo nas mnenja strokovnjakov in kritikov
"Murray je imel lepo priložnost, da izsili podaljšek. Mislim, da sem kar dobro iztegnil roko in mu zakril pogled. Celotna ekipa je popolnoma osredotočena na končnico, ne zanimajo nas mnenja strokovnjakov in kritikov. Denver ima kar nekaj ostrostrelcev. Ko so se razigrali, smo ostali mirni in dočakali smo priložnost. V končnici smo zadeli ključne mete, žoga je zelo dobro krožila," je dodal Butler, ki je znova zgrešil 12 metov iz igre (7/19).

Malone: Igrali smo kot na tekmi rednega dela, a to je finale
"Niste me poslušali, ko sem poudarjal, da na prvi tekmi nismo igrali dobro. Zelo sem bil razočaran z zadnjo četrtino. Vse skupaj se je preneslo na prvo četrtino današnje tekme, ko smo že po treh minutah zaostajali z 2:10. Mi smo igrali tekmo rednega dela, a to je finale Lige NBA in nismo imeli prave energije in intenzivnosti v igri. Zelo sem zaskrbljen, ko moram govoriti o pristopu in pripravi na tekmo finala," je bil na novinarski konferenci razočaran trener Malone.

Trener Denverja Michael Malone je bil zelo razočaran nad predstavo svojih varovancev. Foto: Reuters
Trener Denverja Michael Malone je bil zelo razočaran nad predstavo svojih varovancev. Foto: Reuters

Že drugič zapored odpovedali v zadnji četrtini
"V garderobi sem fante vprašal, zakaj smo izgubili tekmo in takoj so imeli pravi odgovor. Miami nas je nadigral, bili so bolj agresivni, mi pa smo odigrali najmanj disciplinirano tekmo v letošnji končnici. Če bomo želeli v Miamiju dobiti kakšno tekmo in si znova zagotoviti prednost domačega parketa, se bo moralo vse to popolnoma spremeniti. Opozarjal sem, da bosta Strus in Vincent zadevala izza črte, potem ko nista na prvi tekmi. V četrtek smo imeli srečo, da so zgrešili 11 od 16 odprtih metov za tri točke, tokrat pa jih niso. V zadnji četrtini smo dopustili 36 točk, potem ko smo zelo dobro igrali v obrambi v prvih 36 minutah. Že drugič zapored smo odpovedali v zadnji četrtini. Tako pač ne moreš dobiti tekme v finalu," je zelo odkrito analiziral Malone, ki je poudaril, da namenoma ni vzel minute odmora za zadnji napad, saj bi Miami postavil obrambo in težko bi prišli do odprtega meta za tri točke.

Jokić: V odločilnih trenutkih smo igrali v ritmu Miamija
"Prejeli smo 36 točk v zadnji četrtini, kar je precej preveč. Morali se bomo sprijazniti s porazom na domačem parketu, zdaj pa gremo v Miami po zmago. Dopustili smo jim preveč odprtih metov, nismo bili zbrani v obrambi. V odločilnih trenutkih smo igrali v ritmu Miamija, mi pa moramo narekovati hiter ritem," je povedal Jokić.

To je bil prvi poraz Denverja po 7. maju, ko so klonili na četrti tekmi polfinala Zahoda v Phoenixu. Nuggetsi so dobili zadnjih sedem tekem, zdaj pa jih čaka velik test, saj sta naslednji dve tekmi na sporedu v Kaseya Centru na Floridi.


Finale, druga tekma:
DENVER – MIAMI 1:1
108:111 (23:26, 34:25, 26:24, 25:36)
19.537; Jokić 41 (16/28 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 7/8), 11 skokov in 4 podaje, Murray 18 (7/15 iz igre, 3/8 za tri) in 10 podaj, Gordon 12, Brown 11, Green 9, Braun in Caldwell Pope po 6, Porter 5, Čančar ni igral; Vincent 23 (8/12 iz igre, 4/6 za tri), Adebayo (8/14 iz igre in 9 skokov) in Butler (7/19 iz igre, 2/5 za tri in 9 podaj) po 21, Strus 14 (4/10 za tri), Robinson 10 (2/3 za tri), Lowry 9, Love 6 in 10 skokov, Zeller 4, Martin 3.

Met iz igre: 39/75; 38/78
Met za tri točke:
11/28; 17/3
Prosti meti:
19/22; 18/20
Skoki:
38; 31
Podaje:
23; 28


Tretja tekma, četrtek ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Četrta tekma, sobota ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Peta tekma, torek, 13. junija, ob 2.30:
DENVER – MIAMI


Šesta tekma, petek, 16. junija, ob 2.30:
MIAMI – DENVER

Sedma tekma, ponedeljek, 19. junija, ob 2.00:
DENVER – MIAMI

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.