Willis Reed je pustil neizbrisen pečat v Madison Square Gardnu. Foto: AP
Willis Reed je pustil neizbrisen pečat v Madison Square Gardnu. Foto: AP

25. februarja se je zadnjič oglasil na velikem zaslonu Madison Square Gardna, ko so Knicksi proslavili pol stoletja od zadnjega naslova. Walter "Clyde" Frazier je imel čustven govor na sredini parketa. Reed je prejel velik aplavz, saj nihče drug v tako slavni franšizi ni bil najkoristnejši igralec finalne serije Lige NBA.

Leta 1964 so ga Knicksi izbrali v drugem krogu nabora in vso kariero je igral za New York. Leta 1965 je bil novinec leta in sedemkrat je zaigral na tekmi zvezd. Bil je član izbrane druščine ob 50. obletnici in tudi ob 75. obletnici Lige NBA.

Epski prihod v Madison Square Garden na sedmo tekmo
Njegov veliki trenutek se je zgodil 8. maja 1970 v Madison Square Gardnu. Na sporedu je bila sedma tekma finala proti LA Lakersom. Na šesti tekmi Reed ni igral zaradi poškodbe stegenske mišice in Wilt Chamberlain je popeljal Jezernike do visoke zmage in izenačenja na 3:3.

Reed ni bil predviden za sedmo tekmo, a je na lastno odgovornost prišel v dvorano. Legendarni reporter Marv Albert ni mogel verjeti svojim očem, ko je prišel skozi znameniti vhod. Ta posnetek v Madison Square Gardnu vrtijo pred vsako tekmo. Dosegel je prva dva koša in dvignil soigralce, ki so presegli vsa pričakovanja (Frazier je s predstavo kariere nasul 36 točk) in premagali Lakerse s 113:101. To je bil prvi naslov za Knickse.

Reed je bil uspešen generalni menedžer, v trenerski vlogi pa se ni znašel. Foto: AP
Reed je bil uspešen generalni menedžer, v trenerski vlogi pa se ni znašel. Foto: AP

Od naslova leta 1973 le še dve uvrstitvi v finale Lige NBA
Leta 1972 so Lakersi v finalu premagali Knickse s 4:1 v zmagah, maja 1972 pa je New York z istim izidom ugnal Jezernike. Reed je bil znova MVP finalne serije in prav nihče si ni mislil, da v naslednjih 50 letih New York ne bo osvojil niti enega naslova.

Knicksi so igrali v finalu še leta 1994, ko so zapravili vodstvo s 3:2 v zmagah in Houston je postal prvak na krilih izjemnega Hakeema Olajuwona. Junija 1999 je New York zadnjič igral v finalu, vendar je bil San Antonio boljši s 4:1 v zmagah.

Pripeljal je Petrovića k Netsom
Reed je končal kariero leta 1974, nato pa je bil trener New Yorka v sezoni 1977/78, bil je tudi pomočnik pri Atlanti in Sacramentu, v sezoni 1988/89 pa je bil glavni trener New Jerseyja.
Precej bolj uspešen je bil v vlogi generalnega menedžerja Netsov med letoma 1989 in 1996. Derrick Coleman, Kenny Anderson in Dražen Petrović so prišli v New Jersey po njegovi zaslugi.

Številka 19, ki jo je nosil Reed, je že vse od leta 1976 pod stropom Madison Square Gardna. Leta 1982 je bil sprejet tudi v Hišo slavnih.