Navijači Minnesote so se veselili sploh prve zmage v seriji v svoji dvorani. Foto: Reuters
Navijači Minnesote so se veselili sploh prve zmage v seriji v svoji dvorani. Foto: Reuters

To je res nenavadna serija, Minnesota je najprej v gosteh prepričljivo dobila obe tekmi in povedla z 2:0, nato je vajeti igre popolnoma prevzel Denver, ki je dobil tri zaporedne tekme, Minnesota pa se je zdaj vrnila v igro.

Nikola Jokić je iz igre metal 9/19. Foto: Reuters
Nikola Jokić je iz igre metal 9/19. Foto: Reuters

Denver zaostajal celo za 50 točk!
In to na kakšen način! Pridni statistiki so takoj izbrskali podatek, da gre to za najvišji poraz v končnici, ki ga je doživel aktualni prvak, in drugi najvišji v primeru, ko bi ena ekipa v primeru poraza končala sezono. Denver je sredi zadnje četrtine zaostajal celo za 50 točk, kar se mu ni primerilo v zadnjih 25 letih (tako v rednem delu kot v končnici)!

Prvaki vodili celo z 9:2
Denver je tekmo sicer začel dobro, Michael Porter in Nikola Jokić sta v četrti minuti poskrbela za vodstvo z 9:2, a Minnesota je odgovorila s serijo 20:0 in tekmecem ušla. Anthony Edwards je dosegel 27 točk, Jaden McDaniels jih je zbral 21, Mike Conley pa ob vrnitvi po poškodbi dodal še 13.

"Preprosto smo verjeli vase. V zadnjih treh tekmah preprosto nismo bili pravi. Morda ljudje niso več verjeli v nas, a mi seveda verjamemo, da nam lahko uspe. In nam je! Sam sem skušal čim več metati, saj so me na prejšnjih tekmah res dobro ustavili," je tekmo podoživel Edwards.

Rudy Gobert se na zadnjih treh tekmah ni najbolje znašel, tokrat pa je odigral precej boljšo tekmo. Foto: Reuters
Rudy Gobert se na zadnjih treh tekmah ni najbolje znašel, tokrat pa je odigral precej boljšo tekmo. Foto: Reuters

Gostitelji zbrali kar 19 skokov več
Ključna sta bila še dva elementa − met iz igre in skok. Gostitelji so iz igre metali 47-odstotno, Denver pa le 30-odstotno, kar je pomenilo, da se je veliko žog odbilo od obroča, kar so domači orjaki s koristjo izkoristili in dobili skok kar 62:43. Samo kombinacija Rudy Gobert, Towns in Naz Reid je skupaj nabrala kar 38 odbitih žog.

Murray zadel le štiri mete iz igre
Pri Nuggetsih si je tako pozitivno oceno zaslužil Jokić (22 točk), Aaron Gordon jih je dosegel 12, veliko težav pa je imel predvsem Jamal Murray, ki je končal pri le desetih točkah, a je za te porabil precej metov (4/18).

Malone: To ni prijetna izkušnja
"Najprej smo prejeli en udarec, nato še enega pa še enega, kar ni bilo konca. Treba jih je pohvaliti, odigrali so vrhunsko tekmo in izsilili sedmo tekmo. Seveda si zelo razočaran, ko izgubiš s tako razliko ali celo zaostajaš za 50 točk, to nikoli ni prav prijetna izkušnja," pa je bil iskren trener poražencev Michael Malone.

Zgodovinske lekcije
A za Denver seveda ni nič izgubljenega, še vedno so v igri, predvsem pa igrajo odločilno tekmi pred svojimi gledalci. Zgodovina je pogosto pokazala, da visoki porazi niso usodni in je na naslednji tekmi lahko povsem drugače. Kar priča tudi statistika, le štirikrat do zdaj se je pripetilo, da se je šesta tekma v seriji končala z več kot 30 točkami razlike. In kar tri od poraženih ekip je nato dobilo zadnjo tekmo v seriji, nazadnje se je to primerilo Clevelandu, ki je leta 2018 šesto tekmo izgubil s 34 točkami razlike, a nato vseeno napredoval.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Liga NBA, končnica

Zahod:
MINNESOTA (3) − DENVER (2) 3:3
115:70 (31:14, 28:26, 27:21, 29:9)
Edwards 27 (8/17 iz igre, 4/9 za tri), McDaniels 21 (8/10 iz igre, 3/5 za tri), Conley 13 (3/6 za tri), Towns (13 skokov) in Reid (11 skokov) po 10, Alexander Walker 9, Gobert (14 skokov) in Garza po 8, Anderson 4, Morris 3, McLaughlin 2; Joki? 22 (9/19 iz igre, 0/4 za tri) in 9 skokov, Gordon 12 in 8 skokov, Murray 10 (4/18 iz igre, 2/7 za tri), Caldwell Pope 9 (2/6 za tri), Porter 8 (1/6 za tri), Nnaji, Pickett, Braun in Strawther po 2, Watson 1.

Nedelja ob 2.00:
DALLAS (5) − OKLAHOMA CITY (1) 3:2

Vzhod, sobota ob 2.30:
INDIANA (6) − NEW YORK (2) 2:3

Končana serija:
BOSTON (1) − Cleveland (4) 4:1

V okrepljenem tisku je izid v seriji, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.