Dončić prvič v tej sezoni ni presegel 30 točk. Legendarni center Wilt Chamberlain je v sezoni 1962/63 na uvodnih 23 tekmah presegel 30 točk, kar ostaja absolutni rekord Lige NBA. .Foto: AP
Dončić prvič v tej sezoni ni presegel 30 točk. Legendarni center Wilt Chamberlain je v sezoni 1962/63 na uvodnih 23 tekmah presegel 30 točk, kar ostaja absolutni rekord Lige NBA. .Foto: AP

23-letni Ljubljančan je najboljši strelec Lige NBA, na uvodnih devetih tekmah sezone je presegel 30 točk, tokrat pa je bil v drugem polčasu popolnoma razglašen. Trener Jason Kidd ga je spočil na začetku zadnje četrtine in ga poslal v igro šest minut pred koncem. Dončić je skušal preveč akcij zaključiti sam, met pa mu nikakor ni stekel (9/29 iz igre, 2/11 za tri).

Mavericksi zgrešili 31 metov izza črte in izgubili skok z 29:49
Najboljši strelec Dallasa je bil Spencer Dinwiddie z 29 točkami. Vsi drugi igralci so bili nerazpoloženi. Mavericksi so metali le 37-odsotno iz igre, katastrofalni so bili pri metu izza črte (11/42). Ključen je bil predvsem skok, ki so ga gostitelji dobili z 49:29! Poznalo se je, da je manjkal Christian Wood, ki je izpustil prvo tekmo sezone zaradi poškodbe levega kolena.

Poškodovani Paolo Banchero je čestital Franzu Wagnerju za sijajno predstavo. Foto: AP
Poškodovani Paolo Banchero je čestital Franzu Wagnerju za sijajno predstavo. Foto: AP

Odlični novinec Banchero manjkal zaradi zvina gležnja
Orlando se je veselil tretje zmage, v drugem polčasu je žoga precej bolje krožila v napadu. Blestel je Franz Wagner z 22 točkami, Wendell Carter je dodal 13 točk in 12 skokov. Center Bol Bol je zadel dve trojki, tudi Mo Bamba je bil odličen v raketi. Prvi izbor na letošnjem navoru Paolo Banchero, ki je v ponedeljek Houstonu nasul 30 točk, sploh ni stopil na parket zaradi zvitega gležnja.

Dončić: Igral sem grozno
"Igral sem grozno in tudi celotna ekipa ni igrala dobro. Vsaka ekipa v Ligi NBA nas lahko premaga. Pristop mora biti boljši že na naslednji tekmi," je povedal Dončić, ki je misli že usmeril k naslednjemu srečanju v četrtek v Washingtonu, kjer se bo srečal s starim znancem Kristapsom Porzingisom.

"Nismo zadeli odprtih metov. V Ligi NBA moraš zadeti, če si sam. Veliko izdelanih položajev smo si priigrali, in prepričan sem, da bomo že na naslednji tekmi več zadevali," je dodal trener Kidd.

Okeke: Luka je bil vseskozi pod pritiskom
"Pred tekmo smo si ogledali videoanalize, in jasno je bilo, da se bomo posvetili Dončiću, ki je eden izmed najboljših strelcev in podajalcev v Ligi NBA. Nobenega koša ni smel doseči na preprost način, vseskozi je bil pod pritiskom. Celotno tekmo smo se držali načrta in uspelo nam je," je bil navdušen Chuma Okeke, ki je zelo dobro pokrival Ljubljančana.

17 točk Dončića do odmora
V prvi četrtini je bil Dončić razpoložen, prispeval je 12 točk, že v 3. minuti je zadel trojko po koraku nazaj. Tim Hardaway je zaključil uvodno četrtino z metom izza črte za vodstvo Dallasa (24:28).

Spencer Dinwiddie je bil edini razigrani košarkar Dallasa. Foto: AP
Spencer Dinwiddie je bil edini razigrani košarkar Dallasa. Foto: AP

Na začetku druge četrtine je Dončić počival, njegovi soigralci pa so hitro povišali naskok in trener gostiteljev Jamahl Mosley je moral vzeti minuto odmora pri zaostanku s 24:34. Dončić se je vrnil pet minut pred odmorom. V prvem polčasu je zadel še dva prosta meta in trojko. Ob odmoru je kazalo, da se bo njegov niz tekem s 30 ali več doseženimi točkami nadaljeval, saj je bil najboljši strelec s 17 točkami. Bol in Wagner sta v zadnji minuti znižala zaostanek Orlanda na 50:54.

