Foto: Reuters
Foto: Reuters

Košarkarji Lige NBA so med najglasnejšimi podporniki gibanja Black Lives Matter za rasno enakopravnost. V prvih štirih dneh nadaljevanja sezone bodo lahko imeli na dresih posebna sporočila, večina pa se je odločila za besedo Equality (enakopravnost, op. a.), sledi pa Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo, op. a.). Če se bo igralec po teh štirih dneh odločil, da bo sporočilo ostalo na dresu, bo imel zapisano oboje, sporočilo in priimek, ki bo pod številko.

Vodstvo lige je z združenjem igralcev NBPA prejšnji teden doseglo dogovor glede sporočil na dresih. Zdaj se je že 285 od 350 igralcev odločilo, da bo imelo na dresu na delu, kjer je sicer zapisan priimek, določeno sporočilo, 17 pa jih je za zdaj sklenilo, da zapisov na majici ne bodo spreminjali. Kot poroča ESPN, sporočila ne bodo le v angleščini, ampak tudi v slovenščini, italijanščini, portugalščini, hebrejščini, latvijščini …

Kot je zapisal Dwain Price iz Mavs.com, bodo imeli besedo enakopravnost zapisano tudi vsi košarkarji Dallasa, med njimi Luka Dončić, Kristaps Porzingis, JJ Barea, Maxi Kleber in Boban Marjanović v svojem jeziku. "Zapis enakopravnost sem izbral, ker nas opominja, da se moramo, če želimo zares vplivati oziroma doseči spremembe, zavestno potruditi, da na igrišču ustvarimo enake pogoje in sistem, ki ne dela razlik glede na raso, spol …" je povedal Chris Paul, sicer predsednik NBPA-ja. Na ogrevalnih majicah bodo imeli košarkarji zapisano Black Lives Matter, to sporočilo bo tudi na parketu.