Elgin Baylor ob svojem kipu pred domovanjem slovitih Lakersov. Foto: AP
Elgin Baylor ob svojem kipu pred domovanjem slovitih Lakersov. Foto: AP

Baylor velja za enega najboljših in najbolj vsestranskih košarkarjev v zgodovini. 11-krat je igral na tekmi zvezd, desetkrat je bil izbran v najboljše peterke Lige NBA, vse to v 14 sezonah. V sezoni 1958/59 je bil novinec leta in najkoristnejši igralec tekme zvezd. V karieri je povprečno dosegal po 27,4 točke, 13,5 skoka in 4,3 podaje na tekmo.

Elgin Baylor je veljal za odličnega strelca in dobrega skakalca. Foto: AP
Elgin Baylor je veljal za odličnega strelca in dobrega skakalca. Foto: AP

Z Lakersi, ki so se leta 1960 iz Minneapolisa preselili v Los Angeles, je 196 centimetrov visoki krilni košarkar igral v osmih finalih, a nikoli osvojil naslova prvaka. V njegovi lasti je tudi rekord po doseženih točkah na eni finalni tekmi. Bostonu jih je leta 1962 nasul 61. Kako velik pečat je pustil v Los Angelesu, pričata dejstvi, da njegova številka 22 visi pod stropom dvorane Staples Center, pred njo pa stoji njegov kip.

Postal je prvi igralec, ki je na tekmi dosegel 70 točk, 71 jih je dal novembra 1960 proti New York Knicksom. Rekord franšize je veljal vse do januarja 2006, ko je Kobe Bryant Torontu nasul 81 točk. Baylor se je zaradi težav s koleni upokojil zgodaj v sezoni 1971/72 in tako zamudil priložnost za osvojitev naslova, saj so Lakersi v tisti sezoni v finalu ugnali Newyorčane.

Po karieri je Baylor tri sezone treniral New Orleans Jazz, a brez večjega uspeha. Zatem pa je svoje mesto našel pri Los Angeles Clippers, kjer je kot generalni menedžer delal od 1986 do 2009. Leta 1977 so ga izbrali v hram slavnih.