Ja Morant Foto: Reuters
Ja Morant Foto: Reuters

Morant je eden najbolj vročih košarkarjev na svetu. Leta 2019 je bil izbran kot drugi na naboru. Bil je novinec leta in lani igralec, ki je najbolj napredoval. Zaradi svojega odriva in atraktivnosti je magnet za mladino. Ima svojo znamko športnih copat in enega najbolj prodajanih dresov. Memphis ima ekipo prihodnosti, Morant pa je s povprečjem 27,1 točke, 8,2 podaje in 6 skoki gonilna sila.

V nočnem klubu poziral s pištolo in prenašal v živo

Grizliji so drugi na Zahodu, toda v soboto so se nad ekipo začeli zgrinjati črni oblaki. Najprej so sporočili, da je zaradi poškodbe sezono končal pomemben člen ekipe Brandon Clarke. Isti dan je odjeknila novica, da je klub vsaj za dve tekmi suspendiral Moranta, ki je na zabavi v nočnem klubu za moške v živem prenosu na Instagramu poziral s pištolo. Incident se je zgodil v Koloradu v noči na soboto le nekaj ur po porazu Memphisa proti Denverju.

Takoj zjutraj je Morant deaktiviral računa na Instagramu in Twitterju, toda požara, ki ga je povzročil, se ni dalo več zaustaviti.

Na površje prišlo tudi burno poletje

Morant se je nemudoma opravičil za svoje dejanje. V izjavi za javnost je sporočil, da bo poiskal strokovno pomoč. Podprl ga je tudi proizvajalec njegovih športnih copat Nike.

Incident se je zgodil le nekaj dni po objavi Washington Posta o dveh pripetljajih poleti, ki jih je obravnavala policija, a sta se končala brez aretacij. V prvem je šef varnosti enega od trgovskih centrov v Memphisu prijavil grožnje med prerivanjem na parkirišču, ki mu je sledil fizični napad enega od skupine Morantovih mož. Varnostnika je udaril v glavo.

Le štiri dni pozneje je Morant med košarkarsko igro v svojem domovanju napadel najstnika in ga večkrat udaril v glavo. Morant in njegov prijatelj sta 17-letnika tudi podrla na tla in mu povzročila večjo buško na glavi, je pisalo v policijskem sporočilu.

Najstnik je povedal, da je Morant po pretepanju odšel v hišo in se pojavil s pištolo za pasom, ki jo je držal z roko. V pogovoru s policijo je Morant dejal, da je deloval v samoobrambi. Povedal je, da je zamahnil prvi, toda po njegovih besedah je bil napadalec 17-letnik, ki je vanj vrgel žogo, stopil proti njemu in ga prijel za hlače, poroča Washington Post. Dogajanje ni prišlo v javnost. Tožilec ni našel zadostnih dokazov, zato je postopek ustavil.

Še en incident z istim imenovalcem

Zadnji v vrsti incidentov je bil očitno le vrh ledene gore. Tudi The Athletic je februarja poročal, da je 29. januarja po tekmi z Indiano eden izmed potnikov v Morantoverm avtomobilu usmeril rdeči laserski žarek, ki naj bi bil na pištoli, na enega izmed članov Pacersov. "Čutili smo, da smo v resni nevarnosti," je za Athletic povedal eden izmed spremljevalne ekipe Indiane.

Vse tri incidente je raziskala tudi NBA, a se je Morant izvlekel brez kazni. Kako bo tokrat?

V Koloradu je dovoljeno nositi orožje, a obstajajo izjeme. Med drugim je prepovedano posedovanje orožja pod vplivom alkohola. Tamkajšnja policija ni prejela prijave, vendar je po objavi posnetkov začela preiskavo. Pravila Lige NBA igralcu prepovedujejo posedovanje strelnega orožja v dvorani ali na potovanju ekipe. V videoposnetku, ki ga je v živo prenaša Morant, ni jasno, ali je vinjen, čeprav so drugi prikazani, kako pijejo.

Iz Memphisa sporočajo, da bodo v primeru Morant delovali korak za korakom. To bržkone pomeni, da čakajo na odziv vodstva Lige NBA. Možna kazen je tudi suspenz za celotno sezono.