Russell Westbrook v boju z edinim razpoloženim Grkom Kostasom Tsartsarisom. Foto: Reuters
Russell Westbrook v boju z edinim razpoloženim Grkom Kostasom Tsartsarisom. Foto: Reuters
Kevin Durant
Prvi zvezdnik ZDA Kevin Durant je dosegel 15 točk. Foto: Reuters
ZDA v vlogi favoritov na SP-ju

Američani, ki se bodo v nedeljo pomerili s Slovenijo, so po prvem polčasu vodili za 10 (42:32), v drugem pa povsem zagospodarili na igrišču. Ves čas so imeli vajeti igre v svojih rokah in so razliko hitro povišali. Grkom se je močno poznala odsotnost obeh centrov. Sofoklis Schortsanitis se je lažje poškodoval med ogrevanjem, zaradi poškodbe prav tako ni nastopil Ioannis Bourousis. Tako so igralci iz domovine košarke povsem dominirali v skoku. Kljub težavam z osebnimi napakami edinega centra Tysona Chandlerja, so ujeli 44 odbitih žog, nasprotniki pa le 22.

Rezultat ni bil v ospredju
"Rezultat sploh ni pomemben, saj je šlo le za prijateljsko tekmo. Vesel sem, da smo pokazali dobro igro," je dejal selektor ameriške izbrane vrste Mike Krzyzewski. Najboljši strelec ZDA je bil branilec Los Angeles Clippersov Eric Gordon, ki je srečanje v Oaki sicer pričel na klopi. Dosegel je 18 točk. Kevin Durant je bil znova strelsko učinkovit. Prispeval je 15 točk in sedem skokov, Derrick Rose, ki je bil izbran za igralca tekme, jih je dodal 13, z dvojnim dvojčkom pa se je izkazal Kevin Love (10 točk, 12 skokov). Na grški strani, ki je odigrala prvo tekmo po incidentu s Srbi, je bil praktično edini razpoloženi košarkar Kostas Tsartsaris. V statistiko je vpisal 24 točk.

Rodno še naprej med kandidati
Dvanajst ameriških potnikov v Turčijo je po odpovedi Rajona Ronda znanih. Krzyzewski se je po tekmi dotaknil tudi statusa organizatorja igre Boston Celticsov. "Spoštujemo njegovo odločitev in predanost ekipi. Rajon je velika osebnost. Še vedno je med igralci, ki jih smatram za nastop na olimpijskih igrah leta 2012," je glede Ronda povedal "Coach K".

Grčija - ZDA 59:87 (14:22, 18:20, 11:26, 16:19)
Grčija: Tsartsaris 24, Fotsis 8, Spanoulis in Calathes po 7, Perperoglou 6, Printezis 3, Zisis 2, Diamantidis in Vougioukas po 1.
ZDA: Gordon 18, Durant 15, Rose 13, Love 10, Westbrook 8, Billups 7, Igoudala 5, Gay in Curry po 4, Granger 3.

ZDA v vlogi favoritov na SP-ju