Gostitelji so začutili priložnost za veliko zmago. V tretji četrtini so vseskozi držali priključek in po 36 minutah je bilo jasno, da bo odločala napeta končnica (73:74).

Dallas popolnoma razglašen v zadnji četrtini
Dinwiddie je na začetku zadnje četrtine dosegel sedem točk in Dončić je lahko malce dlje počival. Vstopil je pet minut in 40 sekund pred koncem, ko je Orlando povedel s 84:83. Vse akcije je skušal zaključiti, a številni meti so bili prekratki, zgrešil je tudi dva prosta meta, izza črte pa ni bil niti blizu uspeha.

Orlando si je z delnim izidom 12:2 zagotovil odločilno prednost (90:83). Chuma Okeke je zadel pomembno trojko, Wagner pa je nanizal šest točk. Mavericksi so v zadnjih šestih minutah zmogli le štiri točke! Dinwiddie je zaključil akcijo s polaganjem, Dončić pa je zadel dva prosta meta 50 sekund pred koncem, ko je bila tekma že odločena.

Goran Dragić in soigralci so slabo odigrali končnico tekme v United Centru. Foto: AP
Goran Dragić in soigralci so slabo odigrali končnico tekme v United Centru. Foto: AP

Dragić blestel v tretji četrtini
19.621 gledalcev je uživalo v napeti tekmi v United Centru, kjer je Chicago izgubil proti New Orleansu s 111:115. Goran Dragić je dosegel 14 točk za Bike, ki so doživeli sedmi poraz.
MVP evropskega prvenstva leta 2017 je zablestel ob koncu tretje četrtine, ko je nanizal pet točk in poskrbel za vodstvo Chicaga z 82:79.

Najboljši strelec tekme DeMar DeRozan je izenačil na 109:109 z zabijanjem 56 sekund ped koncem. Odgovoril je Brandon Ingram (18 od 22 točk v drugem polčasu), nato pa je DeRozan izgubil žogo v ključnem trenutku. Herbert Jones je s tremi prostimi meti v zadnjih sekundah potrdil zmago Pelikanov, ki so zadeli le tri trojke iz 19 poskusov.

Vaughn bo vodil Brooklyn najmanj do konca sezone
Vodstvo Brooklyna je potrdilo, da bo Netse vodil Jacque Vaughn, ki je po slabem začetku sezone nasledil Steva Nasha. Ameriški mediji so po Nashevem odhodu za favorita za trenersko mesto pri Brooklynu izpostavljali Imeja Udoko, nekdanjega trenerja Bostona, a so se pri Mrežicah odločili drugače, saj je Vaughn v klubu že od leta 2016.

Vaughn je tudi kot igralec nosil dres ekipe New Jersey Nets od leta 2004 do 2006. Trenersko kariero je začel kot eden od pomočnikov Gregga Popovicha v San Antoniu, potem je samostojno vodil Orlando, v Brooklynu pa je bil pomočnik od 2016.

Kevin Durant je v odlični formi na začetku sezone. Foto: Reuters
Kevin Durant je v odlični formi na začetku sezone. Foto: Reuters

Durant s trojnim dvojčkom potopil Knickse
Brooklyn je osmič zapored ugnal New York. Kevin Durant je z 29 točkami, 12 skoki in 12 podajami zrežiral zmago s 112:85. Na vseh 12 tekmah sezone je dosegel vsaj 25 točk, kar je zadnjič uspelo Michaelu Jordanu v sezoni 1988/89.

Trener Vaughn se je veselil četrte zmage na zadnjih šestih tekmah. Seth Curry je zadel šest trojk in zbral 24 trojk. Generalni menedžer Sean Marks ni želel govoriti o suspendiranem Kyrieju Irvingu.

Memphis do zmage po podaljšku, Milwaukee pa po dveh podaljških
San Antonio je izgubil proti Memphisu s 122:124 po podaljšku. To je bil peti zaporedni poraz Spursov, ki so odlično začeli sezono, nato pa hitro padli v krizo. Ja Morant in Desmond Bane sta dosegla po 32 točk.

Še bolj napeto je bilo v Oklahomi, kjer se je Milwaukee po dveh podaljških veselil desete zmage v sezoni (132:136).

Javon Carter je z rekordom kariere (36 točk) odlično nadomestil Janisa Andetokumba, ki je manjkal zaradi bolečin v levem kolenu. Tudi Jrue Holiday ni igral zaradi zvina desnega gležnja. Shai Gilgeous-Alexander je bil najboljši strelec tekme z 39 točkami, gostitelji pa so imeli lepo priložnost za zmago v prvem podaljšku, ko je Luguentz Dort s polaganjem poskrbel za vodstvo s 126:125 šest desetink pred koncem. Brook Lopez je nato izsilil osebno napako, a je zadel le en prosti met in odločal je drugi podaljšek.

