LeBron James je na začetku pandemije govoril, da nima smisla igrati pred praznimi tribunami, zdaj pa je med najglasnejšimi, ki si želijo nadaljevanja sezone. Foto: Reuters
LeBron James je na začetku pandemije govoril, da nima smisla igrati pred praznimi tribunami, zdaj pa je med najglasnejšimi, ki si želijo nadaljevanja sezone. Foto: Reuters

CNBC je v četrtek poročal, da se precej agentov in klubskih predstavnikov nagiba k odločitvi, da bi sezono preprosto prekinili (brez razglasitve prvaka) in se raje čim bolje pripravili na novo sezono.

Najboljši košarkar tega stoletja LeBron James se s to idejo ne strinja, na Twitterju je zapisal: "Videl sem novice, da si vodstva klubov in agentje želijo odpovedati sezono? To nikakor ni res. Nihče, ki ga poznam, ni rekel nič podobnega. Takoj ko bo dovolj varno, moramo zaključiti sezono. Jaz sem pripravljen, naša ekipa je pripravljena. Nihče ne bi smel ničesar odpovedati."

Ustvariti zaprti sistem
ESPN je objavil scenarije morebitne vrnitve. V daljšem članku so razmišljali o tako imenovanem mehurčku, v katerega bi zaprli vse igralce, trenerje, sodnike, snemalce in drugo potrebno osebje, ki bi omogočilo izvedbe lige. Skupaj naj bi šlo za približno 1500 ljudi, ki bi bili v tem mehurčku in naj bi omogočili ponovni zagon najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Sorodna novica Bodo Dragić, Dončić, James in najboljši košarkarji trenirali že 8. maja?

Las Vegas ali Orlando?
Da bi bilo to sploh možno, je potrebno več nujnih pogojev. Skoraj neizogibno se zdi, da bi preostanek lige izvedli v enem samem kraju, ki bi nudil dovolj ustrezne kapacitete (vsaj dve dvorani za tekme in tri za treninge, dovolj hotelov ...). Kot naravni izbor takega mesta se je ves čas ponujal Las Vegas, v zadnjih dneh pa vse bolj priljubljen postaja Orlando (zaradi Disneyjevega parka).

Testiranje je nujen pogoj
Najbolj pomemben vidik je seveda zdravstvo, vseh 1500 oseb bi moralo biti neprestano testiranih, pojavljajo se različne rešitve od tedenskih pa vse do dnevnih testiranj. Nihče natančno ne ve, kaj bi storili v primeru, ko bi prišlo do lažnih pozitivnih ali lažno negativnih testov.

Prvotni spored pomeni 3 mesece
Obstaja več različic v kakšni obliki se sploh vrniti. Do konca rednega dela ostaja še 259 tekem. Če bi bilo vsak dan na sporedu osem tekem (v vsaki dvorani po štiri), bi z rednim delom končali v 33 dneh. Za izvedbo klasične končnice (štirje krogi in štirimi zmagami s potrebnimi dnevi počitka), bi potrebovali še 55 dni, kar nanese okroglo tri mesece košarke. Eden izmed predlogov je tako, da bi na podlagi trenutnih lestvic takoj začeli s končnico. Ta rešitev bi poleg krajše izvedbe pomenila tudi manj tveganja za morebitno okužbo.

Liga naj bi konkretnejše scenarije predstavila v prihodnjih dneh.