Goran Dragič je Irancem povzročal veliko težav in bil z 18 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Reuters
Goran Dragič je Irancem povzročal veliko težav in bil z 18 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Reuters
Sani Bečirovič
Nekaj domiselnih potez je napravil Sani Bečirovič. Foto: Reuters
Miha Zupan, Hamed Hadadi
Miha Zupan in Hamed Hadadi sta dosegla po 15 točk. Foto: EPA
Goran Jagodnik
Najstarejši član izbrane vrste Goran Jagodnik je tokrat dobil nekaj več priložnosti. Foto: EPA
Primož Brezec, Hamed Ehadadi
Centrski dvoboj med Primožem Brezcem in Hamedom Hadadijem. Foto: Reuters
Jaka Lakovič, Javad Davari
Kapetan Jaka Lakovič je tokrat igral 21 minut. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar, Arsalan Kazemi
Boštjan Nachbar je proti Iranu dosegel 10 točk. Foto: Reuters
Arsalan Kazemi, Boštjan Nachbar
Arsalan Kazemi, ki obiskuje univerzo Rice, je ujel kar 14 odbitih žog. Foto: Reuters
Primož Brezec, Asghar Kardoust
Primož Brezec je blestel na tekmi proti Braziliji, tokrat pa ni bil najbolj razpoložen. Foto: Reuters
S pol moči do zmage nad Iranom

Z zmago nad Brazilijo si je slovenska reprezentanca že zagotovila drugo mesto v težki skupini B. Za konec je bilo treba odigrati še srečanje z Iranom, ki pa ni odločalo o ničemer, saj so azijski prvaki že pred tem ostali brez možnosti za napredovanje in tako so lahko nekaj več priložnosti dobili tudi tisti, ki do zdaj niso veliko igrali. Po visokem vodstvu so Slovenci Iranu dovolili, da se je povsem približal, po polčasu znova napravili razliko, v zadnji četrtini pa so varovanci Memija Bečiroviča popustili in na koncu je razlika znašala le 5 točk.
Najboljši strelec slovenske izbrane vrste je bil z 18 točkami Goran Dragič, dobro je svoje minute izkoristil Miha Zupan, ki je uspešno nadomestil poškodovanega Uroša Slokarja. Poleg krilnega centra ni zaigral Samo Udrih, ki prav tako ni povsem zdrav. Razigran je bil tudi Sani Bečirovič, ki je, kot kaže, dobro saniral poškodbo rame. Pri dvakratnih zaporednih azijskih prvakih je bil pričakovano najboljši Hamed Hadadi s 15 točkami. Izkazal se je tudi drugi Iranec, ki igra v ZDA, Arsalan Kazemi. Dosegel je dvojni dvojček (13 točk, 14 skokov).
Zdaj na vrsti počitek
"Cilj tekme je bil, da zmagamo in da se nihče ne poškoduje. Oboje nam je uspelo, poleg tega pa smo odpočili še nekatere igralce. Zdaj nas čaka Avstralija, na katero se želimo čim bolje pripraviti. Gre za fizično zelo močno ekipo, ki ima nekaj dobrih posameznikov, a verjamem, da če bomo pokazali pravi obraz, lahko pridemo tudi v četrtfinale. Jutri si bomo vzeli prost dan, se s turistično ladjico malce zapeljali po Bosporskem kanalu in se, skratka, odpočili od košarke," je po tekmi dejal selektor Bečirovič.
"Izpolnili smo načrt, ki smo si ga zadali, toda prave tekme nas šele čakajo. Proti Avstraliji moramo odigrati dobro obrambo vseh 40 minut, začeti čvrsto in agresivno, saj imajo tri zelo dobre posameznike. David Anderson je član Toronto Raptors, Aleks Marić je bil letos med najboljšimi centri Evrolige, Patrick Mills si kruh služi v Portland Blazersih, ob njih pa imajo še nekaj igralcev iz evropskih klubov," se je že proti naslednji tekmi zazrl Primož Brezec.

