Luka Dončić in Goran Dragić se bosta vrnila v svoja kluba 1. decembra, ko se bodo začele skupne ekipne priprave za vseh 30 klubov Lige NBA. Foto: Reuters
Luka Dončić in Goran Dragić se bosta vrnila v svoja kluba 1. decembra, ko se bodo začele skupne ekipne priprave za vseh 30 klubov Lige NBA. Foto: Reuters

Liga NBA si je želela sezono začeti pred božičem in s tem obdržati tradicionalne tekme v času novoletnih praznikov, končnico ter boj za prvaka pa bi končali do poletnih olimpijskih iger v Tokiu sredi julija.

Naslednji teden sta tako na urniku že nabor Lige NBA, 18. novembra, dva dni pozneje se bodo lahko začela pogajanja prostih igralcev, ki bodo lahko začeli pogodbe podpisovati 22. novembra

Za prihajajočo sezono sta se vodstvo Lige NBA in igralski sindikat NBPA dogovorila za finančno omejitev plač igralcev oziroma salary cap pri 109,140 milijona dolarjev na klub, meja za tako imenovani luksuzni davek pa je 132,627 milijona dolarjev enako kot v pretekli sezoni.

Zaradi pandemije covida-19 so prekinili sezono 2019/20 11. marca, nadaljevali pa šele 30. julija v karantenskem mehurčku v Orlandu pod strogimi varnostnimi ukrepi ter brez gledalcev.

Dragić prostih rok, a prva izbira ostaja Miami
Naslov so osvojili Los Angeles Lakers po zmagi nad ekipo Miami Heat z Goranom Dragićem. 34-letni Ljubljančan je sicer prosti igralec, a se ne skriva obojestranska želja, da Dragon ostane na jugu Floride. Večina spremljevalcev NBA-ja je prepričana, da bo Dragić podaljšal s Heatom za obogateno enoletno pogodbo.

Glavno vprašanje: kaj bo naredil Giannis?
Na tržnici bo zelo agresiven Dallas Luke Dončića. Mavericksi so izpostavljeni kot ključni snubec za najbolj zaželenega prostega igralca na košarkarski tržnici. Najkoristnejši igralec zadnjih dveh sezon rednega dela Giannis Antetokounmpo ima priložnost, da za maksimalno 5-letno pogodbo ostane pri Milwaukeeju, a po dveh grenkih razočaranjih v končnici marsikdo dvomi, da bo ostal Bucks, oziroma vsaj dokler ne sliši ponudb tekmecev, pri čemer bi bila naveza z Dončićem najbrž izredno mamljiva.

Začetek brez gledalcev, nato odvisno od lokalnih oblasti
Za zdaj bodo uvodne tekme lige NBA potekale brez gledalcev, se pa klubi dogovarjajo za dovoljenje, da bi lahko prodali manjše število vstopnic, ki pa močno niha glede na priporočila posameznih ameriških zveznih držav za zbiranja množic in družbene osamitve.

Precej podrobnosti je sicer še nejasnih, denimo, pravila za ravnanje med pandemijo ter tudi, kaj se zgodi, če so košarkarji pozitivni na novi koronavirus.