Dirk Nowitzki verjame, da je Luka Dončić njegov pravi naslednik pri Dallasu, okoli katerega se bo zgradilo novo moštvo. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki verjame, da je Luka Dončić njegov pravi naslednik pri Dallasu, okoli katerega se bo zgradilo novo moštvo. Foto: Reuters

Ikona Dallas Mavericksov in najboljši Evropejec v Ligi NBA v zadnjih dveh desetletjih ni skoparil s hvalo, presežniki in primerjavami, ko je gostoval na lokalni radijski postaji 105TheFan Radio. Prejšnji teden je Nowitzki preživel prvi teden skupnih treningov, po katerih je prepričan, da je slovenski košarkarski dragulj res njegov dostojen naslednik.

Mentor slovenskemu novincu
"Res mi je všeč, kar vidim. Neverjetno spreten je za velikega fanta. Neverjeten je pri pick 'n roll igri. Njegov pregled nad igriščem je že zdaj neverjeten. Nisem mogel verjeti, kaj vidim pri 19-letniku,"
je navdušen 40-letni Nemec, ki bo še vztrajal kot igralec Mavsov, v glavnem ravno zaradi mentorstva Luki Dončiću.

"Seveda nočem ustvarjati prevelikega pritiska nanj. A kot prišlek iz druge evropske države sem tudi sam šel pred 20 leti skozi podobne stvari in zame je bilo težko. Prilagoditi se moraš številnim stvarem. Zame je to prilagajanje trajalo celo sezono. To leto je bil resnično težko. Vse bomo naredili, da temu fantu pomagamo pri njegovem razvoju, da se zabava in uči, tako da bomo, upam, več let uživali v najboljšem možnem Luku," je Nowitzki pojasnil svojo vlogo.

Nikoli nisem imel takšnega pregleda
"Osupljiv talent. Njegov pregled in podaje so za njegovo velikost in starost nekaj, česar nisem nikoli videl v 20 letih kariere,"
je prvak in najkoristnejši igralec končnice 2011 dal slovenskemu novincu izreden kompliment.

"Ali je boljši, kot ste bili vi pri 19 letih?" se je hitro glasilo vprašanje radijskih gostiteljev. "O, da. Sam sem že malo znal metati, a nikoli nisem imel takšnega pregleda ... znanja, kot ga on prinaša v igro. Vse stvari, ki jih znajo Chris Paul in podobni igralci," je Nowitzki utemeljil, zakaj je Dončić boljši od njega, ko je bil pred 20 leti sam novinec v Ligi NBA.

"Veselje ga bo gledati, še zlasti z velikani, kot sta DeAndre Jordan in Dwight Powell, ki ju bo usmerjal pod obroči. Na kose bo razbijal obrambe, to bo res veselje gledati," velike in privlačne igre Dončića napoveduje 13-kratni udeleženec tekem zvezd, ki je sinonim za Dallas Maverickse.