Sofoklis Schortsanitis je bil v obrambi in napadu neustavljiv. Foto: EPA
Sofoklis Schortsanitis je bil v obrambi in napadu neustavljiv. Foto: EPA

Upam, da bomo proti Kanadi prikazali boljšo igro kot tokrat, ko lahko pohvalim le pristop v tretji in četrti četrtini, medtem ko je bil v drugi porazen, in to nas je stalo visokega poraza.

Memi Bečirovič
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je bil s 17 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Sani Bečirovič
Na tekmi so manjkali Primož Brezec, Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič, ki okreva po poškodbi in trenutno trenira po posebnem programu. Foto: MMC RTV SLO

Pohvalil bi tudi mlade igralce, ki so dali svoj prispevek, s katerim si nabirajo prepotrebne izkušnje.

Memi Bečirovič
Memi Bečirovič
Memi Bečirovič bo skupaj s svojimi varovanci poskušal v četrtek dobiti zadnjo pripravljalno tekmo proti Kanadi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ekipa Memija Bečiroviča, v kateri so manjkali poškodovani Sani Bečirovič, Primož Brezec in Boštjan Nachbar, so se Grkom v prvi četrtini še upirali, v drugi pa popolnoma odpovedali - Grki so jo dobili s kar 7:31. V napadu so Slovenci delovali popolnoma nemočno, ogromno je bilo neizdelanih napadov. Zadeli so le 9 trojk od 28 poskusov (Grki 8/16).

Držali stik do končnice prve četrtine
Prvo četrtino so Slovenci začeli dobro, a so kaj kmalu spoznali zelo strog sodniški kriterij, zaradi katerega je Gašper Vidmar že v uvodnih minutah zbral kar tri osebne napake (skupaj so jih v prvih desetih minutah zbrali kar devet). V napadu je bilo vse preveč neizdelanih akcij (izgubili so tudi sedem žog), v obrambi so bolj ali manj neuspešno zaustavljali grškega velikana Sofoklisa Schortsanitisa, ki je Slovencem v četrtini, ki so jo Grki brez težav dobili z 19:27, nasul kar 10 točk.

Groza brez primere
Sledilo je popolno osmešenje! Grki so z delnim izidom 21:2 Slovence popolnoma ponižali. Igre v napadu pravzaprav ni bilo, v obrambi so domači, vsaj tako se je zdelo, počeli, kar se jim je zahotelo. Učinkoviti so bili zlasti z razdalje, njihov met je bil 55-odstoten (6/11). V prvih 20 minutah so slovenski košarkarji izgubili kar 11 žog, polčas so končali z 32 točkami zaostanka (26:58).

Dobili tretjo četrtino
V tretji četrtini so grški napadi nekoliko pojenjali, Slovenci so se počasi začeli pobirati, a še vedno niso našli odgovora na izjemno igro Schortsanitisa. Končno je moral grški velikan v 25. minuti s štirimi osebnimi napakami zapustiti parket, a se njegova odsotnost v igri grške izbrane vrste ni pretirano poznala - njegovo nalogo sta prevzela Nicholas Calathes in Antonis Fotsis. Slovenci so četrtino dobili z 22:21, a so še vedno zaostajali za neverjetnih 31 točk.

Všečna igra le na koncu
Grki so v zadnji četrtini igrali precej ležerno, a so še vedno brez večjih težav prihajali do odprtih metov. V obrambi so precej popustili, zaradi česar so Slovenci kar precej zarezali v njihovo prednost, ki je sredi tekme znašala že celo 35 točk. Na koncu so četrtino dobili, tekmo pa izgubili s 24 točkami razlike (72:96).

Bečirovič zadovoljen le z drugim polčasom
"To je bila težka tekma proti gostitelju, na kateri nismo mogli računati na pomoč Brezca in Nachbarja, saj sta staknila rahli poškodbi - prvi prepone, drugi pa gležnja. Vseeno mislim, da bosta oba do zadnje tekme pripravljena," je po porazu dejal selektor izbrane vrste. Sklenil je: "Upam, da bomo proti Kanadi prikazali boljšo igro kot tokrat, ko lahko pohvalim le pristop v tretji in četrti četrtini, medtem ko je bil v drugi porazen, in to nas je stalo visokega poraza. Pohvalil bi tudi mlade igralce, ki so dali svoj prispevek, s katerim si nabirajo prepotrebne izkušnje."

V Turčiji bo sodil tudi Slovenec

Mednarodna košarkarska zveza je objavila seznam sodnikov za SP v Turčiji. Med izbranci je tudi Mariborčan Saša Pukl, ki bo sodil v predtekmovanju, kjer se bodo merile reprezentance Kitajske, Grčije, Rusije, Slonokoščene obale, Portorika in domače Turčije. "Svetovno prvenstvo je največji košarkarski dogodek na svetu, ki združuje najbolj kakovostne igralce in ekipe. Zato smo izbrali le najboljše sodnike z vsega sveta, ki so se izkazali v domačih prvenstvih, mednarodnih tekmovanjih, celinskih prvenstvih in olimpijskih igrah," je povedal športni direktor FIBE Lubomir Kotleba.


PRIPRAVLJALNI TURNIR V GRČIJI, Atene

SLOVENIJA - GRČIJA
72:96 (19:27, 7:31, 22:21, 24:17)
Vidmar 17, Klobučar 14, Slokar 12, Lakovič in Udrih 6, Zupan 5, Murič in Rizvič 4, G. Dragič in Z. Dragič 2; Calathes 16, Schortsanitis 15, Zisis 14.

Prosti meti: 19/25; 34/45
Met za dve točki: 13/34; 19:30
Met za tri točke: 9/28; 8/16
Skoki: 29; 36
Izgubljene žoge: 14; 19

KANADA - SRBIJA
62:58 (10:14, 24:13, 22:11, 6:20)

Upam, da bomo proti Kanadi prikazali boljšo igro kot tokrat, ko lahko pohvalim le pristop v tretji in četrti četrtini, medtem ko je bil v drugi porazen, in to nas je stalo visokega poraza.

Memi Bečirovič

Pohvalil bi tudi mlade igralce, ki so dali svoj prispevek, s katerim si nabirajo prepotrebne izkušnje.

Memi Bečirovič