Nick Nurse je pet let sedel na klopi Toronta. Foto: EPA
Nick Nurse je pet let sedel na klopi Toronta. Foto: EPA

55-letni Nurse je bil v Torontu od leta 2013, najprej v vlogi pomočnika, od 2018 v vlogi glavnega trenerja. V tej funkciji je že v svoji prvi sezoni osvojil naslov prvaka, ko so Raptorsi v napeti finalni seriji premagali Golden State s 4:2 v zmagah. Kevin Durant in Klay Thompson sta si poškodovala križne vezi v kolenu prav v tem finalu.

"Nikoli se ni lahko odločiti za takšno menjavo, posebej po tem, ko gre za človeka, ki je imel veliko vlogo pri največjih uspehih franšize in bil miren vodja v trenutkih največjih izzivov," je dejal predsednik Masai Ujiri.

Raptorsi po porazu s Chicagom ostali brez končnice
Leto zatem je Nurse dobil nagrado za trenerja leta v Ligi NBA, potem ko je kanadska zasedba s 3:4 izgubila v konferenčnem polfinalu proti Bostonu. V prejšnji sezoni so izpadli v prvem krogu končnice, v tej pa so obstali v kvalifikacijah po porazu proti Chicagu na domačem parketu.

Nurse je s Torontom vpisal 227 zmag in 163 porazov v petih sezonah. Imel je veljavno pogodbo tudi za prihodnjo sezono, ko naj bi prejel osem milijonov ameriških dolarjev.

Udoka najresnejši kandidat za klop Toronta
Najresnejši kandidat za Nursovega naslednika je nekdanji strateg Bostona Ime Udoka. Nurse pa naj bi bil najbližje trenerski službi v Houstonu. Pri Rocketsih sta bila že na pogovorih nekdanji strateg Lakersov Frank Vogel (oktobra 2020 je osvojil naslov v mehurčku v Orlandu) in James Borrego, ki je nazadnje vodil Charlotte.

V Torontu se obeta burno poletje. Fred VanVleet, Jakob Pöltl in Gary Trent so prosti igralci, tudi zvezdnik Pascal Siakam bo na pogovorih za morebitno podaljšanje.