Na tekmi med Slovenijo in Španijo bodo veljale rumene, manj vidne, črte. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Na tekmi med Slovenijo in Španijo bodo veljale rumene, manj vidne, črte. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Ray Allen
Ray Allen je v posamezni sezoni Lige NBA dosegel največ trojk. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro
Najboljši evropski strelci, med njimi tudi španski kapetan Juan Carlos Navarro, so že dokazali, da so sposobni trojke zadeti tudi z veliko večje razdalje. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Kapetan Slovenije Jaka Lakovič je z velike razdalje že odločal tekme. Foto: EPA

Parket v novi dvorani v Stožicah ima zarisane bele črte, ki pa na uvodni tekmi ne bodo še vse v veljavi, saj so zarisane po novih pravilih, ki jih bo Fiba uveljavila oktobra.
V novi ljubljanski dvorani, ki jo bosta v torek krstili Slovenija in Španija, je že vse pripravljeno za težko pričakovano odprtje. Tako je postavljena tudi igralna površina. Sredi parketa je ponosno zarisan grb Ljubljane, zanimivejši pa je pogled proti obema košema. Slovenci in Španci bodo v Stožicah trojke metali z rumene, nekoliko manj vidne, črte, ki je od koša oddaljena 6,25 metra.
V NBA-ju še vedno skoraj pol metra dlje
Mednarodna košarkarska organizacija je pred dvema letoma v Pekingu predstavila nova pravila, med katerimi je tudi daljša razdalja za mete za tri točke. Trojko so pri Fibi "podaljšali" za pol metra. Tako so se približali Ligi NBA, kjer pa morajo strelci zadeti še z 48 centimetrov daljše razdalje (7,23 m). Leta 1994 so v najmočnejši ligi na svetu trojko postavili na 6,7 metra, a so jo po samo treh sezonah prestavili na prvotno razdaljo. V obdobju, ko je bila črta bližje, je Dennis Scott postavil rekord po številu zadetih trojk v sezoni (267), a ga je pred petimi leti uspelo premagati Rayu Allenu (269).
Spremenjena tudi podoba rakete
Drugačno podobo bo dobila tudi "raketa". Do zdaj je imela obliko trapeza, ki ga bo zamenjal pravokotnik. Na tekmi med slovensko in špansko reprezentanco bosta tako manjši rumeni črti, ki bosta označevali "staro" raketo. Na parketu sta tudi zarisana, po vzoru Lige NBA, polkroga pod obema obročema, v katerih ne bo po novih pravilih mogoče dosoditi osebne napake v napadu.
V Turčiji še po starih pravilih
Na svetovnem prvenstvu v Turčiji se bo še igralo po starih pravilih. Tako bodo tudi ostrostrelci imeli nekoliko lažje delo. 1. oktobra pa bodo na vseh velikih tekmovanjih pod okriljem Fibe začela veljati nova. Tako bo tudi v Evroligi, kjer bo Union Olimpija igrala v Stožicah. Nacionalnim zvezam je Fiba dala rok za uvedbo novih pravil do 1. oktobra 2012. Od takrat naprej bodo veljala na vseh tekmovanjih. Zveze lahko postavijo nova pravila že letos. Tako je že potrjeno, da bodo morali v slovenskem državnem prvenstvu trojke metati z nove razdalje.
Pravila, ki bodo začela veljati 1. oktobra 2010 na velikih tekmovanjih pod okriljem Fibe in 1. oktobra 2012 na vseh tekmovanjih:
- nekdanji trapez oziroma v košarkarskem žargonu "raketo" bo zamenjal pravokotnik, ki bo označeval območje "treh sekund";
- razdalja meta, ki bo štel tri točke, se bo s 6,25 pomaknila na 6,75 metra;
- v zadnjih dveh minutah tekme in v podaljških bo po vsaki minuti odmora v napadalni (prednji) polovici igrišča posebej označeno mesto, iz katerega bodo napadalci lahko izvajali žogo v igrišče;
- pod obema košema bosta 1,25 metra (polmer) od namišljene linije, ki gre pravokotno na parket skozi sredino obroča, zarisana polkroga, v katerih ne bo mogoče dosoditi osebne napake v napadu;
- po prekinitvi igre, ki prinaša nov napad, bo v obrambni polovici igrišča ura za napad vrnjena na 24 sekund;
- po prekinitvi igre, ki prinaša nov napad, bo v napadalni polovici, če je poteklo 10 sekund napada ali manj, ura za napad ostala ne premaknjena, če bo poteklo več kot 10 sekund, pa bo namesto na 24 sekund od zdaj vrnjena na 14 sekund.