Fiba bo podelila štiri posebna povabila. Evropa lahko dobi največ tri mesta. Foto: Reuters
Fiba bo podelila štiri posebna povabila. Evropa lahko dobi največ tri mesta. Foto: Reuters
Pau Gasol
Branilci naslova so košarkarji Španije. Foto: EPA
LeBron James
Tiha želja na KZS-ju je, da bi se Slovenija že v predtekmovanju pomerila z ZDA. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca se je na evropskem prvenstvu zavihtela na četrto mesto in se tako drugič zapored uvrstila na košarkarsko svetovno prvenstvo. Leta 2006 so se na Japonskem Slovenci pod taktirko Aleša Pipana uvrstili med 9. in 16. mestom. Izpad v osmini finala je pomenil povsem solidno uvrstitev, a vseeno je ostalo prepričanje, da je bila ekipa sposobna storiti več. Tako naj bi bilo tudi zdaj. Svetovno prvenstvo v Turčiji bo bližje domovini, tako da bodo imeli košarkarji s slovenskim grbom na prsih tudi večjo podporo navijačev, ki jih zvesto spremljajo na vseh velkih tekmovanjih. Turnir v Turčiji (28. 8.-12. 9.) bo 16. tovrstni v zgodovini. Največ naslovov, po tri, imajo ZDA ter nekdanji državi Sovjetska zveza in Jugoslavija.

Žreb v popolni "ilegali"
FIBA manj kot teden dni pred žrebom skupin še ni razkrila kakovostnih bobnov. V primerjavi z Mednarodno nogometno organizacijo, ki je enako proceduro opravila pred kratkim, je vse bolj nejasno, na prvi pogled neorganizirano in veliko manj glamurozno. Še vedno namreč niso znani vsi potniki v deželo, ki jo je ustanovil Atatürk. Za zdaj je znanih 20 udeležencev, FIBA pa bo še štirim podelila posebno povabilo, tako imenovani "wild card".

V Turčiji, natančneje v Ankari, Carigradu, Izmirju in Kayseriju, se bodo za naslov prvaka merili Avstralija in Nova Zelandija, iz Afrike Angola, Slonokoščena obala in Tunizija, azijski predstavniki Iran, Kitajska in Jordanija, ameriški Argentina, Brazilija, Kanada, Portoriko in olimpijska prvakinja ZDA ter evropske Francija, Grčija, Hrvaška, Srbija, branilka naslova Španija, gostiteljica Turčija in seveda Slovenija.

Slovenija le pred štirimi na lestvici FIBA
Udeleženke bodo razporejene v štiri skupine s po šestimi ekipami. Kakovostni bobni še niso znani. Na Fibini lestvici prvo mesto zasedajo Argentinci, drugi so Američani, tretji pa Španci. Slovenci so 20. oziroma 16. med do zdaj znanimi udeleženci. Prav glede na to ranglisto je mogoče ugibati tudi prejemnike posebnega povabila, ki bodo znani šele dva dni pred žrebom. Najvišje postavljena reprezentanca, ki se ni uvrstila na turnir, je Litva, ki je brez četverice izjemnih zunanjih igralcev klavrno odigrala evropsko prvenstvo, sledijo Nemčija, Italija in Rusija. Prvi neevropski sta Nigerija in Venezuela, obe uvrščeni za Slovenijo.

Slovenija v tretjem bobnu?
Kam sodi Slovenija? Na KZS-ju si po besedah predstavnika za odnose z javnostjo Anžeta Blažiča po tihem želijo drugi boben. "Realno pričakujemo, da bomo v tretjem bobnu," je dejal Blažič in še dodal: "Za nasprotnika želimo ZDA, da se jih potem rešimo vse do polfinala." Vodja reprezentanc Matej Avanzo pa je pred žrebom, kamor bo kot predstavnik slovenske delegacije potoval Iztok Rems, povedal: "Za zdaj še ni nič jasno, ne v kateri boben sodimo, ne nič dugega. Vse to naj bi bilo znano približno tri dni pred žrebom. Nimamo posebne želje, s kom bi radi igrali. Menim, da imamo dovolj kakovostno ekipo, da se lahko pomerimo s komer koli."