Jayson Tatum je bil razred zase na sedmi tekmi. Celticse je popeljal do sedme zmage v seriji po zaostanku z 2:3 v zmagah. Toliko preobratov ni uspelo pripraviti nobeni drugi ekipi v Ligi NBA. Foto: AP
Jayson Tatum je bil razred zase na sedmi tekmi. Celticse je popeljal do sedme zmage v seriji po zaostanku z 2:3 v zmagah. Toliko preobratov ni uspelo pripraviti nobeni drugi ekipi v Ligi NBA. Foto: AP

V četrtek so imeli Sixersi na domačem parketu priložnost, da se prvič po letu 2001 uvrstijo v konferenčni finale. Boston je s štirimi trojkami Tatuma v zadnjih petih minutah izsilil sedmo tekmo (86:95).

Tatum za točko izboljšal dosežek Curryja
Tokrat je glavni zvezdnik Celticsov uprizoril pravi šov v razprodanem TD Gardnu. Z 51 točkami je za točko popravil rekord sedmih tekem, ki ga je postavil Stephen Curry pred dvema tednoma v Sacramentu. Zadel je šest trojk iz desetih poskusov. Jaylen Brown je dodal 25 točk.

Embiid in Harden popolnoma razglašena
Ključna je bila tretja četrtina, ki jo je Boston dobil kar s 33:10. Sixersi so delovali kot razbita vojska. MVP rednega dela sezone Joel Embiid je zbral le 15 točk (5/18 iz igre, 0/4 za tri), še slabši pa je bil James Harden. Junak prve in četrte tekme je prispeval le 9 točk (3/11 iz igre, 1/5 za tri). Najboljši strelec Philadelphie je bil Tobias Harris z 19 točkami.

MVP rednega dela Joel Embiid je dosegel le 15 točk, potem ko je v torek na peti tekmi v Bostonu s 33 točkami zrežiral zmago Philadelphie. Foto: AP
MVP rednega dela Joel Embiid je dosegel le 15 točk, potem ko je v torek na peti tekmi v Bostonu s 33 točkami zrežiral zmago Philadelphie. Foto: AP

Sixersi zelo dobro odprli tekmo
V prvi četrtini ni kazalo na polom Sixersov, ki so po 12 minutah vodili (23:29). Na začetku druge četrtine so si zagotovili že devet točk naskoka, potem ko je De'Anthony Melton uspešno končal polaganje (26:35). Tatum je držal priključek in s trojko poskrbel za vodstvo Bostona s 55:52 ob odmoru. V prvem polčasu je dosegel kar 25 točk.

Izjemna predstava Celticsov v tretji četrtini
Drugi polčas je Tatum odprl udarno, zadel je dve trojki po koraku nazaj in povišal prednost na 65:55. V šestih minutah tretje četrtine je dosegel kar 13 točk in Celticsi so povedli s 73:58. Jezni trener Doc Rivers je vzel že drugo minuto odmora v nadaljevanju, a mu ni uspelo preprečiti silovitega naleta Bostona. Philadelphia je bila popolnoma brez idej v napadu, oba glavna zvezdnika sta odpovedala. Brown, Malcolm Brogdon in Derrick White pa so bili natančni izza črte. Po 36 minutah je bila sedma tekma že odločena (88:62).

Stoječe ovacije za Tatuma
Navijači so le še čakali, da bo Tatum presegel 50 točk, kar mu je uspelo s trojko z desne strani že sedem minut in pol pred koncem. Trener Joe Mazzulla ga je držal na parketu in ga tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene potegnil na klop ob stoječih ovacijah.

James Harden je zadnji dve tekmi odigral izjemno slabo. Je zvezdnik že zadnjič oblekel dres Philadelphie? Novi trener Houstona si želi sodelovati z njim. Foto: AP
James Harden je zadnji dve tekmi odigral izjemno slabo. Je zvezdnik že zadnjič oblekel dres Philadelphie? Novi trener Houstona si želi sodelovati z njim. Foto: AP

Lani so Vročico shladili šele na sedmi tekmi
Navijači so glasno vzklikali: “Beat the Heat!” Lani je Boston v napetem finalu Vzhoda s 4:3 v zmagah premagal Miami. Sedmo tekmo je dobil na Floridi. Tokrat bodo imeli Celticsi prednost domačega parketa. Prva tekma bo v četrtek ob 2.30 v TD Gardnu, nato pa se bosta ekipi srečali na dva dneva.

