V ceno 13 milijonov ni vštet denar za infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO
V ceno 13 milijonov ni vštet denar za infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Rems
Iztok Rems že dolgo deluje v slovenski košarki. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija v boj za košarkarski EP

Rems je v Portorožu, kjer poteka mednarodna konferenca o športnem marketingu Sporto, razkril, da bi stroški organizacije stali med 12,5 in 13 milijoni evrov.

Prva ideja se je porodila v Beogradu
"Ideja za organizacijo EP je padla leta 2005, ko se je slovenska košarkarska reprezentanca v Beogradu prvič doslej uvrstila v naslednji krog tekmovanja, v četrtfinale, ter si prvič priborila tudi nastop na SP. Tedaj smo že videli, da imamo konkurenčno reprezentanco za vrh, drugi vidik pa je bil razvojni, saj si želimo, da bi v košarko pritegnili še več mladih. Razpis za EP še ni bil objavljen, zato smo načrte naredili na obstoječih predpisih," je poudaril Rems.

Ljubljana, Maribor, Celje in Koper
Ena izmed glavnih zahtev je zmogljivost. Tako mora biti finale odigran v dvorani z vsaj 12.000 sedeži. Take dvorane v Sloveniji za zdaj še ni, po zagotovilih pa naj bi takrat že stala dvorana v Stožicah. Morebitna prizorišča bi bila poleg Ljubljane še Maribor, Celje in Koper.

Na Poljskem večino pokrili država in lokalne skupnosti
Letošnji EP v košarki je organizirala Poljska. Ji je projekt finančno uspel? "Ta trenutek je še težko reči, kje so bile slabosti in dobre plati pri organizaciji letošnjega EP-ja. Konec leta bo pripravljeno poročilo in finančna bilanca. Takrat bo vse bolj jasno. Ker so lokalne skupnosti in država pokrile 80 odstotkov proračuna, so po prvih podatkih organizatorji ustvarili dobiček," je stanje na Poljskem opisal Walter Jeklin, predsednik košarkarskega kluba Polonia 2011.

(Za zdaj) razmišljajo le še Italijani
Rems je še razkril, da trenutno o kandidaturi za EP 2013 razmišljajo le še Italijani.

Slovenija v boj za košarkarski EP