Ivica Zubac je v nedeljo pod obročem na trenutke deloval kot Shaquille O'Neal v najboljših časih. Foto: Reuters
Ivica Zubac je v nedeljo pod obročem na trenutke deloval kot Shaquille O'Neal v najboljših časih. Foto: Reuters
Dallas končnico Lige NBA začel s porazom

To je bilo leta 2021 prav proti Clippersom. Tudi leta 2022, ko se je Dallas s takrat svežim trenerjem Jasonom Kiddom prebil do finala Zahoda, so Mavericksi izgubili vse tri uvodne tekme serij.

Energija in fizična moč sta bili najpogosteje omenjeni besedi, ki sta opisovali premoč Clippersov nad Mavericksi še posebej v prvem polčasu. Ivica Zubac je ob Danielu Gaffordu počel vse, kar se mu je zljubilo. Hrvaški center je tekmo končal s številkami kariere v končnici – 20 točk (met 10/17) in 15 skokov. "Želim biti najboljša različica sebe, da lahko pomagam ekipi," je povedal Zubac, ki sta ga na vse pretege hvalila tudi Paul George in James Harden.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: MMC RTV SLO
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: MMC RTV SLO

Nebogljeni Gafford, tako opevan po prihodu v Dallas, je poleg slabe obrambe zatajil tudi v napadu. V 14 minutah je zbral le tri točke in ostal brez enega samega skoka. "Nisem prišel pripravljen za igro. Moram se izboljšati. Če sem pošten, so bili igralci, ki so bili pripravljeni, in igralci kot jaz, ki so tekli gor in dol. Počutil sem se, kot da ne morem ekipi dati nič," je bil samokritičen Gafford.

Ko se je Zubcu pridružil Harden, so Clippersi leteli. Harden je samo v prvi četrtini dosegel 11 točk (met 4/5), do polčasa jih je dodal še devet (4/6 za tri) in srečanje zaključil z 28 točkami. Los Angeles je tekmo izza črte odprl z metom 6/8.

Clippersi so z izvrstno obrambo zaustavili Dallas pri zgolj 30 točkah ob polčasu. Izgubljeni Telički so v drugi četrtini dosegli osem točk ob metu iz igre 2/21, od tega 0/9 izza črte. Polovico od osmih točk so dosegli s črte prostih metov.

"To je bil naš načrt pred tekmo. Mann in Coffey sta bila povsod po igrišču. Dončića sta skušala prisiliti k drugačni igri in ga izmučiti. Moraš ga prisiliti, da ima drugačen pogled proti obroču, biti trd v obrambi, tekmovalen. Seveda bo zadel nekaj težkih metov, toda ob vsakem metu ga moraš prisiliti, da bo zanj garal," je povedal trener Clippersov Tyrone Lue.

Sorodna novica Clippersi tudi brez Leonarda gladko odpravili Dallas

Dallas je po mnenju številnih odigral najslabši polčas v sezoni. Vtis je nekoliko popravil v drugem delu, ko je fizično bolje kljuboval Clippersom, a zmagi ni bil niti blizu. Precej bledi Dončić je prišel do svojih številk (33 točk, 13 skokov), prav tako Kyrie Irving (31), toda preostanek ekipe je dodal le 33 točk ob metu 27,8 odstotka.

Dončić se je za igro v prvem delu posul s pepelom. "Moral bom biti bolj agresiven. To je bila moja napaka v prvem polčasu," je povedal Dončić, ki je tako kot Irving videl precejšen napredek v drugem polčasu. "Tako bi morali igrati celotno tekmo. To je bila lekcija," je dodal.

"Bolje smo se jim postavili po robu fizično in začeli od sebe zahtevati več. Nismo se ustrašili negativnega trenutka, začeli smo verjeti vase. To je bil velik preizkus, ki ga nismo opravili, toda nastavki iz drugega polčasa so pravi," je povedal Irving.

"Ne bi rekel, da smo v tekmo vstopili brez energije. To je bila naša prva skupna tekma v končnici. Morali smo se prilagoditi, in ko nam je to uspelo v drugem polčasu, se mi je zdelo, da smo jih nekajkrat dobro ustavili, odigrali nekaj dobrih napadov in naša samozavest je začela rasti," je recept za drugo tekmo povedal Irving.

Druga tekma bo v sredo ob 4.00 prav tako v Los Angelesu. Tudi na tej tekmi naj Kawhi Leonard ne bi igral.

Dallas v prvem polčasu uvodne tekme v Los Angelesu ni zadel oceana

Sreda ob 4.00:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)
Sobota ob 2.00:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)
Nedelja ob 21.30:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)
Četrtek, 2. maj:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)
Sobota, 4. maj:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)