Adam Silver je prepričan, da bodo zaključek Lige NBA v Orlandu uspešno izpeljali. Foto: AP
Adam Silver je prepričan, da bodo zaključek Lige NBA v Orlandu uspešno izpeljali. Foto: AP

Ob tem je sicer dodal, da bi morebitno obsežno širjenje virusa med moštvi ustavilo tekmovanje, poroča ESPN. "Kar smo se naučili o tem virusu, je, da je nepredvidljiv. Vsi skupaj s sindikatom igralcev vsak dan spremljamo podatke. Če bi se kar koli znatno spremenilo, bi prilagodili oziroma spremenili svoje načrte. Vsak dan opravljamo teste. Nismo navajali točnega števila testov, če bi pa videli veliko primerov okužb in bi se virus širil med moštvi, pa bi seveda tekmovanje prekinili," je povedal Silver in poudaril, da bo NBA še naprej sodelovala s skupino znanstvenikov, zdravnikov in strokovnjakov na tem področju.

"Bomo videli, kako se bodo stvari razvijale. Veliko bo odvisno, na kakšen način bo prihajalo do okužb. Na tem bodo temeljile naše odločitve. Jasno pa je, da če se bo število okužb povečevalo, bomo tekmovanje ustavili. Pred virusom ne moreš pobegniti," je zatrdil Silver in dodal: "Prepričan sem, da bo v tem mehurčku v Orlandu varneje kot zunaj njega. Vendarle ni veliko situacij, kjer bi množično testirali tudi tiste, ki nimajo nobenih simptomov. Morda je to model tudi za druga področja in panoge, kako naj se ponovno začnejo. Lahko le zagotovim, da bomo ravnali odgovorno in bomo pozorni na potek dogajanja."

Okuženi trije košarkarji New Orleansa

Na Floridi, kjer se bo končala sezona Lige NBA, so v torek poročali o 6000 novih okužbah z novim koronavirusom. Do zdaj so v tej zvezi državi našteli že več kot 152.000 okužb. V soboto so na Floridi potrdili največ novih okužb v enem dnevu do zdaj, ko so jih ugotovili 9585. Kljub vsemu je Silver prepričan, da je načrt NBA-ja glede nadaljevanja sezone narejen tako, da ščiti vse udeležence na čelu s košarkarji: "Verjamem v naš načrt, saj igramo v tem mehurčku, ki je omejen. Edini način za dostop vanj je biti del protokola, kjer se redno testira. Če bi kdo zapustil ta mehurček, bi se, če bi se želel vrniti in igrati, moral testirati in samoizolirati. Ko smo naredili načrt, nismo vedeli, da se bo virus tako širil ne le na Floridi in v Teksasu, ampak po vseh ZDA. Vseeno je bil model zasnovan tako, da varuje udeležence pred zunanjim svetom."

Medtem je vodstvo moštva New Orleans Pelicans, ki trenutno na Zahodu zaseda deseto mesto in je še vedno v igri za končnico, sporočilo, da so z novim koronavirusom okuženi trije njihovi košarkarji. Pelikani imen niso sporočili, so pa potrdili, da so vsi v osamitvi. Njihovi testi na novi koronavirus so bili pozitivni prejšnji teden, ko so se vrnili v klubske prostore prejšnji teden. Podpredsednik kluba David Griffin je ob tem povedal, da bodo okužbe s covidom-19 močno vplivale na stanje ekip, ki bodo sodelovale v Orlandu. Kot primer je navedel Brooklyn, ki bo na Floridi močno oslabljen: "Vsi smo v nemilosti istega sovražnika." Kot je zapisal ESPN, so bile tri okužbe košarkarjev New Orleansa med 16 primeri, o katerih je liga pred kratkim poročala. Griffin je ob tem zatrdil, da od takrat v franšizi iz Louisiane novih okužb niso imeli.