Se bo nova sezona Lige NBA začela na božični dan? Foto: Reuters
Se bo nova sezona Lige NBA začela na božični dan? Foto: Reuters

Na mizi je scenarij, da bi bil začetek lige konec decembra, z uvodnimi božičnimi tekmami, ter s skrajšano sezono, kar bi košarkarjem omogočilo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Košarkarji tudi na reprezentančno akcijo?
Dobro obveščeni, a anonimni viri so v petek povedali, da bi lastniki klubov še najraje videli, če bi lahko uvodne tekme nove sezone odigrali na božični dan ali dan pred njim. Na podlagi tega scenarija, če bi obveljal, bi vsaka od ekip v rednem delu sezone odigrala 72 tekem. To pa bi članom košarkarskih reprezentanc še omogočilo, da bi imeli dovolj časa, da bi lahko v Tokiu za svoje države zaigrali na olimpijskih igrah. To pa je zelo dobra informacija tudi za ljubitelje košarke v Sloveniji. Do zdaj se nacionalno združenje košarkarskih igralcev, sindikat, ki zastopa igralce, ni strinjalo z nobenim predlogom sveta guvernerjev lige, je dejal eden od poznavalcev pogovorov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Komisar Lige NBA Adam Silver je sicer konec septembra dejal, da se bo verjetno začetek sezone pomaknil v naslednje koledarsko leto, vendar ni izključil božiča kot ciljnega datuma za uvodne tekme.

Letošnji nabor bo potekal virtualno

Začetek morda januarja
Po navedbah več dobro obveščenih virov je datum, ki se najpogosteje omenja za začetek nove sezone, tisti konec tedna ob dnevu Martina Lutherja Kinga v januarju. Končnica pretekle – zaradi pandemije novega koronavirusa skrajšane – sezone je bila v mehurčku v športnem kompleksu pri Orlandu na Floridi. Naslov prvaka (že 17.) je osvojilo moštvo Los Angeles Lakers. S tem so Lakersi izenačili rekordni dosežek Boston Celticsov.

Še veliko nedorečenega
Tudi za novo sezono razmišljajo o varovanih mehurčkih. Po enem od scenarijev bi po ZDA ustvarili pet mehurčkov, v vsakem od teh pa bi se merilo po šest moštev. Še pred tem morata liga in združenje doreči tudi finančne podrobnosti prihajajoče sezone, vključno z zgornjo mejo plač in tem, kdaj lahko igralci sprejmejo oziroma zavrnejo pogodbene možnosti, kdaj se lahko sklenejo pogodbe in sčasoma pridobijo ter podpišejo pogodbe s prostimi igralci.
Za zdaj velja le to, da bo 18. novembra virtualno potekal letošnji nabor, torej izbor mladih igralcev.