LeBron James nima dovolj kakovostnih soigralcev. Lakersi nujno potrebujejo ostrostrelca, a generalni menedžer Rob Pelinka še noče izpeljati menjave igralcev. Myles Turner in Buddy Hield sta bila blizu prihoda, a je Indiana zahtevala dva izbora na naboru poleg Russlla Westbrooka. Posel je padel v vodo. Foto: Reuters
LeBron James nima dovolj kakovostnih soigralcev. Lakersi nujno potrebujejo ostrostrelca, a generalni menedžer Rob Pelinka še noče izpeljati menjave igralcev. Myles Turner in Buddy Hield sta bila blizu prihoda, a je Indiana zahtevala dva izbora na naboru poleg Russlla Westbrooka. Posel je padel v vodo. Foto: Reuters

Clippersi tudi brez Leonarda nerešljiva uganka za Lakerse
LA Lakersi so osvojili 17 naslovov prvaka, njihovi mestni tekmeci Clippersi pa še niti enkrat niso igrali v finalu Lige NBA. V zadnjem desetletju se je tehtnica močno nagnila na stran Clippersov, ki so dobili zadnjih devet medsebojnih tekem. Tokrat so bili boljši s 114:101.

Paul George je nasul 29 točk, njegov prijatelj Kawhi Leonard pa je še vedno poškodovan, s klopi je spremljal zelo dobro predstavo soigralcev.

Jezerniki, ki na zmago na mestnem derbiju čakajo vse od julija 2020 (prva tekma v mehurčku v Orlandu), so bili popolnoma razglašeni v prvi četrtini. Hitro so se znašli v velikem zaostanku (21:38), a so se pobrali v drugi četrtini in nato tri minute pred koncem tretje izenačili na 71:71. Clippersi so silovito odgovorili, z delnim izidom 16:4 so končali tretjo četrtino in povedli s 87:75. Marcus Morris je zadel dve trojki.

Pet minut pred koncem je najboljši strelec tekme LeBron James (30 točk, 12/22 iz igre) odšepal v garderobo, potem ko je nerodno pristal na levi nogi. Nove težave za trenerja Darvina Hama. Lakersi imajo dve zmagi in devet porazov, le Houston je slabši v celotni ligi.


Tekme 9. novembra:
ORLANDO – DALLAS
94:87 (24:28, 26:26, 23:20, 21:13)
F. Wagner 22 (9/17 iz igre), Carter 13 in 12 skokov, Suggs in Bamba po 12, Bol 11 (2/2 za tri), Okeke in Houston po 8, Ross 6, Hampton 2; Dinwiddie 29 (9/19 iz igre, 4/10 za tri), Dončić 24 (9/29 iz igre, 2/11 za tri, prosti meti 4/11), 6 skokov in 6 podaj v 35 minutah, Finney Smith in Kleber po 8, Green 6, Hardaway (2/10 iz igre, 1/7 za tri) in McGee po 5, Powell 2, Wood ni igral.

Učinek Luke Dončića Foto: MMC RTV SLO
Učinek Luke Dončića Foto: MMC RTV SLO

INDIANA – DENVER 119:122
Haliburton 21 (9/15 iz igre) in 11 podaj, Mathurin 30 (6/9 za tri), Jackson (10 skokov) in Hield po 17; Jokić 24 (10/20 iz igre), Murray in Gordon (17 skokov) po 18, Porter 17, Čančar ni igral.

CHICAGO – NEW ORLEANS 111:115
DeRozan 33 (14/26 iz igre), LaVine 23, Vučević 18, Dragić 14 (6/11 iz igre, 1/5 za tri, prosti meti 1/1), 6 podaj in 3 skoki v 26 minutah; Ingram 22 (8/14 iz igre), Valančiunas 21 in 13 skokov, Williamson 19, Jones 17.

Učinek Gorana Dragića Foto: MMC RTV SLO
Učinek Gorana Dragića Foto: MMC RTV SLO

CHARLOTTE – PORTLAND 95:105
Rozier 18 (5/13 za tri), Plumlee (12 skokov) in Oubre po 16; Lillard 26 (6/12 za tri), Simons 19, Sharpe 17.

ATLANTA – UTAH 119:125
Murray 26 (11/20 iz igre), Young (10/28 iz igre) in Hunter po 22, Capela 15 in 19 skokov; Markkanen 32 (6/8 za tri), Clarkson 23, Beasley 18 (6/10 za tri).

