Zmagoviti met Kyriea Irvinga. Foto: AP
Zmagoviti met Kyriea Irvinga. Foto: AP

2,8 sekunde je še ostalo do predvidenega podaljška, ko je Maxi Kleber iz avta podal do Irvinga. Zvezdnik Dallasa je v senci Nikole Jokića prodiral proti levi strani in vrgel meter za črto prostih metov t. i. floater (lebdeči met), ki je deloma spominjal na Jabbarjev horog, prek iztegnjene roke 213 cm visokega srbskega centra. Tik preden se je tabla zasvetila in označila konec tekme, je žoga zdrknila skozi obroč. Dvorana je eksplodirala.

Dončić se je v smehu nejeverno prijel za glavo, nasmešek na ustnici je imel tudi Jokić, a ciničnega, češ "kako se mu je lahko tole posrečilo". Naključij v košarki ni veliko. "To je akcija, ki jo na treningih pogosto izvajamo. Lepo je, ko tako zadeneš in imaš zaupanje soigralcev. Seveda je prisotna tudi sreča, ko zadeneš z levo roko lebdeči met za črto prostih metov. Mislil sem, da sem bliže raketi, toda to je bilo kar precej zunaj," je povedal Irving.

Navajeni smo, da Irving večino svojih košev dosega z desno roko, a Irving obe roki uporablja enakovredno, kar je izjemno redko. V intervjuju pred dvema letoma je razkril, da je rojeni levičar. "V katoliški šoli mi niso dovolili, da ostanem levičar. Udarjali so me po roki, ko sem pisal z levo. To je bila stara šola, bilo je v letu 1996," je povedal Irving. Tako ni nič čudnega, da branilec, ki velja za enega najbolj spretnih z žogo vseh časov, veliko akcij zaključuje z levico.

"Včasih porabim tudi uro, ko treniram samo z levico in tega na treningih ne vidijo. Če si nizek branilec, moraš imeti na razpolago večje število različnih zaključkov. To sem vadil od otroštva. Skušam delati stvari, ki jih obrambe ne pričakujejo," je povedal 188 cm visoki košarkar.

Sorodna novica Dončić izza črte izenačil, Irving pa s čudežnim metom prehitel sireno za veliki skalp prvakov

"Pri tej akciji je bilo večinoma nagonsko. Čutil sem Jokića, kako me sili v levo stran. Nisem si mislil, da bo tako vztrajen. Ko sem videl, da mi še vedno sledi, sem si rekel: "Imaš levo roko. Pogled proti košu je bil čist in rekel sem si, zakaj pa ne. Tako sem videl zadnji met, samo nagon," je zadnjo akcijo opisal Irving.

Dončić, ki je 24 sekund pred koncem zadel trojko za izenačenje, je bil navdušen. "Ne vem, ali se ljudje zavedajo, kako težek je ta met v resnici. S slabšo roko, da sploh prideš v tako priložnost. Dobro, na treningu lahko poskušaš z razno raznimi meti, toda na tekmi? To je čisto drug svet," je povedal Dončić.

Zmaga nad prvaki je bila za Dallas izjemno pomembna v boju za končnico. Še posebej način, s katerim so prišli do uspeha, dviga apetite. Dallas, ki je bil na prejšnjih dveh tekmah proti Denverju nadigran v raketi 60:40 (3. november) in 60:48 (18. december), je tokrat boj pod obročem dobil 62:38. Zmaga je kljub zgolj 21-odstotnemu metu za tri točke.

Dallas zdaj čaka obračun s San Antoniom, nato pa dve tekmi proti Utahu. Sledita dve ključni tekmi v Sacramentu proti neposrednemu tekmecu v boju za končnico.

Dončić: Neverjeten met Irvinga. Tudi sam nisem mogel verjeti.