Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mavericksi so zagnali javno kampanjo z majicami v slovenščini, po vseh družbenih omrežjih pa so začeli pošiljati sporočilo, kdo si po njihovo zasluži biti izbran za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone 2023/24.

Liga NBA vodi uradno tedensko lestvico vročih kandidatov, ki se lahko nadejajo prestižnega naziva MVP. Uredništvo spletne strani tipa pulz med športnimi novinarji, ki imajo ob koncu sezone pravico glasovanja, na podlagi tega in prikazanih iger sestavljajo lestvico petih trenutno najbolj koristnih igralcev sezone.

Luka dva tedna celo zunaj peterice

Prve štiri tedne je bil na vrhu lestvice Nikola Jokić, nato ga je za osem tednov prehitel Joel Embiid, ki pa ja zaradi poškodbe izpadel iz boja za naziv MVP. Vse od 15. tedna sezone pa do zdaj tako znova vodi srbski superzvezdnik, ki je doslej dvakrat bil izbran za MVP-ja (2020/21 in 2021/22), a je lani severnoameriška košarkarska medijska pokrajina raje izbrala Embiida.

Luka Dončić je začel na tretjem mestu, napredoval na drugo, nakar je začel drseti navzdol na tretje, četrto in peto mesto. Po 14. in 15. tednu slovenskega superzvezdnika sploh ni bilo med peterico, nakar se je začel vzpon.

Kemija Dončić – Irving okrepljena s spretno izbranimi novimi močmi ob prestopnem roku je prinesla razmah Dallasa. Mavericksi so navdahnjeni napad nadgradili z vse boljšo obrambo in zdaj so varovanci Jasona Kidda najbolj vroča ekipa Lige NBA.

Zdaj uradno za petami Jokića

16 zmag na zadnjih 18 tekmah, pri čemer v oči bode statistično dejstvo, da so sočasno Mavsi igrali najboljšo obrambo v tem času. Sočasno se je začel dvig Dončićevih delnic. Če je bil še po 20. tednu na petem mestu MVP-lestvice, je zdaj po 24. tednu sezone Luka Dončić na drugem mestu. Za Nikolo Jokićem in očitno vse trdneje pred trojico Shai Gilgeous-Alexander, Janis Andetokumbo in Jayson Tatum.

Majice v podporo njihovega MVP-ja

"Pogovarjali smo se o pravem MVP-ju. Našem MVP-ju. To je Luka. To je kampanja v njegovo podporo, zato smo jo nocoj nosili," je po zmagi v Miamiju dejal trener Jason Kidd.

Eden izmed okrepitev, zaslužnih za obrambni preporod, PJ Wasghinton je potrdil, da so želeli majice nositi tudi na tekmi: "Med tekmo smo jih poskušali nositi, vendar nam niso dovolili."

Dallas Mavericks zdaj zasipajo košarkarski splet s pozivi v slovenščini "PRAVI MVP". Ali bodo Teksašani pri poudarjanju izjemnih Dončićevih predstav uspešni, bomo izvedeli po koncu rednega dela oziroma, ko bodo v maju uradno objavljali dobitnike sezonskih priznanj.

Glasovnice bodo pripravljene po koncu rednega dela, 14. aprila, nakar bodo izbrani glasovalci imeli med 16. in 19. aprilom čas za oddajo glasov. Glasuje 100 izbranih novinarjev, pišočih in televizijskih, iz ZDA in tudi Kanade. Vsak posameznik izbere in razvrsti pet igralcev, katerih uvrstitve se nato seštevajo po točkovnem sistemu (10-7-5-3-1).

Z naskokom prvi strelec lige

Luka Dončić je na 69 tekmah v letošnji sezoni povprečno dosegel 33,9 točke, 9,8 podaje in 9,2 skoka na tekmo. S tem je 25-letni Ljubljančan vodilni strelec lige, pri čemer ima 3,5 točke višje povprečje kot Andetokumbo in Gilgeous-Alexander. Obenem je drugi podajalec lige in drugi najnevarnejši strelec za tri točke.

V Miamiju je sicer Dončić odigral 400. tekmo rednega dela v Ligi NBA, pri čemer je doslej zbral 11.470 točk, 3472 skokov in 3317 podaj. S tovrstnimi številkami se je v dolgi in bogati zgodovini Nacionalne košarkarske lige lahko doslej pohvalil zgolj Oscar Robertson.

Košarkarji Dallasa opozorili, da je Dončić MVP