Kobe Bryant je prvo polovico kariere igral s številko 8, drugo pa s 24. Foto: AP
Kobe Bryant je prvo polovico kariere igral s številko 8, drugo pa s 24. Foto: AP

V vsakem trenutku je bil tako sposoben velikih potez, s katerimi je Los Angeles Lakerse peljal na zmagovalne tirnice. Vedno mu seveda ni uspelo, a vedno se je trudil in dal vse od sebe. Zbrali smo nekaj njegovih nepozabnih trenutkov.

81 točk na eni tekmi
Vsak ljubitelj Lige NBA zna izstreliti rekord števila doseženih točk, natanko 100 jih je leta 1962 dosegel Wilt Chamberlain. To je bilo doseženo tako daleč nazaj in pripada nekemu popolnoma drugemu obdobju. V tem stoletju največji izbruh na eni tekmi pripada prav Kobeju Bryantu, ki je leta 2006 pri zmagi nad Torontom s 122:104 nasul 81 točk, od tega samo v drugem polčasu 55. Iz igre je metal 28/46. O njegovi zmagovalni miselnosti precej pove njegov komentar: "Moral bi doseči vsaj 90 točk. Zgrešil sem dva prosta meta, nenatančen sem bil tudi pri nekaterih metih, pri katerih sem bil popolnoma neoviran. Če v prvem polčasu ne bi počival šest minut, bi bila mogoča tudi stotica."

Kobe – Dallas 62:61
Izjemno vročo roko je imel že en mesec prej, ko so Lakersi ugnali Dallas s 112:90. Bryant je igral le tri četrtine, po katerih so gostitelji vodili s 95:61. Trener Phil Jackson je igralca potegnil iz igre, vmes pa na svojo tablo napisal "Kobe 62, Dallas 61".

Petkrat prvak – dvakrat MVP finala
Z Lakersi je bil petkrat prvak, pri prvih treh je večji del slave pobral Shaquille O'Neal, ki je v skupnih letih (2000–2002) vselej pobral nagrado MVP finala. Po njuni ločitvi je Bryant prvak postal dvakrat (2009–2010), obakrat je bil MVP finala.

Odločal ob koncu tekem
Bil je znan kot igralec, ki je pogosto prevzel odgovornost, ko je bilo to najbolj potrebno. Kolaž uspešnih metov ob zaključkih tekem je dolg ...

Učna leta – 4 'airballi' v 5 minutah
Seveda vedno ni bilo vse prav gladko. Debitiral je v sezoni je leta 1996/1997, Lakersi so v končnici izpadli proti Utahu. V zadnjih petih minutah tekme proti Utahu so kar štirje meti zgrešili vse – tudi obroč.

Prosti met ob poškodbi ahilove tetive
Aprila leta 2013 je na tekmi proti Golden Statu dobil poškodbo ahilove tetive. Pri zaostanku 107:109 je tri minute pred koncem šepajoč prišel do črte za proste mete, oba suvereno zadel in nato zapustil igro. Na igrišča se je vrnil decembra istega leta, a zaradi poškodbe hitro končal tudi to sezono.

Zadnji ugriz – 60 točk
Kariero je končal leta 2016, ko je prav na svoji zadnji tekmi Utahu nasul 60 točk.

Kratek pogovor z Dončićem
Ob koncu življenja se je na tekmi LA Lakers – Dallas zapletel v kratek pogovor z Luko Dončićem.