Na nadaljevanje Lige NBA čakajo tudi Slovenci Goran Dragič, Luka Dončić in Vlatko Čančar. Foto: AP
Na nadaljevanje Lige NBA čakajo tudi Slovenci Goran Dragič, Luka Dončić in Vlatko Čančar. Foto: AP

Zato je novinar Vala 202 Franci Pavšer v Dallas poklical novinarja ESPN-ja Chucka Coopersteina in ga povprašal, kaj se obeta v Ligi NBA.

Tekmovanja v vseh športih se počasi vračajo, so pa številni precej prestrašeni. Nikomur ne morem reči, da ga ne sme biti strah, toda dokler ne bomo imeli cepiva, bomo morali živeti s koronavirusom. Vsi največji športi so utemeljeni na velikih prizoriščih s številnimi navijači. Če ta način udejstvovanja športa ne bo več mogoč, potem imamo vsi, ki smo povezani s tem, težave.

Chuck Cooperstein

"Liga je trenutno zamrznjena, nekatere ekipe so že odprle svoje vadbene centre, za zdaj se vsi obračajo na navodila pristojnih. Lastnik Mark Cuban je dejal, da bo klub sledil enakim predpisom kot Bela hiša. Se pa vse več govori o tem, da bi se celotno kolesje kmalu znova zavrtelo, da bi lahko prišli igralci nazaj, po dveh tednih karantene pa bi imeli dva tedna kondicijskih treningov in še dva tedna običajnih treningov. Predvidevam, da bodo prve tekme nekje med 20. in 31. julijem."

V zadnjih tednih sicer ni novih uradnih informacij, vendar pa se omenja možnost, da bi vse tekme odigrale v dveh mestih – v Las Vegasu in Orlandu. "Mislim, da se bo to zgodilo. Orlando je verjetnejša lokacija. Ne vem, ali ste že bili v Disneylandu, ampak je izjemno velik, več kot 100 kvadratnih kilometrov. Zasebna lastnina je, kar pomeni, da lahko v nasprotju z Las Vegasom tam postavijo svoja pravila. Res je kot nekakšen mehurček. Lažje je vse skupaj nadzorovati, za nameček pa je Disney lastnik ESPN-ja, televizijske mreže, ki je pomemben partner lige. Na takšen način bi lahko ubili nekaj muh na en mah. Mislim, da je ta scenarij najverjetnejši, bolj kot to, da bi bile ekipe z Zahoda v Vegasu, z Vzhoda pa na Floridi."

Ali je že padla odločitev, ali bodo v Ligi NBA nadaljevali tekme rednega dela ali pa tako kot v hokejski ligi odigrali le končnico: "O tem se še dogovarjajo, želijo vsaj nekaj rednega dela sezone spraviti pod streho. Poslovni vidik televizijskih pravic je pomemben pri tem. Liga mora televizijam, ki so zakupile pravice, omogočiti prenos vsaj 70 tekem. Dallas in Atlanta sta odigrala največ tekem, oba po 67. Mislim, da bodo zahtevali, da vsaka ekipa odigra vsaj 70 tekem. Potem pa je še vprašanje, kako bo videti končnica, koliko tekem bo v vsakem krogu. Dobra plat tega, da so vsi na enem kraju, je, da ni potovanj, kar pomeni, da so lahko tekme bolj zgoščene kot prej, tudi druga za drugo. Vsekakor ne bi bilo treba nameniti 17 dni za prvi del končnic kot doslej. Kot je dejal komisar Adam Silver: o vsem se lahko pogajamo, verjamem mu, mislim, da bo prisluhnil vsakemu predlogu."

Koliko pa je trenutno košarkarjev Mavericksov v Dallasu in koliko jih je odšlo domov: "Nisem prepričan, kolikor vem, pa je večina ostala tu. Vem, da je Luka odšel v Slovenijo in da je tudi Kristpas (Porzingis) v tujini. Toda ne glede na to, kje igralci so, ne morejo prav kakovostno trenirati. Pravila lige določajo, da v takšnih časih, ko ni uradnih treningov in priprav, klubi ne smejo igralcem omogočiti vadbe, da bi jim denimo priskrbeli koše, ki bi jih postavili na domači vrt, ali pa druge pripomočke za treninge. Kar zadeva Luko, bo zanimivo videti, kaj se bo zgodilo, ko se bo vrnil, meje so zaprte, zato bo moral dobiti posebno dovoljenje. Ameriška in slovenska vlada se bosta morali dogovoriti o tem. Podobno velja za Toronto, ki ima svojo ekipo, toda meja s Kanado bo še nekaj časa zaprta, večina igralcev pa živi v ZDA. Ta zadeva je torej zelo pomembna za Dallas, ker ima nosilca igre v tujini, ampak zadeva pa vse v ligi."

ZDA bodo vrhunskim športnikom dovolile vstop v državo

V podporo ponovnemu zagonu gospodarstva bodo Združene države Amerike tujim športnikom, ki nastopajo v profesionalnih severnoameriških ligah, dovolile vstop v državo kljub prepovedim, ki veljajo zaradi novega koronavirusa. To je v petek ob podpisu odloka razkril Chad Wolf, vodilni predstavnik na ministrstvu za domovinsko varnost.

Slišali smo za kar nekaj okuženih košarkarjev z novim koronavirusom v Ligi NBA, vendar pa za nobenega košarkarja ni prišla informacija, da bi imel večje resnejše zdravstvene težave. "Po prvem tednu, ko smo slišali, da sta zbolela Rudy Gobert in Donovan Mitchell, pa nekaj članov osebja v Denverju in Philadelphii, nismo ničesar več slišali iz Lige NBA. Gobert in Mitchell nista imela očitnih simptomov in sta brez večjih težav igrala tekme, preden sta dobila pozitiven test. Za druge primere pa ne vemo tudi zaradi tega, ker imamo zakone, ki varujejo zasebnost osebnih podatkov," je pojasnil Cooperstein.

Pred leti je bila liga prekinjena zaradi stavke košarkarjev, ali vidi kakšno podobnost med tema dvema prekinitvama: "Nista primerljivi, med tisto prekinitvijo so se lahko igralci vsaj družili, lahko so igrali, niso smeli biti v klubskih prostorih, toda lahko so sami odšli v telovadnice in fitnese. Zdaj pa tega ne morejo početi. Precej drugače je bilo takrat, edina podobnost je, da ne vemo, kdaj se bo vse končalo."

Več o trenutnem stanju v Dallasu pa v spodnjem pogovoru.

Chuck Cooperstein, novinar ESPN