Slovenska košarkarska reprezentanca je pod taktirko Memija Bečiroviča na Rogli začela priprave na svetovno prvenstvo, ki se bo začelo konec avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska košarkarska reprezentanca je pod taktirko Memija Bečiroviča na Rogli začela priprave na svetovno prvenstvo, ki se bo začelo konec avgusta. Foto: MMC RTV SLO

Njihovo četrto mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem je bilo na prireditvi Športnik Slovenije ovrednoteno niže kot uvrstitev nogometašev na svetovno prvenstvo. Ti so nas v preteklem mesecu znova navduševali, košarkarji pa so ta teden na Rogli začeli priprave za svoj nastop sezone.

Čez 41 dni se odpravljajo na svoje drugo svetovno prvenstvo. Nastop na njem so si zagotovili prav s 4. mestom na Poljskem. Pred štirimi leti na Japonskem so si vsekakor želeli više od osmine finala, za letošnje svetovno druženje v štirih turških mestih pa je za zdaj želja le preboj iz skupine v izločilne boje. To bi v največji meri pomenilo izenačenje zadnjega dosežka.

Novi selektor Memi Bečirovič, ki je morda kar nekoliko presenetljivo zamenjal za zdaj najuspešnejšega Jureta Zdovca, o visokih ciljih noče na glas razmišljati. Košarkarski poznavalci pravijo, da tako osiromašenega prvenstva, kot bo letošnje, še ni bilo. Odpovedi je res na pretek in tudi v naši izbrani vrsti bomo pogrešali kar nekaj obrazov, ki bi si jih v Carigradu nedvomno želeli videti na parketu.

Igranje v reprezentančnem dresu vsekakor ni dano vsakomur, največkrat pa nas najbolj boli, če niti tistih, ki jim je to dano, ni v ekipi. Ob tem je zelo zanimivo da se največkrat precej več tudi novinarji ukvarjamo s tistimi, ki jih ni, in razmišljamo kaj bi bilo, če ...

Zanimivo je razmišljanje enega izmed naših preteklih selektorjev, ki ga je najbolj presenečalo, da novinarji običajno sprašujemo po tistih igralcih, ki bodo kakšno tekmo ali kar prvenstvo začeli v uvodni postavi. Opozarjal je, da je precej pomembneje, kdo bo tekmo končal, kdo bo torej na parketu ali zelenici takrat, ko bo najpomembneje.

Najbrž je res tako, saj niti selektorji ob začetkih tekem ne vedo, koga bodo imeli na voljo v ključnih trenutkih. Zato že zdaj, skoraj šest tednov pred svetovnim druženjem, Memiju Bečiroviču želimo, da bi mu vseh 17 fantov, ki jim zaupa, stalo ob strani do izpolnitve želja in ciljev, ki jih imajo košarkarji v sebi.

Dare Rupar, Športna zgodba, Val 202