Russell Westbrook bo združil moči z LeBronom Jamesom. Pred devetimi leti sta se srečala v finalu Lige NBA. James je z Miamijem dobil prvi šampionski prstan. Vročica je ugnala Oklahomo s 4:1 v zmagah. Foto: EPA
Russell Westbrook bo združil moči z LeBronom Jamesom. Pred devetimi leti sta se srečala v finalu Lige NBA. James je z Miamijem dobil prvi šampionski prstan. Vročica je ugnala Oklahomo s 4:1 v zmagah. Foto: EPA

Generalni menedžer Jezernikov Rob Pelinka se je odločil, da bo skušal pripeljati še tretjega zvezdnika. LeBron James in Anthony Davis sta oktobra lani v mehurčku v Orlandu osvojila naslov prvaka, v letošnji končnici pa sta bila poškodovana in Lakersi so izpadli v prvem krogu proti Phoenixu z 2:4 v zmagah.

33-letni Westbrook je kar v treh izmed zadnjih štirih sezon v povprečju dosegal trojne dvojčke. Lakersi imajo zdaj v svojih vrstah dva izmed petih najboljših igralcev na večni lestvici trojnih dvojčkov. Rekorder Westbrook jih je zbral 184, James pa 99.

V pretekli sezoni je na položaju organizatorja igre pri Lakersih igral Dennis Schröder. Nemcu se ni uspelo dogovoriti z vodstvom kluba o plači v naslednjih sezonah, zato se je odločil, da bo poiskal druge možnosti.

Westbrook bo v tej sezoni zaslužil 44,2 milijona ameriških dolarjev. Lakersi bodo za trio zvezdnikov odšteli neverjetnih 121 milijonov dolarjev. Kar 19 ekip v Ligi NBA ima trenutno nižjo plačilno listo za vse igralce skupaj!

Washington bo skupaj s tremi igralci Lakersov poskusil zgraditi ekipo okoli ostrostrelca Bradleyja Beala. Kuzma bo v vsaki izmed naslednjih treh sezon zaslužil po 13 milijonov ameriških dolarjev, Harrell je sklenil dogovor za 9,7 milijona, Caldwell-Pope pa za 13 milijonov dolarjev.

Komisar Lige NBA Adam Silver je čestital Cadu Cunninghamu, ki je blestel na univerzi Oklahoma State. Foto: EPA
Komisar Lige NBA Adam Silver je čestital Cadu Cunninghamu, ki je blestel na univerzi Oklahoma State. Foto: EPA

Detroit izbral Cunninghama
Na naboru Lige NBA v Barclays Centru je imel Detroit pravico prvega izbora. Pistonsi so izbrali 19-letnega organizatorja igre Cada Cunninghama, ki je v pretekli sezoni igral za univerzo Oklahoma State.Cunninghamovo povprečje je bilo 20,1 točke, 6,2 skoka, 3,5 podaje in 1,6 ukradene žoge.

"Še vedno je noro. Besede ne morejo izraziti čustev. Pripravljen sem, da vidim, kaj lahko pokažem na naslednji stopnici," je po izboru dejal 19-letnik. Detroit je imel lani razmerje zmag in porazov 20 – 52, pravico prvega nabora pa je na loteriji dobil 22. junija.

Rocketsi so se odločili za Jalna Greena
Houston, ki je lani zmagal le 17-krat, je izbiral kot drugi in v svoje vrste pripeljal 19-letnega Jalna Greena, ki se je pred tem kalil v razvojni Ligi NBA. Green je v pretekli sezoni za ekipo Ignite v povprečju dosegal 17,9 točke, 2,1 skoka in 2,8 podaje.

Cleveland je izbiral tretji. Vodstvo Cavaliersov se je odločilo za 213 cm visokega Evana Mobleyja, ki je lani za Univerzo v Južni Kaliforniji v povprečju dosegal 16,4 točke, 8,7 skoka in 2,4 podaje. Četrti po vrsti Toronto je izbral Scottija Barnesa in peti Orlando Jalna Suggsa.

Oklahoma, ki je izbirala kot šesta, je pripeljala 18-letnega avstralskega branilca Josha Giddeyja, Golden State je prav tako izbral 18-letnika, in sicer Jonathana Kuminga iz Demokratične republike Kongo. Kuminga je že pri 13 letih odšel v ZDA in vse od takrat do letošnjega nabora ni videl staršev.

"Težko je bilo, ampak to sem moral narediti, da so moji starši lahko ponosni name. To me je motiviralo, da sem postal kar najboljši človek, kar sem lahko," je dejal Kuminga.

Brata Wagner bosta združila moči v Orlandu
19-letni Nemec Franz Wagner je kot osmi po vrsti odšel k Orlando, kjer že igra njegov starejši brat Moritz.


Nabor 2021:
1. Cade Cunningham (ZDA), Detroit Pistons
2. Jalen Green (ZDA), Houston Rockets
3. Evan Mobley (ZDA), Cleveland Cavaliers
4. Scottie Barnes (ZDA), Toronto Raptors
5. Jalen Suggs (ZDA), Orlando Magic
6. Josh Giddey (Avs), Oklahoma City Thunder
7. Jonathan Kuminga (Kongo), Golden State Warriors
8. Franz Wagner (Nem), Orlando Magic
9. Davion Mitchell (ZDA), Sacramento Kings
10. Ziaire Williams (ZDA), New Orleans Pelicans