Dobra obramba Iranu dopustila le 6 točk
Slovenci so tekmo odprli z izidom 7:0. Nasprotnike so prijeli že na svoji napadalni polovici in jih na samem začetku prisilili v dve izgubljeni žogi. V tretji minuti so prvi točki dosegli tudi izbranci srbskega selektorja Veselina Matića. Zadel je najboljši posameznik Hadadi. Sledilo je šest zaporednih točk Dragiča in Matić je moral prvič posredovati z minuto odmora. Ob visokem vodstvu so si Slovenci lahko privoščili tudi nekaj ekshibicije. Tako sta z domiselnim "alley oopom" poskusila Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar, a pri atraktivnem zabijanju žoga ni hotela skozi obroč. V 8. minuti je Zupan z dvema prostima metoma razliko prvič povišal na več kot 10 (15:4).
Znova nastopile črne minute
Iranci so realizirali prva dva napada v drugi četrtini in znižali zaostanek na -9, nato pa je Bečiroviču in Gašperju Vidmarju uspel mojstrski "alley oop". Selektor Bečirovič je na parket poslal tudi Jako Klobučarja, Gorana Jagodnika in Hasana Rizviča, ki sicer na prvenstvu niso dobili veliko priložnosti. V napadu Slovenije ni bilo pravih idej, preveč lukenj pa so Bečirovičevi varovanci dopustili tudi v obrambi in azijski prvaki so se v 15. minuti priključili na 23:21, dve minuti pozneje pa je v protinapadu organizator igre Mehdi Kamrani izenačil. Iranci bi lahko celo povedli, a je vodstvo preprečil kar Hadadi, ki je še visel na obroču, ko je soigralec že metal na koš. V 18. minuti je Dragič le prekinil strelski post in vrnil Slovenijo v vodstvo (25:23). "Gogi" je s trojko postavil tudi izid prvega polčasa (28:23).
Hitro do visoke varne prednosti
Po dveh minutah po prihodu iz garderobe je Slovenija znova povedla z dvomestno razliko. Za 37:26 je lepo prodor zaključil Dragič. Zupan, Brezec v protinapadih in z dvema prostima metoma razpoloženi "Gogi" pa so prednost povišali na 17. Do konca četrtine je slovenska reprezentanca razliko zvišala še za točko (52:34).
Iranci uspeli omiliti poraz
Brez Lakoviča in Dragiča slovenski napad ni imel prave organizacije. Klobučar, ki je zamenjal košarkarja Phoenixa, je ležerno izgubil žogo, Hadadi pa je s trojko znižal na 52:39. Po minuti odmora je z natančnim metom izza črte iranski zaostanek zvišal Bečirovič, v naslednjem protinapadu pa se je med strelce uspel vpisati še Klobučar. V zadnji četrtini je bil razpoložen Bečirovič. Po drugi zadeti trojki je še z domiselno podajo Nachbarju, ki je zadel izza črte, izigral celotno nasprotnikovo obrambo. Kazemi je nekaj več kot dve minuti pred koncem približal na -9. Končni izid srečanja je s trojko z velike razdalje postavil Javad Davari.

SKUPINA B, Carigrad, 5. krog:
SLOVENIJA - IRAN
65:60 (19:6, 9:17, 24:11, 13:26)

Dragič     18  Hadadi        15 
Zupan 15 Kazemi 13
Nachbar 10 Kardust 9
Bečirovič 10 Davari 7
Lakovič 4 Davarpanahfard 7
Vidmar 4 Kamrani 5
Brezec 2 Nadipoor 2
Klobučar 2 Hasanzadeh 2

Prosti meti: 8/13; 9/11
Met za dve: 21/38; 18/38
Met za tri: 5/22; 5/17
Skoki: 33; 36


ZDA - TUNIZIJA
92:57 (19:13, 20:20, 24:13, 29:11)
Gordon 21, Durant in Westbrook po 14; Kechrid 15.

BRAZILIJA - HRVAŠKA
92:74 (22:19, 26:16, 24:15, 20:24)
Machado 18, Barbosa 17; Popović 15.

Lestvica:          
ZDA 5 5 0 +124 10 točk
SLOVENIJA 5 4 1 +17 9
BRAZILIJA 5 3 2 +44 8
HRVAŠKA 5 2 3 -12 7
--------------------------------
IRAN 5 1 4 -66 6
TUNIZIJA 5 0 5 -107 5


Osmina finala, sobota ob 17.00:
SRBIJA - HRVAŠKA (1)
Ob 20.00:
ŠPANIJA - GRČIJA (2)
Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (4)
Ob 20.00:
TURČIJA - FRANCIJA (3)

Ponedeljek ob 17.00:
ZDA - ANGOLA (5)
Ob 20.00:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA (6)
Torek ob 17.00:
LITVA - KITAJSKA (7)
Ob 20.00:
ARGENTINA - BRAZILIJA (8)

S pol moči do zmage nad Iranom