Komisar Lige NBA Adam Silver se je hitro uskladil s sindikatom košarkarjev. Foto: AP
Komisar Lige NBA Adam Silver se je hitro uskladil s sindikatom košarkarjev. Foto: AP

"NBA in združenje profesionalnih igralcev košarke sta dosegla začasni dogovor o novi kolektivni pogodbi, ki čaka na ratifikacijo igralcev in guvernerjev lige," so po poročanju ESPN-a zapisali v skupni izjavi. Pogodba bo veljavna sedem let.

Najopaznejši dodatek je turnir med sezono. Ekipe bi se novembra v skupinah borile za osem mest. Decembra bi na turnirju igrali na izpadanje. Odločala bi ena tekma. Zaključni turnir četverice bi bil na nevtralnem parketu. Te tekme bi se štele v redni del sezone, kar pomeni, da bi finalista odigrala 83 tekem. Najboljši igralci in trenerji bi bili upravičeni do dodatnih nagrad.

Sporazum vključuje tudi spremembe pravil o upravičenosti do nagrad ob koncu sezone, ki od kandidatov za najkoristnejšega igralca in za druge nagrade zahtevajo, da nastopijo na vsaj 65 tekmah, da bi se kvalificirali.

Nadaljnje spremembe se nanašajo na porabo ekip in pogodbe z zgornjo mejo porabe za podaljšanje pogodb z igralci. Ta naj bi se povečala. Dogovor vključuje tudi možnost, da lahko predčasno razdrejo kolektivno pogodbo po šestih letih, so še povedali viri za ESPN.

Liga NBA želi tudi omejiti ekipe, ki zapravljajo največ, kot sta Golden State Warriors in LA Clippers, da še naprej povečujejo porabo za plače. Hkrati pa nameravajo vzpostaviti spodbudnejše okolje za podpisovanje pogodb z obetavnimi igralci za ekipe, ki porabljajo manj.

Viri blizu NBA-ja poročajo, da marihuana ne bo več prepovedana.