Luka Dončić in Kristaps Porzingis sta bila predlani del spektakularne tekme četrtfinala EP-ja, ko je Slovenija v lepotici prvenstva izločila Latvijo. Zdaj sta soigralca pri Dallasu in naj bi sestavljala udarno navezo prihodnosti. Foto: Reuters

Dva največja velikana NBA-košarke sta Evropejca: Srb Boban Marjanovič in Latvijec Kristaps Porzingis, oba visoka 221 centimetrov. Uspešnejši je Latvijec Kristaps Porzingis, igralec All Star, NBA-zvezdnik. A do tega sijaja je dodobra okusil tudi senčno plat športa.

Kristaps je sledil tradiciji staršev in starejšega brata ter že pri šestih letih začel trenirati košarko. Pri 15-ih je njegov menedžer poslal videoposnetek v španske in italijanske klube in dobil je povabilo v Sevillo.

Dallas je letos ostal brez končnice, naslednjo sezono pa bo zelo verjetno drugače. Foto: Reuters

Od doma sem odšel pri 15-ih letih. V Španiji nisem poznal jezika, kulture, nisem imel prijateljev. Ko greš mlad skozi vse te stvari, imaš izkušnje za vse življenje. Zame je bila selitev v NBA mnogo lažja. Znal sem že angleško in špansko. Sem človek, ki se hitro prilagodi.

Zaradi slabokrvnosti hitro utrujen
Sevilla je povabila Latvijca Porzingisa na preizkušnjo pri 15-ih letih, ko je bil že dvometraš: imel je 203 cm in le 71 kg. V poletni španski vročini, pri 40 stopinjah, severnjak ni pokazal vsega, kar zna, a mu je Sevilla vseeno ponudila pogodbo. Španski zdravniki so ugotovili, da je slabokrven, z zmanjšanim številom rdečih krvničk. Bil je hitro utrujen in pogosto zaspan. Zato je zmanjkovalo tudi časa za učenje španščine in na treningih pogosto ni razumel navodil.

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete tukaj.

Februarja je postal nova okrepitev Dallasa in soigralec Luke Dončiča. 23-letni Latvijec in 20-letni Slovenec imata podobno športno pot: zelo mlada sta odšla v Španijo, se prebila v NBA, ob izboru na naboru poslušala kritike košarkarskih evroskeptikov, da ne bosta zmogla igrati v najmočnejši ligi na svetu. In oba zablestela in utišala dvomljivce.

Udarna naveza Divjega zahoda
"Imava podobno pot. Oba sva v Dallasu, oba sva mlada, oba imava rada košarko. To je dobro dolgoročno, da ustvariva kaj posebnega, pa tudi dobro prijateljstvo, da se poveževa. Prihajajo težke tekme in sezone, odločilni meti. Morava ostati, takšna kot sva, in uživati v košarki, trdo delati, in upam, da bova nekega dne osvojila NBA-naslov."

Z Luko Dončićem bi lahko v prihodnje ustvarjala udarni duet Dallasa: "Morali bomo še delati, da bo na igrišču med nama prava kemija. Zelo težko bo ustaviti najino igro po blokadi, ko se jaz lahko odkrijem proti košu ali stran od njega. Luka je odličen podajalec, jaz pa lahko zadenem od daleč, kar bo raztegnilo obrambo za Lukove prodore. Dobro se razumeva, oba sva mlada, govoriva špansko, morava se zabavati na in ob igrišču. Oba se veseliva, da bova igrala skupaj. Lahko postaneva pravi ubijalski duo na igrišču."