Nova sezona v Ligi NBA se bo začela 19. oktobra. Foto: AP
Nova sezona v Ligi NBA se bo začela 19. oktobra. Foto: AP

Dončić je dobil glasove tudi v kategorijah za najboljšega organizatorja igre (3), branilca strelca (3) in nizko krilo ter za najbolj raznovrstnega košarkarja (4) in igralca z najvišjim IQ-jem (3). Med podajalci je pristal na tretjem mestu.

Gre za zelo odmevno anketo, saj nanjo anonimno odgovarja vseh 30 športnih direktorjev, ki so na vrhu piramide glede sestave ekipe in prestopov. Največ možnosti za naslov prvaka pripisujejo Brooklynu (72 %), sledijo LA Lakersi (17) in branilec naslova Milwaukee (10).

Dallas pristal na sedmem mestu na Zahodu

Zanimivo je glasovanje vrstnega reda na Zahodu, kjer je Dallas pristal na sedmem mestu za LA Lakersi, Utahom, Phoenixom, Denverjem, Golden Statom in LA Clippersi.

Na vprašanje, kdo bo najkoristnejši igralec lige, vodilni možje ekip največ glasov namenjajo Durantu (37 %) pred Dončićem (33 %) in Antetokounmpom (13 %). Če bi lahko izbirali med vsemi igralci, bi za ustanovitev kluba prvega izbrali Dončića (43 %), ki mu sledi Antetokounmpo (40 %).

Dončić v treh kategorijah od petih

Glede na glasove je najboljši organizator igre Stephen Curry (27 %) pred Damienom Lillardom (17 %) in Dončićem (13 %). Najboljši branilec strelec je James Harden (63 %) pred Devinom Bookerjem (17 %) in Dončićem (13 %). V glasovanju za nizko krilo je zmagal Durant (67 %) pred LeBronom Jamesom (17 %) in Kawhijem Leonardom (7 %). Pri krilnih centrih je največ glasov dobil Antetokounmpo (63 %) pred Jamesom (27 %) in Durantom (10 %), pri centrih pa Nikola Jokić (63 %), Joel Embiid (23 %) in Antetokounmpo (7%).

Miami kralj prestopnega roka

Najbolje naj bi prestopni rok opravili pri Miamiju (47 %), ki je dobil tudi igralca z največjim vplivom med novimi igralci - Kyle Lowryja (77 %). Ekipa, ki bo največ napredovala, je Chicago (27 %). Največ glasov za novinca sezone je dobil Houstonov Jalen Green (47 %). Pri glasovanju za najboljšega tujega igralca je zmagal Antetokounmpo (60 %) pred Dončićem (27 %) in Jokićem (13 %). Antetokounmpo kraljuje tudi v vseh vprašanjih o najboljših obrambnih igralcih lige.

Carlisle pred Kiddom

Najbolj raznovrsten košarkar je James (53 %), sledijo Antetokounmpo (17 %), Durant (13 %) in Dončić (7 %). Najvišji košarkarski IQ ima prav tako James (53 %), ki mu sledita Chris Paul (30 %) in Dončić (10 %). V odločilnih trenutkih bi žogo najraje dali v roke Durantu (41 %), Curryju (24 %), Lillardu (17 %) ter Dončiću in Jokić (7 %).

Najboljši trener je Erik Spoelstra (55 %). Največji vpliv na novo ekipo bo imel nekdanji trener Dallasa Rick Carlisle (64 %), ki zdaj vodi Indiano. Ime Udoka (Boston) je dobil 14 % glasov, novi trener Dallasa Jason Kidd zgolj 11 %.