Vince Carter nikoli ni osvojil naslova prvaka, vseeno pa je pustil neizbrisen pečat v Ligi NBA. Foto: EPA
Vince Carter nikoli ni osvojil naslova prvaka, vseeno pa je pustil neizbrisen pečat v Ligi NBA. Foto: EPA

11. marca je bil proti New Yorku na parketu 13 minut. Atlanta je izgubila proti Knicksom s 131:136 po podaljšku. Med tekmo v State Farm Areni je odjeknila novica, da se je Rudy Gobert okužil z novim koronavirusom in redni del Lige NBA je bil preložen za nedoločen čas.

Trener Atlante Lloyd Pierce je seveda vedel za to novico, zato je 19 sekund pred koncem podaljška pri izidu 128:136 v igro poslal 43-letnega Carterja. Zvezdnik Trae Young mu je podal žogo, veteran pa je zadel trojko z osmih metrov v zadnji akciji tekme in prejel stoječe ovacije s tribun.

"Želel sem si zadeti trojko tik pred koncem podaljška. Ko sem videl, da je žoga šla skozi obroč, je bil to poseben občutek, čeprav smo izgubili. Ta met mi bo za vedno ostal v spominu," je povedal Carter, ki je bil leta 1999 novinec leta v Ligi NBA.

"Težko je napovedati, kako se bo sezona končala. Zadel sem zadnji met v karieri. Če se bo nadaljevala, pa bom seveda sploh vesel. V mislih sem že končal sezono. Veliko ljudi mi je že pisalo sporočila, vsi upajo, da bom še stopil na parket," je dodal Carter, ki je zablestel v Torontu. Osemkrat zapored je igral tudi na tekmi All Star (2000–07).

Zaigral je še za New Jersey, Orlando, Phoenix, Dallas, Memphis in Sacramento. Zadnji dve sezoni je preživel v Atlanti, ki je na dnu Vzhoda. V letošnji sezoni je zbrala le 20 zmag.

Njegova zabijanja so jemala sapo
Navijačem bo najbolj ostal v spominu z do tedaj nevidenimi zabijanji. Na vikendu All Star leta 2000 v Oaklandu, ko je z dih jemajočimi zabijanji premagal Tracyja McGradyja in Steva Francisa. Za številne je bilo to najboljše tekmovanje v zabijanju vseh časov, ob boku tistemu med Michaelom Jordanom in Dominiquom Wilkinsom leta 1988 v Chicagu.

Leta 2000 je osvojil tudi olimpijsko zlato v Sydneyju. Njegovo zabijanje prek Frederica Weisa velja za eno izmed najbolj neverjetnih potez na parketu vseh časov. Preskočil je 218 cm visokega francoskega centra in silovito zabil.