Samo smeh je bil tokrat na obrazu Luke Dončića. Foto: Reuters
Samo smeh je bil tokrat na obrazu Luke Dončića. Foto: Reuters

"Ljubim to skandiranje. Ko kričijo 'Luka je zanič', me to še dodatno motivira," je po ključni zmagi Dallasa nad Oklahomo (104:92) in vodstvu v seriji s 3:2 nasmejan do ušes zbranim novinarjem govoril Dončić. 25-letnik, ki so ga številni prek luže, tako mediji kot strokovnjaki, razglasili za enega glavnih krivcev za boleč poraz v ponedeljek v Dallasu, tokrat ni metal "opek". 26-odstotna trojka (25/96) v dosedanjem delu končnice se je na tokratni tekmi v Oklahomi spremenila v 45-odstotno (5/11).

Košarka z nasmehom

Ni bilo posiljenih metov, ni bilo pritoževanja nad sodniki, kar so izrabili privrženci Oklahome za potiskane majice Dončića z dudo. To je bil novi Luka, ki je tekmo končal z 31 točkami (met 12/22), 11 podajami in 10 skoki. Le Oscar Robertson je imel v teh letih v končnici več takih številk. "Osredotočil sem se samo na košarko, samo igrati sem hotel z nasmehom na obrazu," je še vroč na parketu na vprašanje novinarja TNT-ja o spremenjeni podobi govoril Dončić.

Barkley je ustrelil kozla

Ne samo prerojeni Luka, kaže se tudi mentalna trdnost celotne ekipe Dallasa, ki se je pobrala po črni četrtini na zadnji tekmi, ko je tekmecu prepustila zmago. Strokovni komentator na ameriški televiziji, nekdanji odlični košarkar Charles Barkley, je pred tekmo napovedal, da bo Oklahoma odpihnila Dallas. Luka se je sladko nasmejal ob tem podatku in prešerno odgovoril: "Oh, dr***. Rad imam ta šov, naj tako govorijo tudi naslednjič in bomo znova zmagali. Pozdrave vsem v studio."

"Psihološko smo stopnjo višje. Na zadnji tekmi smo jim po svojih napakah prepustili zmago, oni so zadevali. Nocoj je igrala celotna ekipa, vsi so dali svoj 100-odstotni energetski delež. Igramo kot ekipa, zmagujemo kot ekipa, izgubljamo kot ekipa. V zabavo mi je igrati s tem moštvom," je povedal Dončić. "V končnici se šteje le, kdo prvi pride do štiri. Zmagati moraš pred njimi, zato je treba iti tekmo po tekmo," je povedal Dončić.

Obramba in skok, kot se spodobi

"Igrali smo izvrstno obrambo. Nekaj malih stvari, ki jih nismo delali prejšnjo tekmo, smo naredili danes. Ne vem, koliko napadalnih skokov so imeli, ampak kmalu smo prevzeli nadzor," je povedal Dončić. Dallas je zaustavil Oklahomo pri 25-odstotnem metu za tri (10/40) in imel prednost v skoku (46:33).

Odmeva blokada nad Shaiem

Dončič je za češnjo na torti v sami končnici dvoboja še blokiral met Shaia Gilgeous-Alexandra. Na vprašanje, kako zadovoljen je bil s to blokado, se je nasmejal in v svojem slogu pošalil: "Zelo. Prihodnje leto me čaka prva obrambna peterka leta." V dvorani je med novinarji sprožil manjšo salvo smeha, nato pa je še dodal: "V resnici mu je žoga malo ušla iz rok, zato sem jo lahko blokiral."

Livelyjev mejnik in Irvingovo priznanje

Eden izmed ključnih košarkarjev je bil Dereck Lively. Z 11 točkami in 10 skoki je dosegel prvi dvojni dvojček po januarju. Postal je najmlajši igralec v zgodovini Dallasa z dvojnim dvojčkom v končnici.

Kyrie Irving (12 točk, 4 podaje), nosilec šampionskega prstana, je priznal, da gre za eno najtežjih serij v njegovi bogati karieri. "Ena najtežjih serij, odkar igram, tako da mora biti osredotočenost na igro na stopnji, ki to odraža."

Sproščeni Dončić zrežiral zmago Dallasa v Oklahomi

Zgodovina zdaj krepko na strani Dallasa

Ekipa, ki je v seriji vodila s 3:2, je v zgodovini dobila 292 tekem, 55-krat je bila poražena. Nazadnje je preobrat dvakrat uspel Bostonu (2022, 2023) in Dallasu, ki je leta 2022 v polfinalu izločil Phoenix. Takrat je tako kot tokrat blestel Dončić.

Dallas ni izgubil zaporednih tekem od začetka marca, ko je doživel tri poraze v nizu.

Sorodna novica Dončić s trojnim dvojčkom v Oklahomi popeljal Dallas na prag finala Zahoda