Rivers doživel že deseti poraz na sedmi tekmi
Doc Rivers, ki je junija 2008 osvojil edini naslov za Boston v zadnjih 37 letih, je doživel že deseti poraz na sedmih tekmah. To je neslavni rekord Lige NBA. Nihče izmed preostalih trenerjev v Ligi NBA ni izgubil več kot pet sedmih tekem. V hokejski Ligi NHL imata rekord Mike Babcock in Bruce Boudreau, ki sta sedemkrat izgubila sedmo tekmo.

"Začeli smo zelo dobro. Žoga je hitro krožila. Težave so se začele ob koncu druge četrtine. Celotna ekipa je igrala slabo v drugem polčasu, ne le Harden in Embiid. Boston si zasluži pohvale, res je odlično odigral sedmo tekmo. Tatum je odigral neverjetno. Enkrat sem na žalost v tej dvorani že vodil odločilno tekmo, ko je bil neustavljiv LeBron James," je povedal 61-letni Rivers.

Glenn Anton
Glenn Anton "Doc" Rivers je v TD Gardnu pred 15 leti doživel uspeh kariere. Tokrat je bil zelo razočaran po koncu sedme tekme. Foto: Reuters

Razočaranje je veliko, saj je mislil, da je ekipa zrela za naslov
"Mislim, da gre ekipa v pravo smer. Včasih je treba narediti tudi korak nazaj. Naš cilj je bil naslov, ki pa ga ne bomo osvojili. Razočaranje je veliko, saj sem mislil, da imamo ekipo za naslov. V tej seriji je bila ključna šesta tekma, o tem porazu bomo še dolgo razmišljali. Imam še pogodbo za naslednji dve sezoni in želim si ostati. Nihče nima zagotovljene v službe v Ligi NBA, opraviti bo treba pogovore in analizirati sezono," je še dodal strateg Phuiladelphie.

Tatum: Nisem mogel še enkrat igrati tako slabo
"Na šesti tekmi sem igral slabo, končal pa sem jo zelo dobro. Zavedal sem se, da je celotna sezona na nitki, in to je bila priložnost, da se dokažem. Nisem mogel še enkrat igrati tako slabo. Res smo viseli v četrtek v Philadelphii, bili smo na robu prepada na začetku zadnje četrtine. Na našem parketu smo mi favoriti. Bil sem zelo sproščen in na tako pomembnih tekmah je to ključno. V tej sezoni v Gardnu še ni bilo tako glasno. To nam je zelo pomagalo," je na novinarski konferenci razlagal 25-letni Tatum, ki so ga Celticsi leta 2017 izbrali kot tretjega na naboru.

"Zelo dobro poznamo Miami. To je že pravo rivalstvo. Že tretjič se bomo pomerili v končnici v zadnjih štirih letih. Imajo odličnega trenerja," je finale Vzhoda napovedal Tatum.

Celticsi so se že lani rešili v polfinalu Vzhoda po zaostanku z 2:3 v zmagah in na sedmi tekmi gladko odpravili Milwaukee, nato pa še Miami. V velikem finalu je bil boljši Golden State, ki pa je v petek izpadel proti LA Lakersom.


Vzhod, polfinale, sedma tekma:
BOSTON (2) - Philadelphia (3) 4:3
112:88 (23:29, 32:23, 33:10, 24:26)
Tatum 51 (17/28 iz igre, 6/10 za tri, prosti meti 11/14), 13 skokov in 5 podaj, Brown 25 (9/19 iz igre, 3/6 za tri), Brogdon 12, Smart 7, Horford (10 skokov) in R. Williams po 6, White 3, Champagnie 2; Harris 19 (7/13 iz igre, 1/7 za tri), Maxey 17 (5/12 iz igre, 2/6 za tri), Embiid 15 (5/18 iz igre, 0/4 za tri) in 8 skokov, Tucker 11 (3/6 za tri), Harden 9 (3/11 iz igre, 1/5 za tri), Melton 7, House in Springer po 4, Reed 2.

Končana serija:
MIAMI (8) - New York (5) 4:2


Zahod, finale, prva tekma, sreda ob 2.30:
DENVER (1) - LA LAKERS (7) 0:0

Druga tekma bo v petek ob 2.30.

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.