BOSTON – DETROIT 128:112
Tatum 31 (10/20 iz igre, 5/11 za tri), Brown 30 (11/19 iz igre), Hauser 24 (6/12 za tri); Ivey 19 in 10 skokov, Bey 18, Bogdanović 17.

BROOKLYN – NEW YORK 112:85
Durant 29 (10/19 iz igre), 12 skokov in 12 podaj, Se. Curry 23 (6/11 za tri), Sumner 18 (3/4 za tri), Claxton 12; Rande 24 in 11 skokov, Barrett 16, Brunson 14 (4/14 iz igre, 1/5 za tri).

TORONTO – HOUSTON 116:109
VanVleet 32 (7/16 za tri), Anunoby 27 (4/9 za tri) in 10 skokov, Porter 14; Green 21, Sengun 17.

MINNESOTA – PHOENIX 117:129
Gobert 25 (8/11 iz igre) in 11 skokov, McDaniels 24 (10/14 iz igre), Russell 20; Booker 32 (12/23 iz igre, 5/7 za tri) in 10 podaj, Bridges 31 (12/20 iz igre) in 9 skokov, Payne 23, Shamet 16, Paul ni igral.

OKLAHOMA CITY – MILWAUKEE ** 132:136
Gilgeous Alexander 39 (13/25 iz igre), Mann 21 (5/9 za tri), Giddey 18 in 15 skokov; Carter 36 (15/27 iz igre, 5/10 za tri) in 12 podaj, B. Lopez 24 in 13 skokov, Beauchamp 19 (5/8 za tri), Allen 18, Antetokounmpo ni igral.
** - po dveh podaljških

SAN ANTONIO – MEMPHIS * 122:124
Pöltl (10/12 iz igre) in Vassell po 22, Johnson 16; Morant (14/25 iz igre) in Bane (5/10 za tri) po 32, Brooks 13.
* - po podaljšku

LA CLIPPERS – LA LAKERS 114:101
George 29 (10/17 iz igre), Powell 18, Jackson 14. Kennard 13; James 30 (12/22 iz igre, 4/9 za tri) in 8 skokov, Davis 21 in 9 skokov, Westbrook (6/15 iz igre) in Brown po 14.

SACRAMENTO – CLEVELAND 127:120
Sabonis 21, Barnes 20, Lyles 16 (4/7 za tri); Mitchell 38 (6/14 za tri), LeVert 21 in 10 skokov, Allen 20.


Tekme 10. novembra:
WASHINGTON – DALLAS (ob 1.00)
ATLANTA – PHILADELPHIA
MIAMI – CHARLOTTE
NEW ORLEANS – PORTLAND


Vzhodna konferenca:                    
MILWAUKEE BUCKS          11 10 1   90,9
CLEVELAND CAVALIERS      11  8 3   72,7
BOSTON CELTICS           11  8 3   72,7
ATLANTA HAWKS            11  7 4   63,6
TORONTO RAPTORS          12  7 5   58,3
CHICAGO BULLS            13  6 7   46,2
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS          11  5 6   45,5
WASHINGTON WIZARDS       11  5 6   45,5
PHILADELPHIA 76ERS       11  5 6   45,5
INDIANA PACERS           11  5 6   45,5
---------------------------------------
BROOKLYN NETS            12  5 7   41,7
MIAMI HEAT               11  4 7   36,4
DETROIT PISTONS          12  3 9   25,0
ORLANDO MAGIC            12  3 9   25,0
CHARLOTTE HORNETS        12  3 9   25,0
Zahodna konferenca:                    
UTAH JAZZ                13 10 3   76,9
PHOENIX SUNS             11  8 3   72,7
DENVER NUGGETS           11  8 3   72,7
PORTLAND TRAIL BLAZERS   11  8 3   72,7
MEMPHIS GRIZZLIES        12  8 4   66,7
DALLAS MAVERICKS         10  6 4   60,0
---------------------------------------
LOS ANGELES CLIPPERS     12  7 5   58,3
NEW ORLEANS PELICANS     11  6 5   54,5
SAN ANTONIO SPURS        12  5 7   41,7
MINNESOTA TIMBERWOLVES   12  5 7   41,7
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS         10  4 6   40,0
GOLDEN STATE WARRIORS    11  4 7   36,4
OKLAHOMA CITY THUNDER    11  4 7   36,4
LOS ANGELES LAKERS       11  2 9   18,2
HOUSTON ROCKETS          12  2 10  16,7