Takole je Deandre Ayton zabil za veliko zmago Sonc. Foto: Reuters
Takole je Deandre Ayton zabil za veliko zmago Sonc. Foto: Reuters

Phoenix je vodil skoraj ves drugi polčas. V zadnje tri minute je vstopil s šestimi točkami naskoka, v zadnji dve pa s petimi. Toda Clippersi so preobrnili izid. Potem ko je v prodoru Camerona Payna blokiral Ivica Zubac, je Paul George pol minute pred koncem s polaganjem zaključil protinapad za 100:101. Devin Booker je tri sekunde pozneje s polrazdalje vrnil gostitelje v vodstvo, pet sekund zatem pa je bil s podobnega položaja na drugi strani uspešen George.

Sonca so po zaslugi dobre obrambe Patricka Beverleyja zapravila naslednji napad, George pa je osem sekund pred koncem stopil na črto prostih metov. Po poškodbi Kawhija Leonarda prvi zvezdnik Clippersov je bil s 26 točkami prvi strelec svojega moštva, toda v odločilnih trenutkih se mu je zatresla roka. Zgrešil je oba prosta meta in Phoenixu podaril napad za zmago.

"To je del igre. Fantje vedo, da brez njega tako ali tako ne bi bili, kjer smo," je zgrešena meta komentiral gostujoči trener Tyronn Lue. George pa je dodal: "Jasno je, da smo zamudili veliko priložnost. Pat mi je z izvrstno potezo omogočil, da povišam vodstvo. Na črti prostih metov sem vedno samozavesten. Vedno sem bil uspešen pri prostih metih v odločilnih trenutkih, tokrat pa nisem bil."

Paul George v karieri proste mete meče približno 85-odstotno, v odločilnih trenutkih pa je bil dvakrat nenatančen. Foto: Reuters
Paul George v karieri proste mete meče približno 85-odstotno, v odločilnih trenutkih pa je bil dvakrat nenatančen. Foto: Reuters

Mikal Bridges je metal trojko iz kota, zgrešil, toda v boju z Aytonom za odbito žogo jo je zunaj igrišča spravil Terance Mann. 0,9 sekunde je še ostalo Sunsom za zadnjo akcijo. Iz avta je podal Jae Crowder, ki je vrgel žogo proti obroču, z imenitnim zabijanjem prek Zubca pa je zmago domači zasedbi prinesel Ayton. Ostalo je še 0,7 sekunde, a Clippersi niso prišli do meta.

“Verjel sem, da nam lahko uspe. Stoodstotno," je po tekmi dejal Booker, ki je z blokom Zubcu omogočil centru Phoenixa dovolj prostora, da je lahko dosegel odločilen koš. Booker je tokrat prispeval 20 točk. Uspešnejša sta bila tokrat Payne, ki je z osebnim rekordom kariere 29 točk odlično nadomestil izostanek Chrisa Paula, in Ayton, ki je 24 točkam dodal še 15 skokov.

Clippersi so se tretjič v končnici znašli v zaostanku z 2:0 v zmagah. Enako je bilo že proti Dallasu, ko so celo izgubili prvi dve tekmi na domačem parketu, in proti najboljši ekipi rednega dela, Utahu. V prvem krogu so napredovali po sedmih tekmah, v konferenčnem finalu pa po šestih. Phoenix je slavil že devetič zapored. V noči na četrtek se bo začel finale Vzhoda med Milwaukeejem in Atlanto, tretja tekma serije Zahoda pa bo v noči na petek. Serija se zdaj seli v Los Angeles.


Zahod, finale, druga tekma:
PHOENIX (2) - LA CLIPPERS (4) 2:0
104:103 (25:22, 23:25, 27:24, 29:32)
Payne 29 (12/24 iz igre) in 9 podaj, Ayton 24 (12/15 iz igre) in 15 skokov, Booker 20 (5/16 iz igre), Johnson (5/5 iz igre) in Šarić po 11, Brodges 5, Moore in Crowder po 2, Paul ni igral; George 26 (10/23 iz igre, 1/8 za tri), Jackson 19 (7/15 iz igre, 3/7 za tri), Zubac 14 in 11 skokov, Kennard 10, Rondo in Mann po 8, Morris 7, Beverley 6, Batum 3, Cousins 2, Leonard ni igral.

Vzhod, finale, četrtek ob 2.30:
MILWAUKEE (3) - ATLANTA (5) 0:0

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.