V Stožicah je vse pripravljeno za težko pričakovano oodprtje. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
V Stožicah je vse pripravljeno za težko pričakovano oodprtje. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Juan Carlos Navarro in Jaka Lakovič
Klubska soigralca Juan Carlos Navarro in Jaka Lakovič bosta v Stožicah kot kapetana vodila vsak svojo reprezentanco. Foto: Reuters
Parkirnih mest ne bo dovolj za vse obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Zoran Jankovič, Iztok Rems
Iztok Rems je pozval navijače, naj s sabo prinesejo kakšen pripomoček. Foto: MMC RTV SLO
stadion, stožice
Prava evropska lepotica je pripravljena. Foto: MMC RTV SLO
Zgodovina športnih dvoran v Sloveniji

Slovenija bo s tekmo ob 20.30 proti evropskim in svetovnim prvakom Špancem odprla novo košarkarsko dvorano. Nasprotnik je vsekakor primeren velikemu dogodku, za varovance Memija Bečiroviča bo tekma nov kazalnik forme. V nedeljo jim je vrsta izpod Pirenejev v Vitorii odčitala pravo lekcijo. Zmaga, ki jo Slovenci odločno napovedujejo, bo proti izjemno kakovostnim Špancem zelo težko dosegljiva.

Opravljen prvi trening
Opoldne je slovenska reprezentanca opravila prvi trening v stožiški dvorani, medtem ko se Španci svoj dopoldanski trening odpovedali, vseeno pa so nekateri Španci prišli metat na koš in spoznavat najnovejšo ljubljansko pridobitev.


Slovenija bo imela bučno spodbudo s tribun. Nova ljubljanska lepotica sprejme kar 12.000 obiskovalcev, vstopnice pa so bile razgrabljene. Organizatorji dogodka bodo z gnečo ljudi imeli kar precej dela, saj cestne povezave in parkirišča še niso dokončno zgrajena in dodelana. Tako za vse, ki se bodo udeležili veličastnega dogodka, velja nekaj napotkov.


1. Pravočasni prihod na prizorišče
Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems je pozval medije, naj posredujejo obiskovalcem, da bo dvorana odprta že ob 18. uri, in naj jim priporočijo, naj na prizorišče pridejo čim prej. Razlog so tudi težave s kartami, saj bodo morali nekateri sedeti na drugih sedežih, kot je označeno na njihovih vstopnicah. Na KZS-ju zatrjujejo, da nihče ne bo sedel v slabšem sektorju.
2. Prihod z avtobusom
Verjetno najhitreje bo v Stožice mogoče priti z mestnim avtobusom. Mestna občina Ljubljana bo vsem imetnikom karte omogočila brezplačen prevoz do prizorišča. Ob tem bodo na progah, ki peljejo proti Stožicam, povečali število avtobusov, nekatere proge pa bodo pred samo tekmo nekoliko spremenile svojo pot.
3. Na pot z vlakom
Na Slovenskih železnicah poudarjajo dobre povezave z vlakom predvsem iz štajerske smeri. Z vlakom se obiskovalci pripeljejo do glavne postaje, nato pa naprej z avtobusom, lahko pa prestopijo na smer proti Kamniku in izstopijo na postajališču Ljubljana Brinje. To je oddaljeno približno 25 minut hoje. Od glavne postaje naj bi peš potrebovali povprečno 50 minut.
4. Težave s parkiranjem
Pričakuje se veliko težav s parkirnimi mesti. Prav zato je priporočljivo v Stožice priti na kateri koli drug način, a vseeno bo mogoče brezplačno parkirati na nekaterih prostorih v okolici. V dvorani še niso povsem urejena mesta, večina jih je pa tako ali tako rezerviranih za povabljence. Brezplačno bo mogoče parkirati na parkirišču Bežigrad (za gospodarskim razstaviščem), parkirišču Kranjčeva, parkirišču Žale II, glavni vhod, in Žale II in na parkirišču ob Ekonomski fakulteti.
5. Kako še do karte?
Vstopnice so hitro pošle. Na novinarski konferenci pred samim dogodkom je Iztok Rems zatrdil, da jih še sam nima več na voljo. Vendar jih je nekaj mogoče kupiti še prek spleta. Posamezniki, ki jih ponujajo iz takšnih in drugačnih razlogov, jih prodajajo po zmernih cenah. Morda pa jih bo kaj tudi na črnem trgu, a glede cene lahko le ugibamo.
6. Bučna podpora z navijaškimi pripomočki
Organizatorji so pozvali obiskovalce, naj s sabo prinesejo kakršne koli navijaške rekvizite in naj s tem pomagajo Sloveniji do zmage. Z bučno podporo in pravo navijaško kuliso pa bo sam spektakel dobil le še lepšo pobudo. Za zdaj organizatorji niso sledili vzoru nekaterih tujih prirediteljev in so "nadležne" vuvuzele tako dovoljene. Nekateri MMC-jevi bralci so v komentarjih napovedali udeležbo dogodka prav z južnoafriškim trobilom.
Zgodovina športnih dvoran v Sloveniji