Slaba gledanost košarkarskega finala ne preseneča, saj so tudi tekme prejšnjih krogov končnice imele manjši televizijski doseg. Foto: Reuters
Slaba gledanost košarkarskega finala ne preseneča, saj so tudi tekme prejšnjih krogov končnice imele manjši televizijski doseg. Foto: Reuters

Negativen rekord finalnih tekem Lige NBA je doslej imela tretja tekma finala iz leta 2003 med ekipama San Antonio Spurs in New Jersey Nets, ko si je srečanje po TV-zaslonih ogledalo 8,06 milijona Američanov.

Številka gledalcev prve letošnje tekme je kar za 45 odstotkov manjša, kot je bila lani pri uvodni tekmi med Torontom in Golden Statom.

Tampa Bay – Dallas pač ni St. Louis – Boston
Podobno manjša gledanost je bila tudi v finalu hokejske Lige NHL, finalne tekme Tampa Bayja in Dallasa si je v povprečju gledalo 60 odstotkov manj ljudi kot lani. Hokejski krogi so se sicer tolažili, da sta bila v finalu dva kluba s skrajnega juga ZDA, kjer hokej ni ravno domač šport, medtem ko je lani prvič Stanleyjev pokal dvignil St. Louis na račun Bostona.

NFL: Po dveh tednih padcev rast v tretjem tednu
Z manjšo gledanostjo, a še zdaleč ne tako drastično se ukvarjajo tudi televizije, ki prenašajo ameriški nogomet. Po uvodnih dveh krogih in slabših številkah se je sicer vse obrnilo s tretjim tednom. Nedeljski dvoboj Dallas – Seattle si je ogledalo kar 22,8 milijona gledalcev, kar je na ravni lanskega soočenja. Zato pa je derbi Kansas – Baltimore v ponedeljek pritegnil 14 milijonov gledalcev oz. tretjino več kot lanski primerljivi derbi sezone Chicago - Washington.

Američani letos poleti za četrtino manj gledali TV kot lani
A zmanjševanje gledanosti v koronskem času je v ZDA širši trend, ki ni vezan samo na šport. Pred dvema tednoma je MoffettNathanson Research objavil, da je bila v ZDA gledanost televizijskih programov avgusta 26 odstotkov manjša kot leto prej v istem obdobju.